Η Γαλλία είναι η χώρα που βγήκε πρώτη μπροστά στη «μάχη» της διεθνούς κοινότητας κατά του Μουαμάρ Καντάφι, έχοντας στο πλευρό της τη Βρετανία. Και αυτό φαίνεται πως προκαλεί ήδη τα πρώτα ρήγματα στις σχέσεις του Παρισίου με το Βερολίνο, μιας και η Άνγκελα Μέρκελ έχει σαφώς διαχωρίσει τη θέση της ως προς την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
Ο Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε εκτάκτως για το Σάββατο Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Παρίσι και Λονδίνο «φουλάρουν» ήδη τις… μηχανές των μαχητικών τους. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αλέν Ζιπέ λίγες ώρες αφότου ο Μουαμάρ Καντάφι σε μια κίνηση… ματς, ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο. Φαίνεται όμως ότι δύσκολα θα αλλάξει την εις βάρος του κατάσταση, αφού ουδείς πίστεψε τις… αγνές προθέσεις του. Η Γερμανία, πάντως, ήταν η μόνη χώρα που έκρινε πιο… διαλλακτικά τον Λίβυο ηγέτη. Και διατράνωσε την απόφασή της να μην μετάσχει στις επιχειρήσεις κατά του Καντάφι. Αντίθετα, ζητά από το ΝΑΤΟ να αναλάβει περισσότερες εναέριες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ώστε να “ελευθερώσει” μαχητικά των ΗΠΑ!
«Όλα είναι έτοιμα για στρατιωτική δράση στη Λιβύη και η προβλεπόμενη διάσκεψη κορυφής το Σάββατο στο Παρίσι θα επιτρέψει να αναλυθεί η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από την Τρίπολη και να εξαχθούν συμπεράσματα», διεμήνυσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. «Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Ζιπέ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν στο μέγαρο Ματινιόν. Χρονοδιάγραμμα όμως, δεν έδωσε…
Η Μάλτα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, ενώ η Ελλάδα διεμήνυσε στο ΝΑΤΟ ότι θα μετάσχει κανονικά στις επιχειρήσεις αλλά όχι και στους βομβαρδισμούς. (Διαβάστε τη σχετική είδηση, εδώ).
Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε, μέσω διαγγέλματός του, σαφές μήνυμα στον Μουαμάρ Καντάφι: η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εφαρμοστεί, ακόμη κι αν χρειαστεί στρατιωτική δράση γι’ αυτό. Όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε πως δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και του… Τζορτζ Μπους. Και απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης των αμερικανικών δυνάμεων στη Λιβύη.
«Η κατάπαυση πυρός δεν εφαρμόζεται»
Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης να δήλωσε στο Reuters πως εκεχειρία εφαρμόζεται όπως άλλωστε απαίτησε από την Τρίπολη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά η αντιπολίτευση αντικρούει.
«Η Λιβύη έχει ήδη εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός. Δεν πραγματοποιήσαμε καμία στρατιωτική επιχείρηση σήμερα στη Μιζουράτα ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα», δήλωσε ο Μούσα Ιμπραχίμ. Ανακοίνωσε δε ότι το καθεστώς Καντάφι θέλει η Τουρκία και η Μάλτα να «να επιβλέψουν και να βοηθήσουν στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός».
Η αντιπολίτευση, όμως, καταγγέλλει ότι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους και μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός. «Το καθεστώς του Καντάφι δεν σταμάτησε ποτέ να χτυπά ή να επιτίθεται στο λαό. Μέχρι τώρα, επιτίθεται ακόμη στις πολιορκημένες πόλεις», δήλωσε ο Χάλεντ ελ-Σάγεχ, μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου των εξεγερμένων από τη Βεγγάζη.
Ο Σαγεχ μίλησε για βομβαρδισμούς στο Ζέντεν, που απέχει 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, τη Μιζουράτα (200 χλμ. ανατολικά) και την Ατζνταμπίγια (160 χλμ. νοτίως της Βεγγάζης), τρεις πόλεις που εν μέρει παραμένουν στα χέρια των εξεγερμένων.
Διαβάστε επίσης
Ο Καντάφι έκανε… ματ! Κατάπαυση πυρός πριν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί – Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας