Δευτέρα, 28 Οκτ.
22oC Αθήνα

Οργανώσεις κατήγγειλαν το Ισραήλ ότι δέχτηκε επίθεση ο πιο γνωστός Παλαιστίνιος κρατούμενος – Το «προφίλ» του Μαρουάν Μπαργούτι

Οργανώσεις κατήγγειλαν το Ισραήλ ότι δέχτηκε επίθεση ο πιο γνωστός Παλαιστίνιος κρατούμενος – Το «προφίλ» του Μαρουάν Μπαργούτι
REUTERS/Dilara Senkaya

Παλαιστινιακές οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων κατήγγειλαν σήμερα (28.10.2024) ότι ο Μαρουάν Μπαργούτι, ο πιο γνωστός Παλαιστίνιος κρατούμενος, δέχθηκε άγρια επίθεση από μέλη της σωφρονιστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, στο κελί όπου βρίσκεται σε απομόνωση, 

Η Παλαιστινιακή Επιτροπή Υποθέσεων των Κρατουμένων, ο Σύλλογος Κρατουμένων και η Ομάδα Υποστήριξης του Μαρουάν Μπαργούτι ανακοίνωσαν ότι διάσημος κρατούμενος χτυπήθηκε στις, 9 Σεπτεμβρίου 2024, από «μονάδες καταστολής της σωφρονιστικής υπηρεσίας» στην φυλακή Μεγκίντο, του βόρειου Ισραήλ.

Οι οργανώσεις έλαβαν τις πληροφορίες για τον άγριο ξυλοδαρμό του Μαρουάν Μπαργούτι από έναν δικηγόρο που κατόρθωσε να συναντήσει τον Παλαιστίνιο φυλακισμένο χθες (27.10.2024), στην πρώτη επίσκεψη που δέχθηκε σε διάστημα τριών μηνών, εξήγησε ο Σύλλογος Κρατουμένων.

Η επίθεση «προκάλεσε πολλαπλά τραύματα στο σώμα του κ. Μπαργούτι, στο ύψος των πλευρών (…) αλλά και αιμορραγία στο δεξί αυτί και μία πληγή στο δεξί του χέρι, καθώς και οξείς πόνους στην πλάτη», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που επικαλούνται τις πληροφορίες του δικηγόρου. Η ισραηλινή σωφρονιστική υπηρεσία απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το «προφίλ» του Μαρουάν Μπαργούτι

Πρώην στέλεχος της οργάνωσης Φάταχ, ο Μαρουάν Μπαργούτι εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές το 2002, καταδικάσθηκε το 2004 και θεωρείται «τρομοκράτης» από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή δικαιοσύνη του επέβαλε πέντε ποινές ισόβιας κάθειρξης για φόνους λόγω του ρόλου του στην δεύτερη Ιντιφάντα (2000-2005). Παραμένει μία εξαιρετικά δημοφιλής προσωπικότητα της παλαιστινιακής αντίστασης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στα παλαιστινιακά εδάφη και φέρει την επωνυμία «ο Μαντέλα της Παλαιστίνης».

Το όνομά του περιλαμβάνεται στις λίστες των παλαιστινίων κρατουμένων η αποφυλάκιση των οποίων είναι πιθανόν να ζητηθεί στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με ομήρους ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Το όνομά του είναι επίσης το πρώτο που αναφέρεται σε άρθρα διεθνών αναλυτών στο πλαίσιο των υποθέσεων για την πιθανή σύνθεση μίας μελλοντικής ενιαίας παλαιστινιακής ηγεσίας.

Οι παλαιστινιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο Μαρουάν Μπαργούτι έχει δεχθεί δύο επιθέσεις από τότε που τέθηκε σε απομόνωση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις