Δύο ημέρες μετά την προχθεσινή επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Βιέννη, διατυπώνονται εικασίες για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στην αυστριακή πρωτεύουσα, μίας συνάντησης κορυφής του Ρώσου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.
Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, κάνοντας σήμερα λόγο για «Εικασίες έπειτα από την επίσκεψη Πούτιν στην Αυστρία» και θέτοντας το ερώτημα για επικείμενη συνάντηση κορυφής στη Βιέννη ανάμεσα σε Τραμπ και Πούτιν, παραπέμπει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Τι λέει το δημοσίευμα για το ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Στο δημοσίευμα, αναφέρεται πως σύμφωνα με ανώτατο διπλωμάτη «είναι σαφές ότι η Βιέννη αποτελεί έναν ιδανικό τόπο (σ.σ. για συνάντηση κορυφής), όπου ούτε τον Τραμπ, ούτε τον Πούτιν θα τους περίμεναν πολύ μεγάλες διαμαρτυρίες», και επιπλέον, «η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα μίας χώρας που φέρονταν πάντα αμερόληπτα απέναντι στις δύο πλευρές».
Ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να επιθυμεί εδώ και καιρό μία συνάντηση με τον Τραμπ, με την Ουάσινγκτον να έχει αφήσει να εννοηθεί ένα ανάλογο ενδιαφέρον από μέρους της, ενώ ενδεικτική ήταν η σχετική τοποθέτηση του Πούτιν στην πολυσυζητημένη συνέντευξή του εφ όλης της ύλης, στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, την παραμονή της επίσκεψής του στη Βιέννη.
Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί υπάρχουν τακτικές τηλεφωνικές επαφές του με τον Τραμπ, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία διμερής συνάντησή τους, ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε πως «αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε στους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ».
Οι αποκαλύψεις του… τσάρου
Στην σχεδόν 50λεπτη συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση – από τις πολύ σπάνιες συνεντεύξεις του σε ξένα μέσα ενημέρωσης – ο Ρώσος Πρόεδρος εκτίμησε ότι πιθανόν να είχαν ήδη συναντηθεί, αν τέτοιες προθέσεις δεν μπλοκάρονταν από προβλήματα εσωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ.
[read4more]
Παρόλα αυτά, όπως είπε, έχουν συνομιλήσει πολλές φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ σε διάφορα διεθνή φόρουμ, τελευταία για τον «κίνδυνο ενός νέου ανταγωνισμού στους εξοπλισμούς», και «αυτή την εξέλιξη, όπως γνωρίζετε, δεν την προκαλέσαμε εμείς. Δεν ήμασταν εμείς εκείνοι που αποχώρησαν από την Συμφωνία ΑΒΜ, που απαγορεύει τα αντιπυραυλικά συστήματα».
Είναι γεγονός, πως η Βιέννη έχει τηρήσει μετριοπαθή στάση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, τόσο λόγω της διένεξης στην Ουκρανία, όσο και λόγω της πρόσφατης υπόθεσης του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ.
Εξαιτίας του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας, η Μόσχα διατηρεί ιστορικά στενές σχέσεις με τη Βιέννη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κρατήσει μία πιο χαλαρή στάση ως προς την επιβολή και την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της Ουκρανίας.
Ο ρόλος της Αυστρίας
Για να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επαφών με την Μόσχα, η αυστριακή κυβέρνηση είχε εξάλλου αποφασίσει, να μην προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών σε σχέση με την υπόθεση Σκρίπαλ, σε αντίθεση με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Ως πρωτεύουσα χώρας με καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας, η Βιέννη ήταν πάντοτε η πρώτη επιλογή ως πόλη στις προτιμήσεις της Μόσχας, για την πραγματοποίηση διεθνών συναντήσεων και επαφών, ειδικότερα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Η Βιέννη έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν δύο ιστορικές αμερικανο-σοβιετικές συναντήσεις κορυφής – εκείνη του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι και του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ τον Ιούνιο του 1961, και των προέδρων Τζίμι Κάρτερ και Λέονιντ Μπρέζνιεφ, τον Ιούνιο του 1979.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ