Κόσμος

Οργή Ερντογάν: «Λύκοι» Μακρόν, Μητσοτάκης – «Θέλετε να μας φάτε αλλά είμαστε πολύ μεγάλοι»

Με ένα tweet και μια δήλωση απ’ όταν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και… νέος, αντέδρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας για τα εξοπλιστικά και τα ηχηρά μηνύματα που έστειλαν στην Τουρκία οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που συναντήθηκαν στην Κορσική.

Το τελεσίγραφο εστάλη ξανά στην Τουρκία: είτε σταματά τις προκλήσεις και τις εντάσεις είτε θα υποστεί τις κυρώσεις. Αυτό, όπως και η συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά και η εκπεφρασμένη σε όλους τους τόνους στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, δεν αρέσουν στον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν.

Click4more Όλα όσα συζήτησαν Μητσοτάκης – Μακρόν – Μήνυμα και… προς τους εταίρους

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε (σε πρώτη φάση) να «απαντήσει» στη Med-7 και τα όσα είπαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν με την ανάρτηση ενός video απ’ όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Το ανέβασε περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα στον προσωπικό (και όχι της προεδρίας) λογαριασμό του στο twitter. Και το μήνυμα ήταν σαφές.

Ήταν μια δήλωση που είχε κάνει τότε. Έλεγε, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ: «Υπάρχει ένα τραπέζι λύκων που ετοιμάζεται και θέλετε να μας φάτε. Μην μας παρεξηγείτε όμως, είμαστε πολύ μεγάλοι για να το καταφέρετε. Δεν μπορείτε να μας φάτε».

Δείτε το video 

Αυτή, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ήταν η “απάντηση” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου. 

Το μήνυμα στην Τουρκία από την Κορσική 

Εκφράζοντας την πλήρη στήριξη τους σε Ελλάδα και Κύπρο, οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7, στην Κορσική, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις ακραίες προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας την ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, σε διαφορετική περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για τις κυρώσεις.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Click4more: Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία θέλει διάλογο να το αποδείξει στην πράξη – Υπάρχει και η Χάγη

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκαριστικές μαρτυρίες για ανθρώπινα πειράματα και βασανιστήρια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα - «Χρειαζόμασταν "αντικείμενα" για ενίσχυση του στρατού»
Πρώην κρατούμενοι και διοικητικοί υπάλληλοι του Camp 22 επιβεβαίωσαν τη φρίκη που βίωναν οι κρατούμενοι μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και περιγράφουν όσα είδαν με τα μάτια τους
Η σημαία της Βόρειας Κορέας
Το «ιδιαίτερο» και πολυτελές τελευταίο γεύμα θανατοποινίτη που εκτελέστηκε με τουφέκι στη Νότια Καρολίνα
Ο Μαχντί κλήθηκε να επιλέξει τον τρόπο θανάτωσής του ανάμεσα στην ηλεκτρική καρέκλα, τη θανατηφόρα ένεση και το εκτελεστικό απόσπασμα, και επέλεξε «την λιγότερο επίπονη μέθοδο εκτέλεσης»
Ο Mikal Mahdi
Ο Ντόναλντ Τραμπ ψάχνει συμμάχους στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα - Ανάλυση του CNN
«Για τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο διεθνές μέτωπο ενάντια στο Πεκίνο ίσως αποδειχθεί η πιο δύσκολη αποστολή της δεύτερης θητείας του» τονίζει το αμερικανικό δίκτυο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο 2
4 τραυματίες από την επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές - Οι Ουκρανοί λένε ότι κατέρριψαν 56
Θραύσματα από drone προκάλεσαν επίσης ζημιές σε μια κατοικία και σε αρκετά κτίρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε διαφορετικά τμήματα της ουκρανικής πρωτεύουσας
Επίθεση ρωσικών drones στο Κίεβο
Αμερικανός αξιωματούχος: Η μεταπολεμική Ουκρανία θα μπορούσε να μοιάζει με το Βερολίνο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο – Αντί για τείχος, ο Δνείπερος
Το σενάριο διαίρεσης της Ουκρανίας έχει πέσει στο τραπέζι στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας σύμφωνα με τους «Times» που φιλοξενούν συνέντευξη του Αμερικανού απεσταλμένου Κιθ Κέλογκ
Στρατιώτες των Συμμάχων μπροστά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στο μεταπολεμικό Βερολίνο τον Νοέμβριο του 1945