Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εναντίον της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της σε ανάρτησή του στο Twitter.
“Μέρκελ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών εναντίον της Τουρκίας είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα”, έγραψε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε νωρίτερα μέτρα κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην προφυλάκιση ενός Γερμανού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στέλνοντας το μήνυμα μιας πιο σκληρής στάσης στον σύμμαχο της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ έπειτα από μία κλιμάκωση της έντασης.
Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε πως η Γερμανία θα μιλήσει με τους εταίρους της στην ΕΕ σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ένωσης και κατέστησε σαφές πως το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία. Είπε επίσης πως δεν μπορεί να προσβλέπει σε συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί στην Τουρκία.
Μετά τις πρόσφατες συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Πέτερ Στόϊντνερ, η Γερμανία αποφάσισε ότι πρέπει να σκληρύνει την στάση της απέναντι στην Αγκυρα.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τους γερμανούς πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία, επικαλούμενο πρόσφατες συλλήψεις προσώπων εκεί και την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει την πρόσβαση των προξενικών αρχών σε ορισμένες περιπτώσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
«Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς λόγους καλούνται να δείξουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να καταγράφονται στα γερμανικά προξενεία και στην πρεσβεία, ακόμη και για επισκέψεις μικρότερης διάρκειας», ανέφερε το υπουργείο σε μια αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία.
«Οι ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ενημερώνονται πάντοτε με έγκαιρο τρόπο για τη σύλληψη γερμανών πολιτών, και η πρόσβαση για προξενικές υπηρεσίες δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης στη Γερμανία δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα κατηγορεί με έγγραφό της γερμανικές εταιρείες (BASF, Daimler) ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία.
Σε απάντηση σε αυτό το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές της χώρας ερευνούν τις γερμανικές εταιρείες Daimler και BASF είναι «εντελώς λανθασμένες», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα καλωσορίζει τους Γερμανούς επενδυτές.
Την Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Die Zeit ανέφερε σε άρθρο της ότι οι τουρκικές αρχές επέδωσαν πριν από μερικές εβδομάδες στο Βερολίνο έναν κατάλογο με 68 γερμανικές εταιρείες, μεταξύ αυτών η Daimler και η BASF, τις οποίες κατηγορούν ότι συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
«Τα δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία ερευνά την Daimler AG και την BASF SE είναι εντελώς λανθασμένα. Καλωσορίζουμε τους Γερμανούς επενδυτές», τόνισε ο Σιμσέκ.