Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Ότο Γουόρμπιερ: Έκλεψε μια αφίσα και το πλήρωσε με τη ζωή του

Ότο Γουόρμπιερ: Έκλεψε μια αφίσα και το πλήρωσε με τη ζωή του

– Μόλις 22 ετών ήταν ο Αμερικανός φοιτητής που πέθανε λίγο αφού απελευθερώθηκε από τη Βόρεια Κορέα
– Είχε καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα γιατί είχε… κατεβάσει αφίσα του Κιμ Γιονγκ Ίλ από το διάδρομο ξενοδοχείου
– Ήταν σε κώμα από τις 13 Ιουνίου όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ
– “Ο θάνατός του με κάνει ποιο αποφασισμένο” είπε ο Ντόναλντ Τραμπ
– “Η Βόρεια Κορέα φταίει, να αφήσει ελεύθερους τους άλλους τρεις Αμερικανούς”

Ένα νέο παιδί, μια κακή απόφαση, ένα λάθος ταξίδι και η ζωή που δεν πρόλαβε να ζήσει. Ο 22χρονος φοιτητής Ότο Γουόρμπιερ, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωσή του και την επιστροφή του από τη Βόρεια Κορέα στις ΗΠΑ, έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και στην οργή τους πολιτικούς της χώρας του.

Ήδη από τις πρώτες στιγμές που έγινε γνωστός ο θάνατος του νεαρού φοιτητή, που άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Σινσινάτι όπου νοσηλευόταν από τις 13 Ιουνίου όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, κατηγόρησαν ευθώς τη Βόρεια Κορέα και το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Πολλά φρικτά πράγματα συνέβησαν. Όμως τουλάχιστον τον φέραμε σπίτι του για να είναι με τους γονείς του», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το θάνατο του 22χρονου, ανέφερε: «Η Μελάνια κι εγώ εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Όττο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό για έναν γονιό από το να χάσει ένα παιδί στο άνθος της ηλικίας του. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Ότο και με όλους όσους τον αγαπούσαν. Η μοίρα του κάνει πιο βαθιά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μου να εμποδίσουμε τέτοιες τραγωδίες, το να πέφτουν αθώοι πολίτες στα χέρια τέτοιων καθεστώτων, που δεν σέβονται τους νόμους ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν ξανά τη βιαιότητα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας καθώς θρηνούν το νέο του θύμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, χρησιμοποίησε πιο σκληρές εκφράσεις. «Θεωρούμε υπεύθυνη για την άδικη φυλάκιση του Ότο Γουόρμπιερ τη Βόρεια Κορέα και απαιτούμε την απελευθέρωση των άλλων τριών Αμερικανών που κρατούνται παράνομα», ανέφερε στη δήλωσή του, στην οποία φυσικά εκφράζει και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του φοιτητή. «Μάθαμε, με μεγάλη μας λύπη, τα νέα πως ο Ότο Γουόρμπιερ έφυγε από τη ζωή. Εκ μέρους όλου του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και προσεύχομαι για εκείνους, που βιώνουν το πένθος που κανένας γονιός δεν πρέπει ποτέ να περάσει».

Η οικογένεια 

Από την πρώτη στιγμή που ο γιος τους επέστρεψε στις ΗΠΑ σε κωματώδη κατάσταση, οι γονείς του άτυχου 22χρονου κατήγγειλαν τις φρικαλεότητες και τα βασανιστήρια που έζησε ο γιος τους στα χέρια των βορειοκορεάτικων αρχών. Το έκαναν και τη δύσκολη στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του παιδιού τους.

«Περιστοιχισμένος από την οικογένεια που τον αγαπούσε, ο Ότο πέθανε σήμερα στις 14:20 (τοπική ώρα, 21:20 ώρα Ελλάδας)», αναφέρει η οικογένειά του σε γραπτή της δήλωση. «Δεν μπορούσε να μιλήσει, να δει και να αντιδράσει σε φωνητικές εντολές. Όμως αν και δεν ακούσαμε ποτέ ξανά τη φωνή του, σε μία ημέρα το πρόσωπό του άλλαξε, φαινόταν να έχει ηρεμήσει. Ήταν σπίτι του και πιστεύουμε ότι μπόρεσε να το καταλάβει», πρόσθεσαν οι γονείς του, Φρεντ και Σίντι.

Η σύλληψη

Ο 22χρονος φοιτητής είχε πάει στη Βόρεια Κορέα για διακοπές. Αρχικός του προορισμός ήταν η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, όπου επρόκειτο να συνεχίσει τις σπουδές του. Στις ΗΠΑ, φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Τον Ιανουάριο του 2016 συνελήφθη (στο αεροδρόμιο ενώ έφευγε) κατηγορούμενος πως κατέβασε από τοίχο του ξενοδοχείου όπου έμενε αφίσα που έδειχνε τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιογνκ Ουν.

Μάλιστα, οι βορειοκορεάτικες αρχές είχαν δώσει στη δημοσιότητα και ένα video από κάμερα ασφαλείας, υποστηρίζοντας πως δείχνει τη στιγμή που ο Αμερικανός φοιτητής κατεβάζει την αφίσα του εκλιπόντα ηγέτη της Βόρειας Κορέας!

Δείτε το

Ο φίλος του που τον συνόδευε στο ταξίδι, ο Ντάνι Γκρέιτον, ήταν ο μοναδικός Δυτικός που τον είδε να συλλαμβάνεται. «Ο Ότο δεν αντιστάθηκε. Φαινόταν να φοβάται», δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post.

Όταν οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας, ο Ότο Γουόριμπερ κατηγορήθηκε για εχθρική πράξη προς τη χώρα με την απόφασή του να “κλέψει” την αφίσα από τον τοίχο του ξενοδοχείου του. Παρά τις εκκλήσεις του για συγχώρεση, τη συνέντευξη Τύπου όπου με δάκρυα στα μάτια ζήτησε ξανά συγχώρεση, καταδικάστηκε, τον Μάρτιο του 2016, σε 15 χρόνια φυλακή και σε καταναγκαστικά έργα!

Από την ημέρα που καταδικάστηκε (η δίκη του ήταν ένα πραγματικό σόου για το καθεστώς της Πιονγιάνγκ και διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα) μέχρι τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι απελευθερώνεται για “ανθρωπιστικούς λόγους” κανείς δεν τον είχε δει. Και όποιος τον είδε όταν τον κατέβαζαν στα χέρια από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στις ΗΠΑ κατάλαβαν πως δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος, πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, το ταξιδιωτικό γραφείο Young Pioneer Tours, με το οποίο ο Γουόρμπιερ είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα στέλνει Αμερικάνους στη χώρα. «Ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς στη Βόρεια Κορέα είναι ιδιαίτερα αυξημένος».

Λίγο μετά τη δίκη του έπεσε σε κώμα, τα αίτια του οποίου παραμένουν άγνωστα, σύμφωνα με τους γιατρούς του. Οι εγκεφαλικές κακώσεις που έφερε συνήθως προκύπτουν από καρδιακή προσβολή. Οι γιατροί του απορρίπτουν τον ισχυρισμό των αρχών της Βόρειας Κορέας ότι ο φοιτητής έπαθε αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά βαριά δηλητηρίαση που προκαλείται από τις τοξίνες ενός βακτηρίου.

Οι γιατροί του όμως δεν βρήκαν στον οργανισμό του τέτοιες ενδείξεις. Ο άτυχος φοιτητής δεν είχε εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού αλλά έχει εκτεταμένη απώλεια εγκεφαλικού ιστού, που σημαίνει πως ο εγκέφαλός του δεν μπορούσε να αιματώνεται σωστά για ένα μεγάλο διάστημα.

Ο θάνατος του Γουόρμπιερ σημειώθηκε σε μια περίοδο που η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας είναι αυξημένη εξαιτίας του εξοπλιστικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Τρεις Αμερικανοί εξακολουθούν να κρατούνται στη Βόρεια Κορέα, δύο άνδρες που δίδασκαν σε πανεπιστήμιο της Πιονγιάνγκ, που χρηματοδοτείται από χριστιανικές ομάδες του εξωτερικού και ένας Αμερικανοκορεάτης πάστορας που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Σεούλ.

Πρώην κρατούμενοι στη Βόρεια Κορέα, όπως ο Κένεθ Μπέι έχουν καταγγείλει τις πολλές ώρες καταναγκαστικών έργων, ιατρικά προβλήματα και άσκηση ψυχολογικής βίας. Όμως άλλοι έχουν δηλώσει ότι οι συνθήκες κράτησης ήταν ανεκτές.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε