Ταχύτατη αλλά και οργισμένη ήταν η αντίδραση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην έκθεση-κόλαφο της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Η Άγκυρα, δια του υπουργείου Εξωτερικών,
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- χαρακτηρίζει ουσιαστικά αναρμόδια την Κομισιόν να αξιολογεί την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία,
- μέμφεται την Επιτροπή για τις αναφορές της στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σημειώνοντας ότι η ΕΕ «δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας»,
- ισχυρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν «πέφτει λόγος» στην ΕΕ για το εάν η χώρα εφαρμόζει τις κυρώσεις – τις οποίες η ίδια η ΕΕ στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία αποφάσισε… – απέναντι στην Ρωσία, και φυσικά
- επαναλαμβάνει ότι η έκθεση της Κομισιόν αντικατοπτρίζει τις «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Η Έκθεση για την Τουρκία για το 2022, που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την οπτική της ΕΕ απέναντι στη χώρα μας, η οποία απέχει πολύ από τη στρατηγική της σκοπιά και δεν έχει όραμα. Αυτή η έκθεση, στην οποία αγνοούνται οι ευθύνες έναντι της υποψήφιας χώρας Τουρκίας και επιδεικνύεται μια προσέγγιση διπλών προτύπων, είναι ένα άλλο παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.
Ενώ τονίστηκε η σημασία της από κοινού δράσης και της συνεργασίας ενάντια στις κοινές προκλήσεις στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή του Προέδρου μας, είναι λυπηρό που αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης δεν αντικατοπτρίστηκε στην Έκθεση για την Τουρκία.
Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες επικρίσεις, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Απορρίπτουμε πλήρως τους άδικους ισχυρισμούς της ΕΕ, που δεν αίρει τα πολιτικά εμπόδια στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, ενάντια στο πολιτικό μας σύστημα, στους πολιτικούς και την Διοίκησή μας, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες στη χώρα μας, σε ορισμένες δικαστικές αποφάσεις και στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το γεγονός ότι οι ενότητες της έκθεσης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου, όπως πάντα, αντικατοπτρίζουν τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων, αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι και δεν περιλαμβάνονται με κανέναν τρόπο οι απόψεις της χώρας μας και της ΤΔΒΚ, γεγονός που αποκαλύπτει ξεκάθαρα για ποιανού συμφέροντα συντάχθηκε η έκθεση. Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η πράξη της ΕΕ με αυτόν τον τρόπο είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο.
Στην έκθεση, η χώρα μας επικρίνεται για τη μη συμμετοχή της στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και δεν έχει καμία υποχρέωση. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο χάρη στην προσέγγιση αρχών της Τουρκίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις, η ΕΕ θα πρέπει να βλέπει την Τουρκία ως υποψήφια προς διαπραγμάτευση χώρα, όχι ως τρίτη χώρα που θα της χτυπήσει την πόρτα όταν χρειάζεται και θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της αρχής της πιστότητας του συμφώνου. Οι εκθέσεις της ΕΕ θα ληφθούν σοβαρά υπόψη μόνο όταν υιοθετηθεί μια τέτοια προσέγγιση».