Σάββατο, 6 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Οργισμένη απάντηση από την Τουρκία στις ΗΠΑ: Μην ανακατεύεστε!

Οργισμένη απάντηση από την Τουρκία στις ΗΠΑ: Μην ανακατεύεστε!

Με μια οργισμένη και άκρως προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία απάντησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είχε καλέσει την Άγκυρα νωρίτερα να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία καλεί τις ΗΠΑ να μην… ανακατεύονται!

Η Τουρκία διαμηνύει πως δεν πρόκειται να… ακούσει τις ΗΠΑ και δεν θα σταματήσει την επιχείρηση γεώτρησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αρνείται πως παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και χαρακτηρίζει απαράδεκτο «τρίτα μέρη» να επιχειρούν να αποφασίσουν που βρίσκονται τα θαλάσσια σύνορα.

Επιμένει επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, σημειώνοντας πως είναι ισότιμοι εταίροι των κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει άσχετη με την πραγματικότητα τη δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη γεώτρηση της Τουρκίας σε αυτό που αποκαλεί «δική της υφαλοκρηπίδα». Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι δεν ισχύουν οι συμφωνίες της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής για την ΑΟΖ (!) και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το να συμπεριφέρεται μια τρίτη χώρα σαν διεθνές δικαστήριο!

Η Άγκυρα προκαλεί και με την αναφορά ότι η Τουρκία από το 2004 έως σήμερα έχει… καθαρή στάση σε ό,τι αφορά στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο. «Οι συμφωνίες για την οριοθέτησης της ΑΟΖ που έκανε η “ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου” με τις χώρες της περιοχής από την ημερομηνία εκείνη και μετά δεν έχουν ισχύ ούτε για μας, ούτε και για τους Τουρκοκύπριους και είχε τεθεί υπόψιν των ενδιαφερομένων χωρών και της διεθνούς κοινότητας η παραβίαση από μία εξ αυτών των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Με τον ίδιο τρόπο η Τουρκία ανακοίνωσε και την υφαλοκρηπίδα της στη διεθνή κοινότητα και τέθηκε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες για οριοθέτηση με δίκαιο τρόπο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου μεταξύ όλων των παράκτιων κρατών στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Είναι απαράδεκτο μια τρίτη πλευρά να συμπεριφέρεται σαν διεθνές δικαστήριο και να προσπαθεί να καθορίσει από που περνούν τα θαλάσσια όρια», σημειώνεται, με την Τουρκία και τονίζει πως «δεν είναι ούτε εποικοδομητική ούτε και συνάδει με το διεθνές δίκαιο οι ΗΠΑ να απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία σαν να υπάρχει συμφωνία ισχύουσας οριοθέτησης σε ένα πεδίο που οι Ελληνοκύπριοι ισχυρίζονται ότι έχουν δίκαιο», συμπληρώνεται.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιμένει ότι το γεωτρύπανο και το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στα πεδία που η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου το 2009 και 2012. «Με τον ίδιο τρόπο και ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι είναι ισότιμοι εταίροι στο νησί στους μηχανισμούς αποφάσεων για τις πηγές υδρογονανθράκων και ενώ δεν σταματά τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην υφαλοκρηπίδα τους».

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους είχε καλέσει την Άγκυρα, σε ανακοίνωσή της, να σταματήσει τις γεωτρήσεις, χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές ενέργειες πολύ προκλητικές.

Νέο μήνυμα και από την Κομισιόν

Η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο των… πάντων με την προκλητική της στάση και την επιμονή της να κάνει, παράνομα, γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, η Κομισιόν ζήτησε από την Άγκυρα να μην προκαλεί.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς επανέλαβε την την “ξεκάθαρη” θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν.

“Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το Σαββατοκύριακο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποίησει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ”, είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία να “δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια”.

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η “κατάλληλη απάντηση” της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε “εικασίες” καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι “διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις