Η Τερέζα Μέι βρίσκεται την Πέμπτη (07.02.2019) στις Βρυξέλλες και ο πρώτος που είδε ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πριν μιλήσουν καν, «μίλησε» η γλώσσα του σώματος. Στις καθιερωμένες φωτογραφίες πριν περάσουν για να ξεκινήσει η συζήτηση, η Μέι δεν χαμογέλασε ούτε στο ελάχιστο. Το πρόσωπό της έμοιαζε «παγωμένο» και οργισμένο. Ίσως γιατί ξέρει πως βρίσκεται σε… αποστολή αυτοκτονίας. Ένα ακόμη ταξίδι χωρίς αποτέλεσμα.
Η χειραψία τους ψυχρή και τυπική. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έμοιαζε μάλλον αμήχανος. Ίσως δεν περίμενε πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα έδειχνε τόσο ξεκάθαρα την οργή και τη δυσαρέσκειά της για τη στάση των Βρυξελλών.
Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές
Οι σχέσεις των δυο περνούν κρίση. Ίσως η Τερέζα Μέι δεν έχει ξεχάσει τον τρόπο που της έχει φερθεί ο Γιούνκερ τον τελευταίο καιρό.
Μια ακόμη στιγμή έντασης ανάμεσα στους δυο είχε καταγραφεί και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 14 Δεκεμβρίου.
Δείτε τον έντονο διάλογο που είχαν
Τι θα ζητήσει η Μέι
Η Τερέζα Μέι βρίσκεται στο μεταξύ ξανά στις Βρυξέλλες σε μια ακόμα προσπάθεια να βρει μια συμβιβαστική λύση στο μεγαλύτερο «αγκάθι» για τη συμφωνία: το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Μόνο που η Κομισιόν έχει διαμηνύσει πολλάκις στο Λονδίνο πως δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί.
Το ταξίδι της γίνεται σε βαρύ κλίμα και μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που είπε ότι όσοι προώθησαν στα τυφλά ένα Brexit χωρίς να έχουν το παραμικρό σχέδιο για την υλοποίησή του, αξίζουν μία ξεχωριστή θέση στην κόλαση. Μια δήλωση που προκάλεσε οργή στη Βρετανία.
Ο Τουσκ και η Μέι θα συναντηθούν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ η Βρετανή πρωθυπουργός θα δει και πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον επικεφαλής της Επιτροπής για το Brexit Γκι Φερόφστατ.
Η αποστολή της Τερέζα Μέι είναι δύσκολη, άλλωστε το παραδέχθηκε και η ίδια, αφού η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιεί συνεχώς ότι η συμφωνία που οι 27 και η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψαν στο τέλος του Νοεμβρίου δεν είναι ανοικτή για διαπραγμάτευση.
Ωστόσο, όλοι επαναλαμβάνουν επίσης ότι θέλουν να αποφύγουν το επίφοβο σενάριο ενός Brexit άνευ συμφωνίας την 29η Μαρτίου. Το επιχείρημα του Λονδίνου στηρίζεται στην απόρριψη της συμφωνίας από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.
Η παγίδα του backstop
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να παραδεχθεί ότι δεν θα είναι εύκολο να επιτύχει τροποποιήσεις και ότι η διαπραγμάτευση της συμφωνίας έγινε καλή τη πίστη. Όμως, «το Κοινοβούλιο ψήφισε με σημαντική πλειοψηφία… στέλνοντας ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η αλλαγή είναι αναγκαία», θα είναι το επιχείρημα της Μέι, σύμφωνα με διαρροές από την Ντάουνινγκ Στριτ.
«Στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να βρεθεί ένας τρόπος για να υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν μπορούμε και δεν θα παγιδευτούμε στο δίκτυ ασφαλείας», θα πει προς τους συνομιλητές της.
Η ρύθμιση του backstop περιλήφθηκε στην συμφωνία ως ύστατη λύση για την αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία. Η ρύθμιση προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά για τα προϊόντα, ώστε να αποφευχθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι, εάν δεν βρεθεί καμία άλλη λύση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει λοιπόν να επιτύχει τροποποιήσεις στην συμφωνία.
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, τρεις εναλλακτικές είναι ανοικτές για το backstop: χρονικό όριο, μονομερή έξοδο αποφασισμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο ή σχέδιο που προτείνεται από βουλευτές και βασίζεται στην χρήση «τεχνολογιών» για τους τελωνειακούς ελέγχους.
Οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει ήδη στο παρελθόν τις δύο πρώτες εναλλακτικές και διατηρούν ισχυρές αμφιβολίες για την δυνατότητα υλοποίησης του τρίτου σεναρίου.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα δεν είναι μόνο η διαφύλαξη των Ειρηνευτικών Συμφωνιών του 1998 που έβαλαν ένα τέλος στα «Troubles» στην Βόρεια Ιρλανδία, αλλά επίσης η προστασία μίας πολύτιμης, θεμελιώδους αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: της ενιαίας αγοράς.
Γεφύρι της Άρτας το Brexit! Προς αναβολή και η νέα ψηφοφορία
Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν. Δεν είναι το θρυλικό γεφύρι της Άρτας, αλλά το σχέδιο της Τερέζα Μέι για το Brexit η ψήφιση του οποίου στη Βουλή των Κοινοτήτων οδεύει σε νέα… αναβολή.
Brexit, μια υπόθεση που προκάλεσε τριγμούς στην Ευρώπη και πλέον έχει αρχίσει να… κουράζει. Μετά τα όσα έχουν προηγηθεί (μια πρόταση δυσπιστίας και μια συντριπτική -και ιστορική- ήττα για την Τερέζα Μέι) έρχεται ακόμη μια εξέλιξη: η πρωθυπουργός της Βρετανίας ετοιμάζεται να αναβάλει (όπως είχε κάνει και την πρώτη φορά) και τη δεύτερη ψηφοφορία για τη συμφωνία της με την Κομισιόν.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph. Η δεύτερη ψηφοφορία για τη συμφωνία της Μέι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Brexit επρόκειτο να ψηφιστεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Όλα αυτά ενώ πλησιάζει η ημερομηνία σταθμός της 29ης Μαρτίου, όταν η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Ο Τζούλιαν Σμιθ, ο επικεφαλής του μηχανισμού των Τόρις για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο, την περασμένη Τρίτη, πως η ψηφοφορία δεν πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αφού η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός δεν αναμένεται να έχει προλάβει να ολοκληρώσει την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας εγκαίρως, κατά το δημοσίευμα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ