Απομένει σχεδόν ένας χρόνος για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020 (απέχουν σχεδόν 400 μέρες) όταν ο Ντόναλντ Τραμπ θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Θα προλάβει να φτάσει ως εκεί; Η απόφαση των Δημοκρατικών να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή και την καθαίρεσή του προκαλεί πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ, αλλά τα αποτέλεσμα που θα έχει αυτή η κίνηση είναι μάλλον αβέβαια.
Η πλειοψηφία των Αμερικανών εμφανίζεται να διαφωνεί με τη διαδικασία κατά του Τραμπ. Και η έρευνα θεωρείται κίνηση υψηλού ρίσκου, που στήνει το σκηνικό για μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου.
Η ανακοίνωση της Νάνσι Πελόζι πως η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για την παραπομπή και την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ (σχετικά με τη φερόμενη παρέμβαση του προέδρου στον Ουκρανό ομόλογό του για να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν) και κυρίως η λέξη προδοσία που χρησιμοποίησε τρεις φορές στη δήλωσή της, εξόργισαν τον, έτσι κι αλλιώς εκκεντρικό, πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ είναι οργισμένος και δεν το κρύβει. Οι ραγδαίες εξελίξεις τον βρήκαν στη Νέα Υόρκη, όπου λίγη ώρα νωρίτερα είχε μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Βρήκε «καταφύγιο» στον Πύργο του, στο Μανχάταν (και στο twitter φυσικά) και από εκεί έστειλε το «μήνυμα» πως είναι αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τέλους. Αυτή, άλλωστε, είναι μια μάχη που περίμενε καιρό. Σχεδόν από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο Οβάλ Γραφείο.
Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ έχει καταφέρει να «γλιτώσει» από πολλά «σκάνδαλα»: την έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του ’16, την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς, τις συλλήψεις και τις καταδίκες στενών συνεργατών του (όπως ο Πολ Μάναφορτ), τις αποκαλύψεις για όσα γίνονται στον Λευκό Οίκο. Θα καταφέρει και αυτή τη φορά να βγει αλώβητος; Ή θα έχει την τύχη του Ρίτσαρντ Νίξον. Ο τελευταίος, μαζί με τον Άντριου Τζόνσον (σ.σ. πρόεδρος μετά τη δολοφονία του Λίνκολν) και τον Μπιλ Κλίντον είναι οι μοναδικοί ένοικοι του Λευκού Οίκου που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την καθαίρεση.
Η «προδοσία» για την Πελόζι είναι «προεδρική παρενόχληση» για τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η έρευνα για την παραπομπή θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει στην αποπομπή Τραμπ από την εξουσία. Ακόμη και αν η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του προέδρου, η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, θα χρειαστεί να κάνει το επόμενο βήμα για την απομάκρυνση του από την εξουσία, έπειτα από δίκη.
Κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία δεν έχει καθαιρεθεί.
Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη έρευνα στο Κογκρέσο για παραπομπή Αμερικανού προέδρου, μετά από την έρευνα το 1998 εις βάρος του Μπιλ Κλίντον με κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης αναφορικά με την σχέση που διατηρούσε με την Μόνικα Λεβίνσκι. Η Βουλή, τον Δεκέμβριο του 1998, ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Κλίντον, αλλά ο Δημοκρατικός πρόεδρος αθωώθηκε δύο μήνες μετά από την Γερουσία και παρέμεινε στο αξίωμα του. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με τον Άντριου Τζόνσον, που ήταν ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που καθαιρέθηκε αλλά μετά αθωώθηκε με μια ψήφο και τελικά ολοκλήρωσε τη θητεία του.
Πως όμως φτάσαμε ως εδώ;
Το χρονικό και τα πρόσωπα μιας «σκοτεινής» υπόθεσης
Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας. Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε αυτό φέρεται να ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Βασικά, του πιθανότερου να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις εκλογές του ’20 και άρα αντίπαλος του Τραμπ για τη δεύτερη θητεία στην προεδρία.
Εκτός από τον Τραμπ και τον Ουκρανό πρόεδρο, στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας μυστηριώδης μάρτυρας. Και φυσικά μερικά εκατομμύρια δολάρια, τα οποία προορίζονταν για την Ουκρανία και τα οποία «πάγωσε» ο Τραμπ.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στις 9 Σεπτεμβρίου. Τότε, ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον αναφέρει πως του κατατέθηκε μια καταγγελία από έναν «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Άτκινσον έκρινε τη μαρτυρία «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει «κατεπείγουσα» και να ενημερώσει το Κογκρέσο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν καταθέτουν αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο.
Click4more: Λίγα λεπτά πριν το τετ α τετ ακύρωσε ο Τραμπ τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τα αμερικανικά ΜΜΕ αρχίζουν την έρευνα για τον μυστηριώδη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο μάρτυρας ανησυχούσε, μεταξύ άλλων, για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγινε στις 25 Ιουλίου.
Μετά από πολλές διαρροές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάζεται την Κυριακή να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν και το γιο του, Χάντερ. Ο τελευταίος εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Κατά τον Τραμπ η συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο «δεν είχε κάτι μεμπτό» και δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας.
Μερικές μέρες πριν από το τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διατάζει το “πάγωμα” στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων, προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αποδεσμεύτηκε, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Αυτή η «ακολουθία» ήταν που προκάλεσε υποψίες στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έψαχναν μια… αφορμή για να στριμώξουν τον Τραμπ. Υποπτεύονται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας για να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς εις βάρος του γιου του Μπάιντεν, με μοναδικό σκοπό να εκθέσει τον πολιτικό του αντίπαλο.
Click4more: “Προεδρική παρενόχληση”! Άγριο ξέσπασμα Τραμπ μετά το “χτύπημα” της Πελόζι!
«Δεν άσκησα καμία πίεση στην Ουκρανία», απάντησε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας “πάγωσε” τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία.
Τραμπ κατά Μπάιντεν
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει συνηθίσει να εγκαταλείπει καμία μάχη. Ως επιχειρηματίας άλλωστε έχει δώσει πολλές απ’ αυτές. «Λένε ότι θα είναι καλό για μένα στις εκλογές» φέρεται να έχει πει λίγη ώρα πριν η Πελόζι ανακοινώσει πως ο πρόεδρος παραπέμπεται και πριν τον κατηγορήσει ανοιχτά για προδοσία.
Ο Τραμπ επιμένει ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του είναι «διεφθαρμένοι», ότι οι δραστηριότητες τους στην Ουκρανία είναι «σκανδαλώδεις». Κατηγορεί τον επικρατέστερο για το χρίσμα των Δημοκρατικών πως ζήτησε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα, προκειμένου να προστατεύσει τις υποθέσεις του γιου του.
Δικηγόρος και επενδυτής, ο Χάντερ Μπάιντεν, διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Burisma. Αυτή η εταιρεία ήταν κάποτε στο στόχαστρο μιας έρευνας διαφθοράς, αλλά ο Χάντερ Μπάιντεν δεν κατηγορήθηκε ποτέ δημόσια.
Όσο για τον πατέρα του, ως αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε όντως το 2015 την απόλυση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν και χρησιμοποίησε οικονομικές απειλές για την αποπομπή του. Υποστηρίζει ότι η στάση του ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας, συγκεκριμένα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για να απολυθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθαλψη διαφθοράς στη χώρα του και για υπονόμευση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν μετά από το 2014.
Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί ποτέ για τις οικονομικές υποθέσεις του γιου του στο εξωτερικό. Για αυτόν, ο Ντόναλντ Τραμπ «έκανε κατάχρηση της εξουσίας του επειδή αισθάνεται ότι απειλείται».
Όλα στο φως (;)
Και με αυτή την περιβόητη τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τι θα γίνει; Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Αμερικανού προέδρου καταγράφονται.
Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, την καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Ζελένσκι, αναφέρει το Politico, επικαλούμενο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.
Μετά την έναρξη της έρευνας για παραπομπή του Τραμπ, η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται να υποβληθεί στις Επιτροπές Πληροφοριών του Κογκρέσου –τόσο σε εκείνη της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε εκείνη της Γερουσίας– η καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος.
Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι ενέκρινε τη δημοσιοποίηση του απομαγνητοφωνημένου κειμένου της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, αλλά ο Λευκός Οίκος είχε νωρίτερα αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα την καταγγελία.