Το δύσκολο έργο ανατέθηκε στον πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος καλείται να διερευνήσει την πιθανή συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας, καθώς και ισχυρισμούς για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.
Ο διορισμός λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα της Washington Post πως ο Τραμπ αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες για τον ISIS στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και υπό τις αυξανόμενες πιέσεις για μια ανεξάρτητη έρευνα των φερόμενων ρωσικών προσπαθειών να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου υπέρ του Τραμπ και κατά της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.
Ο Τραμπ έχει βρεθεί κάτω από αυξανόμενη πίεση μετά την απόλυση την περασμένη εβδομάδα του Τζέιμς Κόμεϊ, διευθυντή του FBI, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια ομοσπονδιακή έρευνα για το θέμα και κυρίως μετά το δημοσίευμα των New York Times πως πριν τον απολύσει, του είχε ζητήσει να σταματήσει τις έρευνες!
Λίγο πριν ο Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν αποφανθεί η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές εκλογές, κατηγορία που καταρρίπτει η Μόσχα ενώ η ομάδα του Τραμπ αρνείται κάθε συνωμοσία με τη Ρωσία.
“Η απόφασή μου να διορίσω ειδικό ανακριτή δεν αποτελεί απόδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα ή ότι δικαιολογείται κάποια δίωξη. Δεν έχω καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα”, είπε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενστιν. “Αποφάσισα ότι ο ειδικός ανακριτής είναι αναγκαίος ώστε να πεισθούν πλήρως οι Αμερικανοί πολίτες για το αποτέλεσμα”, τόνισε.
O 72χρονος Μιούλερ, παρασημοφορήθηκε ως αξιωματικός των Πεζοναυτών στον Πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ διετέλεσε πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που είναι γνωστός για την σοβαρότητά του και για το στιβαρό ύφος του. Τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο στη θέση του διευθυντή του FBI, μία εβδομάδα πριν από την πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα του ζήτησε να παραμείνει για δύο χρόνια και ο ίδιος αντικαταστάθηκε από τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ το 2013.
Στη διάρκεια της θητείας στη διεύθυνση του FBI, ο Μιούλερ έμεινε γνωστός για την προσπάθεια του να μεταρρυθμίσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ, για την διάθεση περισσότερων πόρων στη διενέργεια ερευνών κατά της τρομοκρατίας, αλλά και για την ενίσχυση του επιπέδου συνεργασίας με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Πάντως η εξέλιξη δείχνει να μην βρίσκει σύμφωνο τον Ρεπουμπλικάνο Τζέισον Τσάφετζ, πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων. “Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να διορίσουν κάποιον. Δεν έχω δει κάποιο στοιχείο που ν’ αποδεικνύει συνωμοσία. Πού είναι αυτό έγκλημα για το οποίο νομίζουν ότι χρειάζεται ένας ειδικός ανακριτής, να το διερευνήσει” δήλωσε στο Fox News.
Η διαμάχη έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην Ουάσιγκτον και την Γουόλ Στριτ, όπου οι δείκτες S&P 500 και Dow σημείωσαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις από τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ελπίδες των επενδυτών για μείωση φόρων και άλλες πολιτικές αποφάσεις φιλικές προς τις επιχειρήσεις εξασθενούν.
Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο και μερικοί Ρεπουμπλικανοί, το κόμμα του Τραμπ, έχουν ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα στο θέμα. Ο βουλευτής Ελάιτζα Κάμινγκς, πρώτος τη τάξει Δημοκρατικός στην επιτροπή επιτήρησης της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαιρέτησε την πράξη του Ρόζενστιν, λέγοντας, “νομίζω ότι πήρε μια σωστή απόφαση στο πρόσωπο του κ. Μιούλερ, και τον συγχαίρω που έβαλε πρώτα τη χώρα και το σύστημα δικαιοσύνης”.
Για τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διορισμός του ειδικού ανακριτή θα αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία αθέμιτη συμπαιγνία μεταξύ της προεκλογικής του ομάδας και μιας ξένης δύναμης. “Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, μια διεξοδική έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε – ότι δεν υπάρχει καμία αθέμιτη συνεργασία μεταξύ της καμπάνιας μου και οποιασδήποτε ξένης δύναμης”, ανέφερε σε δήλωσή ο Αμερικανός πρόεδρος.
“Προσβλέπω στην ολοκλήρωση του θέματος αυτού γρήγορα. Στο μεταξύ, δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για τον λαό και για τα θέματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον της χώρας μας”, πρόσθεσε.
Όλα αυτά ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επιλογή του αντικαταστάτη του Κόμεϊ στο FBI. Μεταξύ των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες είναι ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους συμπεριλαμβάνονται, ο υπηρεσιακός διευθυντής του FBI Άντριου Μάκαμπι, ο πρώην κυβερνήτης της Οκλαχόμα Φράνκ Κίτινγκ, αλλά και ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FBI Ρίτσαρντ Μακφίλι.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ