Μέσα σε ένα...φλεγόμενο τοπίο θα ορκιστεί σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν που επιστρέφει στο Κρεμλίνο μετά από έξι χρόνια.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να ορκιστεί σήμερα πρόεδρος της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε διαδηλωτές που υπογραμμίζουν τον λαϊκό διχασμό σχετικά με την επιστροφή του στο Κρεμλίνο ύστερα από έξι χρόνια.
Ο πρώην κατάσκοπος της KGB θα ορκιστεί ενώπιον περίπου 2.000 προσκεκλημένων στην Αίθουσα του Αγίου Ανδρέα στο Κρεμλίνο και στη συνέχεια θα λάβει την ευλογία από τον επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και θα παραλάβει την “βαλίτσα” των πυρηνικών.
Ο Πούτιν θα εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία, θα επιθεωρήσει την προεδρική φρουρά του Κρεμλίνου και θα δώσει πολυτελή δεξίωση με ρωσικά εδέσματα και ποτά.
Παρότι έχει παραμένει ο ανώτατος ηγέτης της Ρωσίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, ο Πούτιν θα αναλάβει και πάλι, επισήμως, την προεδρικήεξουσία την οποία παραχώρησε στον σύμμαχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2008 ύστερα από οκτώ χρόνια στην προεδρία.
Επιστρέφει με αποδυναμωμένη την εξουσία του ύστερα από μήνες διαδηλώσεων που έχουν πολώσει τη Ρωσία.
Χθες Κυριακή, τουλάχιστον 250 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά της επιστροφής του στο Κρεμλίνο. Οπαδοί της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν και σήμερα διαδήλωση έξω από το Κρεμλίνο πριν από την τελετή ορκομωσίας.
Ο Πούτιν, ο οποίος θα γίνει 60 ετών τον Οκτώβριο, μεγάλωσε επί σοβιετικής εποχής και εργάστηκε ως πράκτορας στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Δέχεται πιέσεις να αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο πολιτικό σκηνικό.
Θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από τη συνήθειά του να έχει τον απόλυτο έλεγχο και ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και την μεσαία τάξη που απαιτεί μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία.
Καλείται να συμβιβάσει τις διαφωνίες μεταξύ φιλελεύθερων και συντηρητικών που διεκδικούν θέσεις στο νέο κοινοβούλιο υπό τον Μεντβέντεφ, ο οποίος θα ανταλλάξει αξίωμα με τον Πούτιν.
Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα, να μειώσει την διαφθορά και να επιδιώξει περισσότερη διαφάνεια τερματίζοντας την έντονη εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές στον ενεργειακό τομέα. Δεν έχει όμως αποσαφηνίσει με ποιόν τρόπο θα το πράξει αυτό.
Ο Πούτιν είναι πιθανόν, όπως και στο παρελθόν, να χρησιμοποιήσει σκληρή αντιδυτική ρητορική στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για να προσελκύσει ευρύτερη στήριξη αν η κατάσταση στη Ρωσία επιδεινωθεί. Ωστόσο, ως πρωθυπουργός ουδέποτε άσκησε ισχυρή επιρροή στην εξωτερική πολιτική, επομένως θεωρείται απίθανη μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική του.