Ένας πατέρας σκότωσε με σφαίρες την κόρη του στη Λαχόρη του Πακιστάν σ' έναν φόνο με κίνητρο τη λεγόμενη υπεράσπιση της "οικογενειακής τιμής" ο οποίος διαπράχθηκε την επομένη της βράβευσης με Όσκαρ ενός πακιστανικού ντοκιμαντέρ που καταγγέλλει αυτή την πρακτική, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο Μοχάμαντ Ρεχμάτ, ο οποίος διαφεύγει, είναι ύποπτος ότι σκότωσε χθες, Δευτέρα, την 18χρονη κόρη του, την Κομάλ Μπίμπι, επειδή αρνήθηκε να του πει πού βρισκόταν τις πέντε προηγούμενες ώρες.
“Ο πατέρας διέφυγε αφού σκότωσε την κόρη του και η αστυνομία τον καταζητεί”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας, ο Μοχάμαντ Γιακούμπ. “Φαίνεται πως πρόκειται για έναν φόνο τιμής”, πρόσθεσε.
Το ντοκιμαντέρ “Ένα κορίτσι στο ποτάμι: Το τίμημα της συγχώρεσης”, που αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού το οποίο επέζησε ενός εγκλήματος αυτού του τύπου, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Χόλιγουντ.
Η σκηνοθέτριά του, η Σαρμίν Ομπάιντ-Τσινόι, είχε συναντήσει πρόσφατα τον πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος είχε τότε δεσμευθεί να βάλει ένα τέλος σ’ αυτή την “ποταπή” και “επαίσχυντη” πρακτική.
Εκατοντάδες γυναίκες σκοτώνονται από οικείους τους κάθε χρόνο στο Πακιστάν με πρόσχημα την υπεράσπιση της “οικογενειακής τιμής”.
Μια επίμαχη διάταξη του ισλαμικού δικαίου, που ισχύει σ’ αυτή τη χώρα, προβλέπει ότι οι άνδρες που σκοτώνουν γυναίκες της οικογένειάς τους μπορούν να διαφύγουν της καταδίκης αν οι οικείοι τούς “συγχωρήσουν” με αντάλλαγμα την καταβολή κάποιας αποζημίωσης.
Εξάλλου ένα δικαστήριο της Λαχόρης, η οποία είναι η πρωτεύουσα του Παντζάμπ, καταδίκασε σήμερα στην ποινή του θανάτου δύο αδελφούς που είχαν σκοτώσει το 2009 την αδελφή τους και τον σύζυγό της επειδή είχαν παντρευτεί χωρίς τη συμφωνία της οικογένειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορος υπεράσπισης Τσόντρι Μοχμάμαντ Ιμράν.
Στους καταδικασμένους επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ρουπιών (8.700 ευρώ) στον καθένα, πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ