Η Ακαδημία αποκάλυψε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα περισσότερα από 6.000 μέλη της είναι σε ποσοστό 93% λευκοί και σε ποσοστό 76% άνδρες, ενώ η μέση ηλικία τους είναι τα 63 χρόνια.
Έρευνα των Los Angeles Times το 2012 κατέληγε στη διαπίστωση ότι περισσότερα από τα μισά μέλη της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου που ψηφίζουν είχαν εργαστεί σε ταινίες τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ εκατοντάδες άλλα δεν είχαν πλησιάσει σε πλατό για δεκαετίες…
Το διοικητικό συμβούλιο της Ακαδημίας ανακοίνωσε εξάλλου πρόσφατα, μετά την κριτική που της ασκήθηκε για την έλλειψη φυλετικής ποικιλίας μεταξύ των υποψηφίων για τα φετεινά Όσκαρ, ότι θα διπλασιάσει ως το 2020 τον αριθμό των γυναικών μεταξύ των μελών της, όπως και τον αριθμό αυτών που προέρχονται από μειονότητες.
Πως αποφασίζονται οι υποψηφιότητες;
Οι περισσότεροι φιναλίστ σε κάθε κατηγορία επιλέγονται από μέλη του επαγγελματικού τους κλάδου: οι ηθοποιοί ψηφίζουν για τους ηθοποιούς, αυτοί που κάνουν μοντάζ για τους μοντέρ, οι κινηματογραφιστές για τους κινηματογραφιστές κλπ.
Ωστόσο ορισμένες κατηγορίες, όπως αυτή της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ή αυτή της Καλύτερης Ταινίας Animation, αποτελούν αντικείμενο μιας ειδικής επιτροπής.
Την ίδια ώρα όλα τα μέλη της Ακαδημίας από όλους τους τομείς μπορούν να μετάσχουν στην επιλογή των ταινιών που θα είναι υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
Στις 12 Φεβρουαρίου, η Ακαδημία άνοιξε το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στον ιστότοπό της, ενώ ψηφοδέλτια είχαν αποσταλεί νωρίτερα ταχυδρομικώς. Τα μέλη της είχαν διορία ως την περασμένη Τρίτη για να ψηφίσουν για τα πολυπόθητα αγαλματίδια.
Τα μέλη της Ακαδημίας κατατάσσουν κάθε χρόνο κατά σειρά προτίμησης τους φιναλίστ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας (φέτος είναι οκτώ).
Στη συνέχεια οι επιλογές τους αποτελούν τη βάση μιας περίπλοκης μεθόδου καταμέτρησης των ψήφων που λειτουργεί δια της απάλειψης, με την αναζήτηση του νικητή και την διανομή των υπόλοιπων ψήφων για να βρεθεί ποιος καταλαμβάνει τις επόμενες θέσεις στην κατάταξη.
Η επιλογή είναι πιο απλή στις άλλες 23 κατηγορίες: τα μέλη της Ακαδημίας ψηφίζουν μόνον έναν νικητή.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κλειστό κλαμπ.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλεγούν από τουλάχιστον άλλα δύο μέλη της Ακαδημίας που κρίνουν ότι αυτός ή αυτή έχει δείξει ταλέντο ή έχει κάνει εξαιρετικές δημιουργίες στον τομέα του κινηματογράφου.
Κάποιος μπορεί επίσης να ζητήσει να γίνει μέλος της Ακαδημίας αν έχει στο ιστορικό του τουλάχιστον μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Ωστόσο αυτό είναι μόνον η αρχή μιας μακράς διαδρομής. Οι υποψηφιότητες πρέπει στη συνέχεια να εξεταστούν από τις επιτροπές του ιδιαίτερου κλάδου τους, οι οποίες στη συνέχεια συστήνουν (ή όχι) τους υποψηφίους στο διοικητικό συμβούλιο.
Από φέτος (χωρίς ωστόσο να ισχύει το νέο αυτό μέτρο για τα φετεινά Όσκαρ), τα νέα μέλη της Ακαδημίας θα μπορούν να ψηφίζουν μόνον για 10 χρόνια και το δικαίωμά τους θα ανανεώνεται αν παραμένουν ενεργά μέλη της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Μέχρι σήμερα τα μέλη της Ακαδημίας ήταν ισόβια.
πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ