Ο Βρετανός Κεν Λόουτς, που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας για το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» (I, Daniel Blake) αλλά και ο Τζορτζ Κλούνεϊ, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητικό Cesar, δεν δίστασαν να δώσουν πολιτική χροιά στην τελετή. Ο πρώτος κάλεσε τους Γάλλους, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο (α’ γύρος) και Μάιο (β’ γύρος) να ψηφίσουν Αριστερά. Ο Κλούνεϊ απηύθυνε έκκληση υπέρ της ελευθερίας στην Αμερική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Και επειδή τα… γαλλικά του δεν είναι καλά, ο Τζορτζ Κλούνεϊ ζήτησε από τον Ζαν ΝτιΖαρντέν να τον βοηθήσει με τη μετάφραση. «Καθώς είμαστε εδώ σήμερα, ο κόσμος περνάει κάποιες μεγάλες αλλαγές, όχι πάντα για καλό. Σαν πολίτες του κόσμου, θα πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά και να μην αφήσουμε το μίσος να νικήσει» είπε ο Κλούνεϊ και ο ΝτιΖαρντέν πρόσθεσε από… μόνος του «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος για τον κόσμο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη διαφωνία με την απιστία. Δεν πρέπει να φοβόμαστε ο ένας τον άλλο. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε από το φόβο σε μια εποχή παραλογισμού (…) Οι πράξεις αυτού του προέδρου έχουν προκαλέσει συναγερμό και απογοήτευση μεταξύ των συμμάχων μας στο εξωτερικό και δίνουν άνεση στους εχθρούς μας. Και ποιανού φταίξιμο είναι αυτό; Όχι απόλυτα δικό του. Δεν δημιούργησε αυτή την κατάσταση μόνος του, απλώς την εκμεταλλεύεται και μάλλον επιτυχώς», είπε ο Κλούνεϊ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Περιγράφουμε τους εαυτούς μας ως τους υπερασπιστές της ελευθερίας (…) Αλλά δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία στο εξωτερικό αν την εγκαταλείπουμε στην πατρίδα μας», τόνισε ο 55χρονος σταρ.
George Clooney reçoit le César d’honneur, et il… από CinemaCanalPlus
Εκτός από τον Τζορτζ Κλούνεϊ, την παράσταση έκλεψε και η σύζυγός του Αμάλ, που έλαμπε μέσα στη λευκή τουαλέτα της με την εγκυμοσύνη της να είναι πιο εμφανής από ποτέ. Ο 55χρονος Κλούνεϊ δεν δίστασε να εξομολογηθεί τον έρωτά του όταν παρέλαβε το βραβείο του, λέγοντάς της πόσο περήφανος είναι που την έχει δίπλα του και πόσο ανυπομονεί όχι μόνο για τα χρόνια που θα έρθουν αλλά και για τους μήνες που ακολουθούν, αναφερόμενος στον ερχομό των δίδυμων παιδιών τους.
Ο Κεν Λόουτς από την πλευρά του εξύμνησε το «πνεύμα της αντίστασης» και κάλεσε τους Γάλλους, οι οποίοι θα κληθούν να εκλέξουν σε λιγότερο από δύο μήνες τον επόμενο πρόεδρο της χώρας τους, να ψηφίσουν την αριστερά, σε ένα μήνυμά του που διαβάστηκε, καθώς δεν ήταν παρών στην τελετή.
«Η άκρα δεξιά επιτυγχάνει όταν ο κόσμος νοιώθει απελπισμένος», ανέφερε. «Τώρα επαφίεται σε εσάς, τους Γάλλους, να κάνετε μια επιλογή. Εμείς, που είμαστε φίλοι σας επί χρόνια, ελπίζουμε ότι στις εκλογές που έρχονται θα μπορέσετε να απορρίψετε την πικρία της δεξιάς και να ψηφίσετε υπέρ της ελπίδας που φέρνει η αριστερά».
Μεγάλη πρωταγωνίστρια η Ιζαμπέλ Ιπέρ (υποψήφια και για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου) για την ερμηνεία της στην ταινία “Εκείνη” (Elle) του Πολ Βερχόφεν. Το Elle απέσπασε και το βραβείο καλύτερης ταινίας. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που πέφτει θύμα βιασμού και καταδιώκει τον βιαστή της. Βασίστηκε στο βιβλίο Oh… του Γάλλου συγγραφέα Φιλίπ Τζιαν και πριν το Cesar είχε πάει και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας.
Στον Βρετανό Κεν Λόουτς απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας για το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» (I, Daniel Blake), ταινία που είχε τιμηθεί και με τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών. Το φιλμ αφηγείται την κάθοδο στην κόλαση ενός ανθρώπου που αρρωσταίνει και είναι αναγκασμένος να ζήσει από τα προνοιακά επιδόματα αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία.
Στα 27 του χρόνια, ο Ξαβιέ Ντολάν από το Κεμπέκ, με έξι ταινίες στο ενεργητικό του, έλαβε το Σεζάρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Είναι απλώς το τέλος του κόσμου» (Juste la fin du monde). Η ταινία, σχεδόν όλη γυρισμένη σε εσωτερικό χώρο, απέσπασε άλλα δύο βραβεία, του καλύτερου μοντάζ και του καλύτερου πρώτου ανδρικού ρόλου—το πήρε ο Γκασπάρ Ουλιέλ, ο οποίος ενσαρκώνει τον γιο που αναζητεί την οικογένειά του για της ανακοινώσει τον προσεχή θάνατό του.
Στα Σεζάρ, βραβεύθηκε επίσης ένα ντοκιμαντέρ, το «Ευχαριστώ, αφεντικό» (Merci Patron!) του δημοσιογράφου Φρανσουά Ρουφέν, που χλευάζει τον γίγαντα των ειδών πολυτελείας LVMH και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό του Μπερνάρ Αρνό.
Στην τελετή τιμήθηκε επίσης ο ηθοποιός Ζαν-Πολ Μπελμοντό, παρών για πρώτη φορά στα βραβεία, παρά τη μακρόχρονη και επιτυχημένη του καριέρα.
Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma vie de courgette) του Ελβετού Κλοντ Μπαράς, ένα παραμύθι για την ανοχή που έχει επιτυχία στο κοινό, πήρε δύο Σέζαρ, περιλαμβανομένου αυτού της καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Η ταινία «Φραντς» (Frantz) του Φρανσουά Οζόν, που όπως και το φιλμ «Εκείνη» ήταν υποψήφια για 11 βραβεία, δεν πήρε παρά μόνο ένα, αυτό της καλύτερης φωτογραφίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters