Κόσμος

«Όσο είναι ο Πούτιν στην εξουσία δε θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία» λέει ο αντικυβερνητικός Μιχαήλ Κοντορόφσκι

Ο πολέμιος του Κρεμλίνου Μιχαήλ Κοντορκόφσκι και πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, δήλωσε ως δεν αναμένει ειρήνη στην Ουκρανία όσο παραμένει στην εξουσία στη Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Όσο βρίσκεται στην εξουσία το καθεστώς Πούτιν, δεν θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», τόνισε ο Χοντορκόφσκι σε δημοσιογράφους στο Μόναχο, μια ημέρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπόρις Γέλτσιν και πανίσχυρος ολιγάρχης αναφέρθηκε στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Πώς σφάζεις έναν δράκο».

Κατά την άποψη του άλλοτε πλουσιότερου ανθρώπου στη Ρωσία, επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Γιουκός,  ο πόλεμος στην Ουκρανία διχάζει βαθιά τη Ρωσία, ακόμα και μέλη των ίδιων οικογενειών. «Δεν είναι, μέχρι σήμερα, πόλεμος του ρωσικού λαού» είπε.

Αν υπό συνθήκες «δικτατορίας» το 15 ως 20% των πολιτών λέει πως τάσσεται κατά του πολέμου, το ποσοστό στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο υψηλό, επισήμανε.

Θεωρεί ότι όσοι «υποστηρίζουν ενεργά» τον πόλεμο είναι λίγοι, όπως και όσοι έχουν πρόθεση να καταταγούν.

Κατά τον Καντορκόφσκι, ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να κάνει τους πολίτες να πιστέψουν ότι οι λόγοι του πολέμου δεν έχουν σημασία πλέον και ότι η ήττα της Ρωσίας θα είναι καταστροφή για τους ίδιους τους Ρώσους και τις οικογένειές τους.

Για τον εξόριστο στο Λονδίνο άλλοτε ολιγάρχη, 59 ετών, η Ρωσία δεν είναι στην πραγματικότητα ομοσπονδία, αλλά εξαιρετικά κεντροποιημένο κράτος που έχει ανάγκη εξωτερικούς εχθρούς για να υπάρχει.

Ο Κοντορόφσκι καταδικάστηκε για απάτη σε δίκη που ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτική, αφού επέκρινε δημόσια τον αρχηγό του κράτους, του επιβλήθηκε εννιαετής κάθειρξη και φυλακίστηκε για χρόνια, προτού του δοθεί χάρη από τον Πούτιν το 2013, ενώ είδε την επιχείρησή του να χρεοκοπεί.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα