Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην καγκελαρία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τους δημοσιογράφους. Μόνο μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα κυκλοφόρησαν από το γραφείο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης από το τετ α τετ του Αμερικανού πρωταγωνιστή με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, όπου εκείνος απεικονίζεται να φοράει σκούρο κοστούμι και γραβάτα και φαίνεται να παρακολουθεί αφοσιωμένος τη συνομιλήτριά του.
«Συζητήσαμε σχετικά με τη δέσμευση της μη κυβερνητικής οργάνωσης του Τζορτζ Κλούνεϊ», την Επιτροπή Διεθνούς Διάσωσης (IRC), «της συζύγου του (Άμαλ) και του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ», του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας και προέδρου της IRC, επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ στον Τύπο.
«Συνομιλήσαμε σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια ΜΚΟ και μια κυβέρνηση να εργαστούν μαζί (για την επίλυση) των αιτιών που οδηγούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν (τις χώρες τους) και επίσης τους τρόπους για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να δεσμευτούν σε αυτόν τον σκοπό» προσέθεσε η ίδια.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Αμερικανός ηθοποιός ηλικίας 54 ετών, που επισκέφθηκε τη γερμανική πρωτεύουσα για να παρουσιάσει το «Χαίρε, Καίσαρα», την τελευταία ταινία των αδελφών Κοέν, στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, από την πλευρά του αναφέρθηκε στα «καλύτερα μέσα (που θα μπορούσε κάποιος) να βοηθήσει» τους πρόσφυγες.
«Έχω πλήρη επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος» υπογράμμισε ο Κλούνεϊ που απέτινε φόρο τιμής «σε όλους τους εθελοντές» και «σε όλους εκείνους τους Γερμανούς» που έχουν κινητοποιηθεί για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.
Γνωστός για την πολιτική και ανθρωπιστική του δράση, ιδιαίτερα στο Νταρφούρ, ο Αμερικανός ηθοποιός ανακοίνωσε ο ίδιος χθες τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ προκαλώντας το μεγάλο ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεκάδες φωτογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία προσπάθησαν να τον εντοπίσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας στην καγκελαρία ή σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
Το γραφείο της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της Μέρκελ με τον Κλούνεϊ πραγματοποιήθηκε έπειτα από «επιθυμία του κ. Κλούνεϊ» και «συνέβαλε στο υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων στο προσφυγικό ζήτημα όπως επίσης και στις διεθνείς συρράξεις».
Ωστόσο η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung διερωτήθηκε για την χρονική στιγμή που έλαβε χώρα αυτό το τετ α τετ επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ για τη Γερμανίδα καγκελάριο.
«Η καγκελάριος συνάντησε έναν ηθοποιό σε μία χρονική στιγμή όπου, εξαιτίας της απώλειας της εμπιστοσύνης προς την πολιτική της για το προσφυγικό, θα μπορούσε κανείς να της προσάψει ότι προτιμά τους προβολείς του Χόλιγουντ περισσότερο παρά το να λύσει τα επείγοντα προβλήματα της χώρας» τονίζεται στο άρθρο.
Ο διάσημος πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης σημείωσε επιπλέον σήμερα σε δηλώσεις που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η προσφυγική κρίση είναι μεγαλύτερου εύρους σε σύγκριση με όσα παρουσιάζονται με πηχυαίους τίτλους στα ΜΜΕ από τις ροές προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία και το Ιράκ και τόνισε ότι εκείνος πιστεύει ότι οι Αμερικανοί «θα κάνουν το σωστό» απορρίπτοντας τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για το Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ και την πρότασή του να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.
«Για εμένα η προσφυγική κρίση δεν είναι μονάχα οι Σύροι πρόσφυγες» υπογράμμισε ο διάσημος πρωταγωνιστής στο Reuters.
«Ξέρετε, υπάρχουν ακόμα εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι και πρόσφυγες στο Νότιο Σουδάν, στο Νταρφούρ, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι (εκεί) που συνεχίζουν να πεθαίνουν.
«Επομένως αυτό συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο – 60 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι υπάρχουν αυτήν την στιγμή σε όλο τον κόσμο – πρόκειται για μία φοβερή χρονική συγκυρία» προσέθεσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς σχετικά με τον μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ και την πρότασή του περί απαγόρευσης της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ αλλά και της ανύψωσης ενός τείχους που θα εμποδίζει την παράνομη διέλευση των Μεξικανών μεταναστών στις ΗΠΑ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι ο δισεκατομμυριούχος θα καταφέρει ποτέ να γίνει πρόεδρος.
«Νομίζω ότι ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ που το είπε αυτό: “Μπορείς να υπολογίζεις πάντα στους Αμερικανούς ότι θα κάνουν το σωστό – αφού έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη πιθανότητα”. Επομένως ξέρετε όλα θα πάνε καλά, θα χρειαστούμε απλά μια στιγμή» για να το καταφέρουμε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ