Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Όταν ο πιλότος σαμποτάρει την πτήση – Πέντε τραγικά περιστατικά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Παρόλο που είναι εξαιρετικά σπάνιο για τους πιλότους να ρίχνουν σκόπιμα το αεροσκάφος που πιλοτάρουν, η περίπτωση του Airbus 320 της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις δεν ήταν η μοναδική παρόμοια στα χρονικά.

Το σενάριο αυτοκτονίας του πιλότου ήταν ανάμεσα στις -δεκάδες- θεωρίες που βγήκαν στην επιφάνεια όταν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς η πτήση 370 της Malaysia Airlines to 2014.

Με αφορμή την περίπτωση του Airbus 320 της Germanwings, το οποίο φέρεται να οδήγησε σκόπιμα στην συντριβή ο 28χρονος συγκυβερνήτης, Andreas Lubitz, το cbs news έκανε αναδρομή σε ανάλογες τραγωδίες.

Το παρελθόν του δράματος

29 Νοεμβρίου, 2013: Ένα αεροσκάφος της εταιρείας Mozambique Airlines πέφτει στα βόρεια της πόλης Namibia, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο των 27 επιβατών και 6 μελών του πληρώματος. Η προανακριτική έρευνα έδειξε… σκόπιμη πράξη από τον πιλότο, αφού κλείδωσε τον συγκυβερνήτη έξω από το κόκπιτ.

31 Οκτωβρίου, 1999: Η πτήση 990 της εταιρίας EgyptAir Flight πέφτει στον Ατλαντικό Ωκεανό αφού έχει απογειωθεί από το αεροδρόμιο J.F. Kennedy της Νέας Υόρκης. 217 επιβαίνοντες σκοτώνονται, ενώ οι αμερικανοί ειδικοί ανέφεραν πως ο συγκυβερνήτης διέκοψε την ηλεκτροδότηση των μηχανών, έστρεψε το αεροπλάνο προς τα κάτω και επανέλαβε τη φράση “αφήνομαι στον Θεό”.

19 Δεκεμβρίου, 1997: Η πτήση 185 της εταιρείας SilkAir “βουτάει” σε ένα ποτάμι στην Ινδονησία, αφήνοντας 104 ανθρώπους νεκρούς. Αμερικανοί ερευνητές υποστήριξαν πως πιθανότατα ο πιλότος έριξε το αεροπλάνο επίτηδες. 

21 Αυγούστου, 1994: Η πτήση της Royal Air Maroc πέφτει σε ένα βουνό μετά την απογείωση από το Μαρόκο. Οι επιβάτες είναι 44 και βρίσκουν όλοι τραγικό θάνατο. με τις έρευνες να δείχουν πως το αεροσκάφος έπεσε σκόπιμα, αφού ο πιλότος θέλησε να αυτοκτονήσει.

9 Φεβρουαρίου, 1982
: Ένα αεροσκάφος των Ιαπωνικών Αερογραμμών συνετρίβη στον κόλπο του Τόκιο, αφήνοντας 24 από τους 174 επιβαίνοντες νεκρούς. Η ευθύνη αποδόθηκε στον πιλότο, ο οποίος αργότερα ανακηρύχθηκε διανοητικά ασταθής.

Πηγή: cbc.ca

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε