Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Ουγγαρία – Κορονοϊός: Περιμένει αύξηση των κρουσμάτων – Μειώνονται οι μέρες της καραντίνας

Ουγγαρία – Κορονοϊός: Περιμένει αύξηση των κρουσμάτων – Μειώνονται οι μέρες της καραντίνας

Η Ουγγαρία αναμένει σημαντική περαιτέρω αύξηση των μολύνσεων COVID-19 τις ερχόμενες εβδομάδες λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο Γκεργκέλι Γκούλιας.

Ο Γκούλιας είπε πως ο αριθμός των ημερήσιων νέων μολύνσεων είναι πιθανόν να φθάσει μια νέα κορυφή, τη μεγαλύτερη που θα έχει ποτέ καταγραφεί, πρόσθεσε όμως πως η κυβέρνηση δεν αναμένει αντίστοιχη αύξηση στις νοσηλείες και στους θανάτους.

Ο ημερήσιος απολογισμός νέων μολύνσεων COVID-19 στην Ουγγαρία έφθασε τις 9.216 σήμερα από 7.883 χθες, Τετάρτη, αλλά ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται μειώθηκε.

Στην Ουγγαρία, 40.164 άνθρωποι έχουν πεθάνει από COVID-19. Δύο χιλιάδες εξακόσιοι σαράντα επτά ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται τώρα στα νοσοκομεία, περιλαμβανομένων 249 σε αναπνευστήρες.

Ο Γκούλιας είπε πως το 75% των νοσοκομειακών κλινών που έχουν διατεθεί για πιθανούς ασθενείς COVID-19 είναι κενές και αυτές οι 8.546 διαθέσιμες κλίνες μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω αν παραστεί ανάγκη.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μειώσει την απαιτούμενη περίοδο καραντίνας σε επτά από δέκα ημέρες”, είπε ο Γκούλιας στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως η έξοδος από την καραντίνα μπορεί να γίνει έπειτα από πέντε ημέρες με αρνητικό τεστ COVID-19.

Λίγο πάνω από έξι εκατομμύρια από τα 10 εκατ. κατοίκους της Ουγγαρίας έχουν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου και 3,3 εκατ. έχουν λάβει και τρίτη αναμνηστική δόση, όμως το ποσοστό εμβολιασμού της χώρας εξακολουθεί να υπολείπεται εκείνου των περισσότερων δυτικοευρωπαϊκών χωρών.

Ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού είπε ακόμη ότι μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 θα είναι διαθέσιμη για όσους τη ζητήσουν, έπειτα από συμβουλή γιατρού.

“Οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στη βάση μιας συζήτησης με γιατρό, το διάταγμα θα δημοσιευθεί αυτήν την εβδομάδα”, είπε ο Γκούλιας.

Η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να μειώσει την τιμή έξι βασικών τροφίμων από τον Φεβρουάριο θα παραμείνει σε ισχύ για τρεις μήνες, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί, είπε εξάλλου ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού.

Ο Ορμπάν, που αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για την επανεκλογή του στις 3 Απριλίου, δήλωσε χθες πως οι τιμές των αλεύρων, της ζάχαρης, του ηλιελαίου, του γάλατος, του χοιρινού κρέατος και του στήθους κοτόπουλου πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα που ήταν στα μέσα Οκτωβρίου από τον ερχόμενο μήνα.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις