Κυριακή, 24 Νοε.
8oC Αθήνα

Ουκρανία: Άμεση κατάπαυση του πυρός φέρεται να ζητά ο Ζελένσκι

Ουκρανία: Άμεση κατάπαυση του πυρός φέρεται να ζητά ο Ζελένσκι

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία φέρεται να ζητά – ή να διατάσσει – ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την είδηση μεταδίδουν με έκτακτα δελτία τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αλλά προς ώρας δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

Παραμένει άγνωστο τι σηματοδοτεί η κίνηση Ζελένσκι κι αν αφορά μόνον στον ουκρανικό στρατό που καταγγέλλεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι βομβαρδίζει πόλεις και «στρατηγικά» σημεία στα ανατολικά της χώρας ή αποτελεί μέρος κάποιας ευρύτερης συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν, αφού προηγουμένως ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για μία ώρα και 45 λεπτά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

 

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Πασχίζουμε για την ειρήνη

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε σήμερα πως η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία: «Ναι, βλέπουμε ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο, βλέπουμε ό,τι κάνει η Ρωσία, αλλά η διπλωματία εξακολουθεί να λειτουργεί», είπε ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης που μεταδόθηκε από το δίκτυο Ukraina 24.

Το Κίεβο θα «κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία παραμένει στην διπλωματική οδό», αλλά προετοιμάζεται και «για κάθε ενδεχόμενο», σύμφωνα με τον Κουλέμπα.

«Είμαστε έτοιμοι, είμαστε ισχυρότεροι από ό,τι ήμαστε από το 2014», σημείωσε.

Το Κίεβο ευελπιστεί η Ρωσία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που έχει προτείνει η Ουκρανία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 (Σ.τ.Σ: σε αυτό οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Βρετανία συμφώνησαν να μην απειλήσουν ή χρησιμοποιήσουν βία κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Επίσης δεσμεύτηκαν να μην χρησιμοποιήσουν οικονομικό εξαναγκασμό εναντίον της για δικό τους συμφέρον), αλλά αν αρνηθεί οι συνομιλίες και πάλι θα πρέπει να διεξαχθούν, είπε ο Κουλέμπα.

«Αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας παρήχθησαν στην Ουκρανία το 1994 όχι από μια ομάδα χωρών, αλλά από την καθεμία χώρα ξεχωριστά και αυτές οι εγγυήσεις συγχωνεύτηκαν σε ένα έγγραφο. Επομένως, η άρνηση της Ρωσίας δεν είναι λόγος για να μην διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις. Αλλά ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της».

Θα πρέπει ωστόσο να ληφθούν σαφείς αποφάσεις έπειτα από τις διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες χώρες της συμφωνίας για τη διασφάλιση της ουκρανικής ασφάλειας, τόνισε.

Το Κίεβο επιθυμεί την ειρήνη και δεν σχεδιάζει βομβαρδισμούς ή προβοκάτσιες εις βάρος της Ρωσίας, είπε ο ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει και δεν διεξάγει επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ή προβοκάτσιες, δολιοφθορά, βομβαρδισμούς του ρωσικού εδάφους… Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο, πασχίζουμε για την ειρήνη», κατέληξε ο Κουλέμπα ζητώντας τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το περιστατικό με τους ουκρανικούς πυραύλους που φέρεται να έπληξαν ρωσικό έδαφος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις