Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

Ουκρανία: Απαγορευμένο δακρυγόνο αέριο σε δείγματα από τη γραμμή του μετώπου με τη Ρωσία

Ουκρανία: Απαγορευμένο δακρυγόνο αέριο σε δείγματα από τη γραμμή του μετώπου με τη Ρωσία
ΦΩΤΟ αρχείου Reuters

Το δακρυγόνο αέριο CS που χρησιμοποιείται για την καταστολή ταραχών ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας (18.11.2024) ότι εντόπισε Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σε δείγματα που του εστάλησαν από την Ουκρανία, γεγονός που αντίκειται στη χρήση χημικών όπλων.

Τα δείγματα που περιείχαν το απαγορευμένο δακρυγόνο αέριο CS είχαν ληφθεί τον περασμένο μήνα από τη γραμμή του μετώπου της Ουκρανίας με τη Ρωσία, από την περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ.

«Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών των δειγμάτων, οι οποίες έγιναν από δύο εργαστήρια, ξεχωριστά και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, δείχνουν ότι η χειροβομβίδα που βρέθηκε στο όρυγμα και το δείγμα εδάφους (…) περιείχαν τον παράγοντα 2-χλωροβενζαμαλονονιτρίλιο, γνωστό με την ονομασία CS», ανέφερε ο Οργανισμός.

Η Σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων απαγορεύει τη χρήση ουσιών για την καταστολή ταραχών, όπως είναι το αέριο CS, ως πολεμικών μέσων.

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η χρήση ενός αερίου για την καταστολή ταραχών σε εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας.

Το Κίεβο είχε ζητήσει από τον ΟΑΧΟ, που εδρεύει στη Χάγη, να στείλει μια ομάδα τεχνικών και τους παρέδωσε τρία δείγματα τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα δείγματα είχαν ληφθεί στις 20 Σεπτεμβρίου κοντά στο χωριό Ιλίνκα, στην περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ.

Ο ΟΑΧΟ επισήμανε ότι στην έρευνά του δεν επιδίωκε να εξακριβώσει την πηγή ή την προέλευση του τοξικού, χημικού προϊόντος.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τοξικά αέρια εναντίον των Ουκρανών στρατιωτών, παραβιάζοντας τη Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων. Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται επίσης για τη χρήση τέτοιων χημικών όπλων.

Τα δακρυγόνα δεν είναι θανατηφόρα, αλλά προκαλούν προσωρινό ερεθισμό στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα.

Τα ευρήματα του ΟΑΧΟ θα συζητηθούν στη σύνοδο των 193 χωρών μελών του Οργανισμού στη Χάγη την επόμενη εβδομάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις