Τρίτη, 3 Σεπτ.
32oC Αθήνα

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στην Πολτάβα

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στην Πολτάβα
AP Photo/Yevhen Titov φωτογραφία αρχείου

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρωσική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στην Πολτάβα της Ουκρανίας το μεσημέρι της Τρίτης (3.9.24). Σύμφωνα με την σύζυγο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 47.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε βαλλιστικούς πυραύλους Iskander σε εξαώροφο κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν το Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφορικής στην Πολτάβα, στην ανατολική Ουκρανία. Το κτίριο που χτυπήθηκε βρίσκεται κοντά σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, το κτίριο αποτελούσε κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ανακοινώσει ότι από την πυραυλική επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι τραυματίστηκαν περισσότεροι από 180.

«Έλαβα προκαταρκτικές αναφορές για το ρωσικό χτύπημα στην Πολτάβα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, επρόκειτο για δύο βαλλιστικούς πυραύλους. Χτυπήθηκε  εκπαιδευτικό Ίδρυμα και κοντινό νοσοκομείο. Ένα από τα κτίρια του Ινστιτούτου Επικοινωνιών καταστράφηκε μερικώς. Άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Περισσότερα από 180 άτομα τραυματίστηκαν. Δυστυχώς, πολλοί πέθαναν», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 41 άνθρωποι. Τα συλλυπητήριά μου σε όλους τους συγγενείς και φίλους», τόνισε και υπογράμμισε:

«Έχω διατάξει μια πλήρη και άμεση έρευνα για όλες τις συνθήκες του τι συνέβη. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες. Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους, από τα πρώτα λεπτά μετά το χτύπημα, βοηθούν ανθρώπους που σώζουν ζωές».

Υποσχέθηκε επίσης η Ρωσία να λογοδοτήσει και κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να παραδώσουν επειγόντως περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας και να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπάει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το πλήγμα συνέβη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός ειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων. «Συνέβη την ώρα που οι άνθρωποι πήγαιναν προς το υπόγειο καταφύγιο», τόνισε.

«Χάρη στο συντονισμένο έργο των διασωστών και των γιατρών, διασώθηκαν 25 άτομα, 11 από τα οποία απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια, οι διασώστες συνεχίζουν αυτή τη στιγμή το έργο τους», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ουκρανοί στρατιωτικοί μπλόγκερ, από την πλευρά τους, ισχυρίστηκαν ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο μια επίσημη υπαίθρια στρατιωτική τελετή.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει εντείνει το τελευταίο χρονικό διάστημα τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων της Ουκρανίας ως αντίποινα για την ουκρανική επιχείρηση στο Κουρσκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις