Site icon NewsIT
23:23 | 11.03.24

Ουκρανία: Διάβημα διαμαρτυρίας στο Βατικανό μετά τις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου περί λευκής σημαίας

Ουκρανία: Διάβημα διαμαρτυρίας στο Βατικανό μετά τις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου περί λευκής σημαίας
Newsit Newsroom

Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στην Ουκρανία και το Βατικανό μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πάπας Φραγκίσκος περί διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία και «λευκής σημαίας».

Μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ουκρανία κλήθηκε σήμερα ο απεσταλμένος από το Βατικανό για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με τις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος κάλεσε το Σάββατο το Κίεβο να έχει “το θάρρος να υψώσει λευκή σημαία και να διαπραγματευτεί” με τη Μόσχα.

“Ο Βισβάλντας Κουλμπόκας πληροφορήθηκε ότι η Ουκρανία απογοητεύτηκε από τα λόγια του ποντίφικα όσον αφορά τη ‘λευκή σημαία’ και την ανάγκη να ‘επιδείξει θάρρος και να διαπραγματευτεί’ με τον επιτιθέμενο”, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Η ουκρανική διπλωματία κατηγόρησε τον πάπα ότι “νομιμοποιεί το δίκαιο του πιο ισχυρού” και ότι τους ενθαρρύνει να “συνεχίσουν να αγνοούν το διεθνές δίκαιο”.

“Ο επικεφαλής της Αγίας Έδρας θα έπρεπε να στείλει μηνύματα στη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη να ενώσει αμέσως τις δυνάμεις για να εξασφαλίσει τη νίκη του καλού επί του κακού, όπως και να απευθύνει έκκληση στον επιτιθέμενο και όχι στο θύμα”, δήλωσε το Κίεβο.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι αντέδρασε έντονα την Κυριακή στις δηλώσεις του πάπα Φραγκίσκου λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα υψώσει “ποτέ” λευκή σημαία απέναντι στη Μόσχα.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTS στις αρχές Φεβρουαρίου και η οποία μεταδόθηκε το Σάββατο, ο πάπας Φραγκίσκος όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στην Ουκρανία, κάλεσε το Κίεβο να μην “ντραπεί να διαπραγματευθεί προτού χειροτερέψουν τα πράγματα”.

Από το βράδυ του Σαββάτου το Βατικανό προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση επιμένοντας — σύμφωνα με ανακοίνωση — στο γεγονός ότι η διατύπωση “λευκή σημαία” είχε την έννοια εδώ “μιας παύσης των εχθροπραξιών”, μιας εκεχειρίας που επιτυγχάνεται με θάρρος για διαπραγμάτευση” και όχι μιας παράδοσης.

Ο Φραγκίσκος, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 2013, είχε ήδη προκαλέσει επικρίσεις τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία γιατί δεν όριζε ξεκάθαρα τη Ρωσία ως επιτιθέμενη χώρα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version