Κόσμος

Ουκρανία: Έκκληση Κιέβου για να εμποδιστεί η Ρωσία να λάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν

Την υποστήριξη των συμμάχων της για να εμποδίσει την Τεχεράνη να πωλήσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Μόσχα θέλει το Κίεβο την ώρα που καταρρίπτει το 85% των ιρανικών drones «καμικάζι» που εκτοξεύουν ρωσικές δυνάμεις δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ρωσία έχει εντείνει από τις 10 Οκτωβρίου τις επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και πόλεις, χρησιμοποιώντας πυραύλους και ιρανικής κατασκευής drones επίθεσης τύπου Shahed-136, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα αποδεικνύεται ολοένα και πιο αποτελεσματική έναντι των drones, ωστόσο επισήμανε ότι είναι λιγότερο αποτελεσματική έναντι των πυραύλων.

«Αν δούμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τα αποτελέσματα στην κατάρριψη των drones, η αεράμυνα μας είναι 85% αποτελεσματική», είπε ο Ιχνάτ σε μια συνέντευξη Τύπου. «Πλέον έχουμε μάθει να τα αναγνωρίζουμε και να τα καταρρίπτουμε πιο αποτελεσματικά».

Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμηθεύει τη Μόσχα με drones Shahed-136 και το Κρεμλίνο αρνείται ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθέσεις στην Ουκρανία. Ωστόσο, δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι το Ιράν έχει υποσχεθεί να χορηγήσει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους, εκτός από περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Η Ουκρανία δεν διαθέτει επί του παρόντος αποτελεσματικά συστήματα ανταεροπορικής άμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων. Το Ιράν πιθανότατα θα τους προμηθεύσει (σ.σ. στη Ρωσία), εκτός εάν ο κόσμος βρει τρόπο να το σταματήσει», είπε ο Ιχνάτ.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τη διάψευση του Ιράν που είπε ότι δεν πούλησε τα drones στη Μόσχα και ανέφεραν ότι Ιρανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές βρίσκονται στην προσαρτημένη Κριμαία βοηθώντας τις ρωσικές δυνάμεις στη χρήση των drones.

Ο Ιχνάτ σημείωσε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα των μυστικών πληροφοριών της Ουκρανίας και της Δύσης, αλλά πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι είναι εκεί, για εμένα προσωπικά. Εκπαιδεύουν και ίσως ακόμη να συμμετέχουν σε στρατιωτική δράση».

Η Ουκρανία έχει βοηθηθεί από την παράδοση εξελιγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου από τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T από τη Γερμανία.

«Ένα από αυτά τα συστήματα λειτουργεί ήδη στην Ουκρανία. Το μόνο πράγμα είναι ότι προφανώς δεν μπορούμε να πούμε πού βρίσκεται και πώς λειτουργεί», είπε ο Ιχνάτ. «Το IRIS-T αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο και η ικανότητά του έχει αποδειχθεί σε στρατιωτικές συνθήκες».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα