Δευτέρα, 21 Οκτ.
17oC Αθήνα

Ουκρανία: «Η χειρότερη επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ

Ουκρανία: «Η χειρότερη επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ
Φωτογραφία Reuters

«Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική» συμμαχία. «Βασικό μας καθήκον είναι να διατηρήσουμε τα 30 έθνη μας ασφαλή».

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα εξαπλωθεί πέρα ​​από την Ουκρανία. Αυτό θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο, με ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο».

Στη συνέχεια περιέγραψε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «τη χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Πόλεις υπό πολιορκία, σχολεία, νοσοκομεία και κτίρια κατοικιών βομβαρδισμένα. Απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο χθες το βράδυ και πολλούς αμάχους να έχουν σκοτωθεί ή να έχουν τραυματιστεί. Ο πόλεμος είναι επικίνδυνος και η σύγκρουση στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ενισχύει τον κίνδυνο. Οι μέρες που έρχονται πιθανό να είναι χειρότερες για την Ουκρανία, με περισσότερους θανάτους, περισσότερο πόνο και περισσότερες καταστροφές» προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια τόνισε: «Οι απερίσκεπτες πράξεις γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο χθες βράδυ πολύ απλά καταδεικνύει τους κινδύνους αυτού του πολέμου».

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου: «Η Ρωσία ξεκίνησε μια αδικαιολόγητη και απρόκλητη εισβολή που συνεχίζεται. Βομβαρδίζουν αστικούς πληθυσμούς και τις μέρες που έρχονται θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί. Οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται με περισσότερα όπλα και προχωρούν σε περιοσσότερες επιθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, αναφέρθηκε στους συναδέλφους του και θα εκφράσω και εγώ μαζί του, το σεβασμό για το θάρρο την ανδρεία του ουκρανικού λαού. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, κατέβαλαν προσπάθειες για να βρεθεί διπλωματική λύση. Δηλώσαμε ότι η Ρωσία θα καταβάλει τεράστιο τίμημα για τη συνέχιση της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να πληρώνει το τίμημα. Κάνει επιθεση σε μια ειρηνική χώρα. Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει άμεσα, να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Ρωσία, χωρίς κανένα όρο και να βρεθεί διπλωματική λύση. Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη χώρα. Οι υπουργοί συζήτησαν σήμερα τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ. Έχουμε αναδιατάξει τις δυνάμεις μας. Οι σύμμαχοι έχουν σημαντικότατες δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται 1300 αεροπλάνα και 200 πλοία στη Μεσόγειο. Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό των χωρών του ΝΑΤΟ. Σκοπός να αμυνθούμε των μελών της συμμαχίας. Παίρνουμε την ευθύνη ότι ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί πέραν της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ δεν αποζητά καμία πολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει ζώην επιρροής. Δεν αφήνει τις χώρες να επιλέγουν δρόμο και να έχουν αυτοδιάθεση. Αυτά απειλούν την ασφάλεια της δύσης. Γι αυτό αντιμετωπίζουμε έναν κίνδυνο αντιπαράθεσης για πολλά χρόνια. Αυτό που συζητάμε είναι πως μπορούν να αντιμετωπιστούν χώρες που έχει υποχωρήσει η Δημοκρατία και υπάρχουν δικτατορικά καθεστώτα. Επιθυμούμε να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρήνη. Χωρίς να αφήνουμε τον ελάχιστο χώρο για παρανόηση. Για να μείνουν όρθια τα έθνη μας πρέπει να παραμείνουν αλληλέγγυα. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ λόγω Πούτιν και σε απάντηση της επιθετικότητας της Ρωσίας αποφασίσαμε να στενέψουμε τη συνεργασία μας με Σουηδία και Φινλανδία. Θα λάβουν μέρος άμεσα στο διαμοιρασμό πληροφοριών από το ΝΑΤΟ».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις