Αν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία ξεκινήσουν ξανά τότε σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κοντά στην γραμμή του μετώπου στα ανατολικά αναμένεται να εκτοπιστούν. Την εκτίμηση αυτή έκανε το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, προειδοποιώντας για την κρίση στην χώρα.
“Οι ζωές και η ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων στην ανατολική Ουκρανία είναι σε εκκρεμότητα την ώρα που αναμένουμε να γίνει κάποια πολιτική πρόοδος προκειμένου να εξέλθουμε από αυτό το αδιέξοδο”, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιαν Έγκελάντ σε ανακοίνωσή του.
“Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα ανθρώπινα δεινά που θα προκαλέσει μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων: Θα αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς και αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών”, πρόσθεσε.
Οι Δυτικοί κατηγορούν από το τέλος του 2021 τη Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία με σκοπό να εισβάλει στη χώρα, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
Η ανατολική Ουκρανία είναι από το 2014 θέατρο συγκρούσεων μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, μια κρίση που ξέσπασε μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα.
Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι. Η ένταση των μαχών έχει μειωθεί μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 2015, όμως ακόμη η σύρραξη δεν έχει διευθετηθεί πολιτικά. Κατά μήκος της γραμμής του μετώπου υπάρχουν τακτικά θύματα από ανταλλαγές πυρών.
Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί στην Ουκρανία λόγω των συγκρούσεων.
Μια αναζωπύρωση των μαχών ενδέχεται, σύμφωνα με την ΜΚΟ, να εξαλείψει “τις σημαντικές προόδους” που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην κατάσταση διαβίωσης του πληθυσμού της ανατολικής Ουκρανίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια μειώθηκε από 5 εκατομμύρια το 2015 σε 3 εκατομμύρια σήμερα, τόνισε η ΜΚΟ.