Από τη μια η Δύση, με τις ΗΠΑ να ηγούνται, που επιμένουν ότι ο κίνδυνος για πιθανή εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει εκλείψει. Από την άλλη η Ρωσία που με κάθε ευκαιρία περιπαίζει τη Δύση για τους φόβους πως μπορεί να εισβάλει στη γειτονική της χώρα.
Η αντίδραση της Δύσης στην είδηση πως οι Ρώσοι στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία άρχισαν (από χθες, 15.02.2022) να αποσύρονται, έγινε δεκτή με σκεπτικισμό. Και αυτό ενόχλησε τη Μόσχα τόσο πολύ που άρχισε τις ειρωνείες του τύπου «τι ώρα αρχίζει ο πόλεμος;» (Πούτιν) και «στην Ευρώπη οι πόλεμοι δεν αρχίζουν Τετάρτη» (Ρώσος πρέσβης στην Ε.Ε.).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και ενώ η Ρωσία επιμένει ότι αποσύρει τα στρατεύματά της και ποτέ δεν είχε σκοπό να εισβάλει στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του, εξαπέλυσε νέες απειλές σε βάρος της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν στην περίπτωση που επιτεθούν στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ, όπως είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, θα μπορούσαν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας ακόμη κι αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εισβάλει στην Ουκρανία!
Μπάιντεν σε Πούτιν: Κάνε πίσω
Ο Μπάιντεν ζήτησε ξανά από τον Πούτιν να κάνει πίσω, προειδοποιώντας εναντίον των «άσκοπων θανάτων και της καταστροφής» που θα προκαλούσε η Μόσχα αν εισέβαλε στην Ουκρανία. Και έκανε λόγο για διεθνή οργή με την οποία θα ερχόταν αντιμέτωπος ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο διάγγελμά του, ο Μπάιντεν ανέφερε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι 150.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Διευκρίνισε πως αν και οι αναφορές για απόσυρση ορισμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι καλοδεχούμενες, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή.
Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να απαντήσουν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και διεθνούς απομόνωσης στη Μόσχα, διεμήνυσε ο Μπάιντεν. Πολλά απ’ όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνονταν ξεκάθαρα στον Πούτιν, ο οποίος αξίωσε το ΝΑΤΟ να μην αποδεχτεί την Ουκρανία ως μέλος του και να σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς.
«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν απειλεί τη Ρωσία. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Ούτε έχουμε σχέδια να τους αναπτύξουμε εκεί. Δεν στοχεύουμε τον λαό της Ρωσίας. Δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στον ρωσικό λαό, λέγοντας: «Προς τους πολίτες της Ρωσίας: δεν είστε εχθροί μας και δεν πιστεύω ότι επιθυμείτε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».
Προειδοποίησε πως το κόστος της ενδεχόμενης εισβολής θα ήταν «τεράστιο» για τη Ρωσία. «Ο κόσμος δεν θα ξεχνούσε πως η Ρωσία επέλεξε τους άσκοπους θανάτους και την καταστροφή», είπε ο Μπάιντεν.
Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία και ότι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί σε Αμερικανούς στην Ουκρανία, «θα απαντήσουμε δυναμικά».
Προειδοποίησε επίσης τη Μόσχα εναντίον κυβερνοεπιθέσεων, λέγοντας «εάν η Ρωσία επιτεθεί στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους μας με ασύμμετρα μέσα, όπως οι αποδιοργανωτικές κυβερνοεπιθέσεις κατά εταιρειών ή κρίσιμων υποδομών μας, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε».
Νέα συνομιλία με Μακρόν
Μετά το διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεν είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την κρίση στην Ουκρανία.
Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους σε μία διπλωματική επίλυση της κρίσης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Υπογράμμισαν επίσης την ετοιμότητά τους να επιβάλουν σοβαρές συνέπειες και να ενισχύσουν την άμυνα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.