Κόσμος

Ουκρανία: Οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow που εκτόξευσε κατά της Ρωσίας – Το βεληνεκές και τα χαρακτηριστικά τους

Μετά το «πράσινο» φως που έδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο για τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, η Ουκρανία εκτόξευσε την Τετάρτη (20.11.2024) για πρώτη φορά πυραύλους cruise Storm Shadow στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η Ουκρανία, η οποία έχει παραλάβει εδώ και έναν χρόνο τους βρετανικούς πυραύλους, τους έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν, αλλά μόνο για να χτυπήσει στόχους σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη, όπως η Κριμαία.

Η έγκριση των ΗΠΑ φαίνεται πως έκανε και το Λονδίνο να αλλάξει την πολιτική του καθώς με τη σειρά του ενέκρινε τη χρήση των πυραύλων Storm Shadow από την Ουκρανία κατά εδαφών της Ρωσίας, σύμφωνα με το OnAlert.

Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Γερμανία έστειλαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ενώ η Ολλανδία παρέδωσε στο Κίεβο τα 2 τελευταία F-16 που είχε υποσχεθεί.

Τι είναι οι πύραυλοι Storm Shadow;

Ο πύραυλους cruise μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow παράγεται από την ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA, από κοινού από την Γαλλία και την Βρετανία και έχει βεληνεκές περίπου 250 χιλιόμετρα (155 μίλια), σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Οι Γάλλοι ονομάζουν τη δική τους έκδοση Scalp. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, το βεληνεκές του πυραύλου φτάνει και τα 500 χιλιόμετρα, ωστόσο είναι αρκετά απίθανο να δόθηκε πύραυλος με τέτοιο βεληνεκές στην Ουκρανία.

Εκτοξεύεται από αεροσκάφη όπως τα Eurofighter, τα Rafale και τα Mirage, τα οποία διαθέτουν η βρετανική και γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Η Ουκρανία, η οποία δεν διαθέτει τέτοιου τύπου αεροσκάφη, χρειάστηκε να κάνει σημαντικές τροποποιήσεις στα μαχητικά Su-24, Su-25 και Su-27 για να μπορούν να φέρουν τους πυραύλους.

Ο Storm Shadow πετά χαμηλά στο έδαφος για να αποφεύγει τα εχθρικά ραντάρ και τα συστήματα αεράμυνας και χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα καθοδήγησης που βασίζεται σε συνδυασμό GPS και δεδομένων αναφοράς εδάφους (Terrain Reference Navigation) για να βρει το δρόμο του προς τον στόχο, ακόμη και σε κακές καιρικές συνθήκες.

Με βάρος 1.300 κιλά και μήκος 5,10 μέτρα, είναι ένας αρκετά μεγάλος πύραυλος, ενώ χρησιμοποιεί σύστημα πρόωσης turbojet.

Η πανίσχυρη κεφαλή BROACH

O πύραυλος Storm Shadow θεωρείται ιδανικό όπλο για τη διείσδυση σε βαριά οχυρωμένους στόχους, λόγω της πανίσχυρης εκρηκτικής κεφαλής του. Γι’αυτό άλλωστε, όπως αναφέρουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εκτόξευσε 12 πυραύλους εναντίον ενός υπόγειου ρωσικού κέντρου διοίκησης στο Κουρσκ, στο οποίο πιθανότατα βρίσκοντας και αξιωματικοί από την Βόρεια Κορέα.

Είναι εξοπλισμένος με ένα καινοτόμο σύστημα κεφαλής, γνωστό ως «Broach» (Bomb Royal Ordnance Augmented CHarge). Η κεφαλή Broach είναι ειδικά σχεδιασμένη για να διεισδύει σε υπόγειους και βαριά οχυρωμένους στόχους.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά σχέδια κεφαλών, το σύστημα κεφαλής Broach χρησιμοποιεί μια προσέγγιση δύο σταδίων. Το πρώτο στάδιο του συστήματος έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί ένα «άνοιγμα» στο εξωτερικό στρώμα του στόχου.

Στο δεύτερο στάδιο, η βόμβα εκμεταλλεύεται το άνοιγμα και διεισδύει βαθύτερα στον στόχο.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των Storm Shadow στο πεδίο της μάχης;

Το Κίεβο ζητούσε εδώ και καιρό να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας, με αποτέλεσμα η Μόσχα να έχει ήδη λάβει τα μέτρα της.

Έχει μετακινήσει βομβαρδιστικά, πυραύλους και ορισμένες από τις υποδομές πιο μακριά από τα ουκρανικά σύνορα με την Ουκρανία και πέρα ​​από την εμβέλεια των Storm Shadow.

Δυτικοί αξιωματούχοι αμφισβητούν τον συνολικό αντίκτυπο που θα έχει η χρήση των Storm Shadow και των ATACMS στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) έχει εντοπίσει περίπου 225 ρωσικές βάσεις που βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων.

Ο ειδικός αναλυτής Justin Crump της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Sibylline υποστηρίζει ότι ενώ η ρωσική αεράμυνα έχει εξελιχθεί για να αντιμετωπίσει τους Storm Shadow σε κατεχόμενα εδάφη, πλέον θα είναι πολύ πιο δύσκολο δεδομένου του εύρους της επικράτειας που θα μπορούσε τώρα να γίνει επίθεση.

«Αυτό θα καταστήσει τη στρατιωτική επιμελητεία, τη διοίκηση και τον έλεγχο και την αεροπορική υποστήριξη πιο δύσκολη», όπως αναφέρει. «Ακόμη και αν τα ρωσικά αεροσκάφη πάνε πιο πίσω από τα σύνορα της Ουκρανίας για να αποφύγουν την απειλή, θα αυξηθεί ο χρόνος και το κόστος ανά πτήση προς το μέτωπο», προσθέτει.

Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικής επιστήμης στο ινστιτούτο RUSI, πιστεύει ότι η χρήση τους θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δίλημμα για τη Ρωσία, ως προς το πού να τοποθετήσει τα συστήματα αεράμυνάς της, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει τη διέλευση των drones της Ουκρανίας.

Τελικά όμως, αναφέρει ο Σάβιλ, οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς είναι απίθανο να αλλάξουν την κατάσταση. «Η Ουκρανία δεν έχει πολλούς πυραύλους και η Βρετανία έχει να δώσει πολύ λίγους».

Πηγή: OnAlert.gr

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα