Τρίτη, 19 Νοε.
19oC Αθήνα

Ουκρανία: Οργή για τον εκλεκτό της Ρωσίας στη δίοικηση του σταθμού της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Οργή για τον εκλεκτό της Ρωσίας στη δίοικηση του σταθμού της Ζαπορίζια

Για προδοσία και συνεργασία με τις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις κατηγόρησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας τον Ουκρανό τον οποίο τοποθέτησαν οι Ρώσοι επικεφαλής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μία ημέρα αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την προαγωγή του μηχανικού Γιούριι Τσερνιτσούκ σε διευθυντή του σταθμού της Ζαπορίζια, ο οποίος τελεί υπό ρωσική κατοχή.

Χθες, ο ο Γιούριι Τσερνιτσούκ ανήρτησε ανακοίνωση στον λογαριασμό του σταθμού στο Telegram σην οποία ανέφερε: «Ελαβα την απόφασή μου. Κατά την γνώμη μου, είναι η μόνη δυνατή απόφαση και η σωστή: να αποδεχθώ την πρόταση να διευθύνω τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», αναφέρει στην ανακοίνωση που ανήρτησε .

Η πληροφορία του διορισμού είχε κυκλοφορήσει από την ρωσική Rosenergoatom, αρμόδια για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια και η οποία διαχειρίζεται ντε φάκτο τον κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις ουκρανικό πυρηνικό σταθμό.

«Αναλαμβάνω για να διασφαλίσω την ομαλή λειτουργία»

Ο Γιούριι Τσερνιτσούκ ήταν ο επικεφαλής μηχανικός του σταθμού, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, που βρίσκεται στην περιοχή της Ζαπορίζια και δήλωσε ότι θεώρησε πως όφειλε να αναλάβει την διεύθυνση για να διασφαλίσει την καλή λειτουργία του σταθμού σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

«Εχουμε κάνει και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο ώστε ο κόσμος να μην γνωρίσει νέες πυρηνικές καταστροφές όπως Φουκουσίμα και Τσερνόμπιλ», γράφει στην ανακοίνωσή του.

Η ουκρανική διαχειρίστρια των πυρηνικών σταθμών Energoatom είχε ανακοινώσει τον Μάιο ότι οι ρωσικές δυνάμεις απαγόρευσαν στον Γιούριι Τσερνιτσούκ να φύγει από την πόλη Ενερχοντάρ, όπου βρίσκεται ο σταθμός, κρατώντας αυτόν και το υπόλοιπο προσωπικό ομήρους.

Εδώ και μήνες Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς του σταθμού, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για το κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IΑEA, Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας) έχει επανειλημμένως καταδικάσει ως «απαράδεκτα» τα πλήγματα αυτά.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την ιδιοποίηση του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού από την Μόσχα, λίγες ημέρες αφού ο γενικός διευθυντής του σταθμού που είχε διορισθεί από το Κίεβο, ο Ιγκόρ Μουράσοφ, απήχθη από ρωσική περίπολο, όπως είχε ανακοινώσει η ουκρανική διαχειρίστρια Energoatom, και στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία έχει αναπτύξει 500 στρατιώτες και όπλα στον σταθμό.

Οι εκκλήσεις της IAEA και της διεθνούς κοινότητας για αποστρατιωτικοποίηση της μονάδας δεν έχουν βρει ανταπόκριση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις