«Παραγωγικές» χαρακτήρισε ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος τις συνομιλίες που έγιναν στη Σαουδική Αραβία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στον πόλεμο με τη Ρωσία, ωστόσο την ίδια ώρα η Μόσχα αποκαλούσε «καταδικασμένη» την προσπάθεια να πειστούν οι χώρες του Νότου να στηρίξουν το Κίεβο.
Περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές, όχι όμως και η Ρωσία, συμμετείχαν σε αυτές τις συνομιλίες στην Τζέντα που ολοκληρώθηκαν σήμερα.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι οι συνομιλίες ήταν μια προσπάθεια να διασφαλιστεί μια ευρεία διεθνής υποστήριξη στις αρχές που το Κίεβο θέλει να αποτελέσουν τη βάση για την ειρήνευση, όπως είναι η αποχώρηση όλων των ρωσικών μονάδων και η επιστροφή όλου του ουκρανικού εδάφους υπό τον έλεγχό του.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι θέλει να διεξαχθεί μια παγκόσμια σύνοδος βασισμένη σε αυτές τις αρχές αργότερα εντός του έτους.
Το υπουργείο Μέσων Ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι συμμετέχοντες σκόπευαν να καθορίσουν ομάδες εργασίας που θα χειριστούν συγκεκριμένα προβλήματα που προέκυψαν από τον πόλεμο.
Δεκαοκτώ μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η προοπτική απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας φαντάζει μακρινή, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στη γραμμή του μετώπου.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Τζέντας, ο προσωπάρχης του Ζελένσκι Άντριι Γέρμακ ανέφερε ότι ήταν «πολύ παραγωγικές». Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε ότι η συνάντηση αυτή ήταν μια ακόμη προσπάθεια της Δύσης να συνεχίσει τις «καταδικασμένες απόπειρές της» να κινητοποιήσει τον Νότο ώστε να στηρίξει τις απόψεις του Ζελένσκι.
Μολονότι οι χώρες της Δύσης στηρίζουν την Ουκρανία, πολλές άλλες χώρες εμφανίζονται διστακτικές να πάρουν συγκεκριμένη θέση αλλά επιμένουν ότι θέλουν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος που πλήττει την παγκόσμια οικονομία. Η συμμετοχή της Κίνας, η οποία δεν συμμετείχε στις προηγούμενες συνομιλίες στην Κοπεγχάγη και απέφευγε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Δύσης και να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, σηματοδοτεί μια πιθανή αλλαγή στάσης, όχι όμως πολύ σημαντική, σύμφωνα με τους αναλυτές.