Τρίτη, 27 Αυγ.
30oC Αθήνα

Ουκρανία: Σειρήνες και ανελέητοι βομβαρδισμοί – Οι Ρώσοι «ρημάζουν» τις ενεργειακές υποδομές

Ουκρανία: Σειρήνες και ανελέητοι βομβαρδισμοί – Οι Ρώσοι «ρημάζουν» τις ενεργειακές υποδομές

Έναν διαρκή εφιάλτη ζουν οι Ουκρανοί καθώς η Ρωσία σφυροκοπά ανελέητα τη χώρα και την πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να μετρά ήδη 4 νεκρούς. Οι σειρήνες δεν σταματούν να ηχούν κυρίως στα βόρεια της χώρας.

Η Ουκρανία δέχθηκε μια από τις πιο «μαζικές» επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή της σύγκρουσης με την Ρωσία.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Κριβίι Ριχ (κεντρική Ουκρανία) και πέντε τραυματίστηκαν όταν ένας πύραυλος χτύπησε και διέλυσε ξενοδοχείο. Ένας άνδρας και μία γυναίκα σκοτώθηκαν επίσης από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους Σαχίντ που κατέστρεψε σπίτια στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Την Δευτέρα βασικός στόχος των Ρώσων ήταν οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας τις οποίες σφυροκοπούσαν με drones. Οι αρχές υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε μαζικές διακοπές ρεύματος. Η ουκρανική εταιρεία διανομής ενέργειας Ukrenergo προχώρησε σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να σταθεροποιήσει το δίκτυο, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα η σιδηροδρομική κυκλοφορία.

Συνολικά σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 15 περιφέρειες έχουν γίνει στόχοι βομβαρδισμών και χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 127 πύραυλοι και 109 μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο ίδιος μάλιστα την χαρακτήρισε ως «μία από τις πιο σημαντικές ρωσικές επιθέσεις».

Η Ουκρανία κατέρριψε 201 από τα 236 αεροπορικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Μίκολα Ολεστσούκ, διοικητής των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων, καταγγέλλοντας «την πιο μεγάλη επίθεση με πυραύλους» από την αρχή του πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε ένα «μαζικό πλήγμα» σε στρατιωτικά αεροδρόμια και ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε τα πλήγματα χαρακτηρίζοντάς τα «σκανδαλώδη», ενώ το Λονδίνο τα χαρακτήρισε «δειλά».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «αποπειράται να καταστρέψει την ηλεκτροδότηση» της Ουκρανίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις