Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό θρίλερ που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες για την εκεχειρία στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να αναμένουν σήμερα, Τετάρτη (23.04.25) από το Κίεβο απάντηση στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία, διά στόματος του Βλαντιμίρ Πούτιν, να «προσφέρει εκεχειρία» με αντάλλαγμα τα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα στα χέρια της Ουκρανίας, το οποίο – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Axios – περιλαμβάνει σαρωτικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, επικαλούμενος πληγές του ενήμερες του θέματος, ανέφερε χθες πως η Ουάσιγκτον αναμένει από το Κίεβο εντός της ημέρας απάντηση για ειρηνευτικό πλαίσιο που της πρότεινε και προβλέπει de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του NATO.
Κατά το ρεπορτάζ, η πρόταση, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει επίσης πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία από το 2014, ενώ τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό θα επιστραφεί στον έλεγχο της Ουκρανίας.
Ακόμη, το ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικό έδαφος, αλλά θα το διαχειρίζεται εταιρεία των ΗΠΑ, που θα προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία αλλά και τη Ρωσία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πηγή προσκείμενη στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας μιλώντας στον Axios.
Τι κερδίζει η Ρωσία με την πρόταση του Τραμπ:
– “De jure” αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία.
– “De facto αναγνώριση” της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ και των κατεχόμενων τμημάτων του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
– Υπόσχεση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το κείμενο σημειώνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το 2014.
– Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδίως στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα.
Τι παίρνει η Ουκρανία σύμφωνα με την πρόταση του Τραμπ:
– «Μια ισχυρή εγγύηση ασφαλείας» που περιλαμβάνει μια ad hoc ομάδα ευρωπαϊκών χωρών και ενδεχομένως και ομοϊδεατών μη ευρωπαϊκών χωρών. Το έγγραφο είναι ασαφές ως προς το πώς θα λειτουργήσει αυτή η ειρηνευτική επιχείρηση και δεν αναφέρει καμία συμμετοχή των ΗΠΑ.
– Την επιστροφή του μικρού τμήματος της περιφέρειας του Χάρκοβο που έχει καταλάβει η Ρωσία.
– Την ανεμπόδιστη διέλευση του ποταμού Δνείπερου, ο οποίος διέρχεται κατά μήκος της γραμμής του μετώπου σε τμήματα της νότιας Ουκρανίας.
– Αποζημιώσεις και βοήθεια για την ανοικοδόμηση, αν και το έγγραφο δεν αναφέρει από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση.
Τα ανταλλάγματα που ζητά ο Πούτιν
Τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία είχε δρομολογήσει και η στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χθες πρότεινε εκεχειρία με το Κίεβο με αντάλλαγμα να αναγνωριστεί η ρωσική κυριαρχία στα εδάφη που έχει κατακτήσει η Μόσχα.
Αυτό ανέφερε η εφημερίδα Financial Times τονίζοντας πως η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Πούτιν είπε στον Στιβ Γουίτκοφ, τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην Αγία Πετρούπολη, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σε εκείνες τις περιοχές των τεσσάρων εν μέρει κατεχόμενων ουκρανικών επαρχιών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, πρόσθεσε η εφημερίδα που επικαλείται τρεις πηγές.
Ο Γουίτκοφ πρόκειται να ταξιδέψει στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Πούτιν αργότερα αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ. «Ελπίζουμε ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» στο θέμα της Ουκρανίας, είπε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, τόσο απέναντι στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, επειδή δεν προχωρά η προσπάθειά του να τερματίσει τον πόλεμο.
Εν μέσω των διαπραγματεύσεων συνεχίζονται στο πεδίο μάχης οι επιθέσεις, με τη Ρωσία να ανακοινώνει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέστρεψε 11 drones της Ουκρανίας.
Στοιχεία της αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας κατέστρεψαν 11 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης κατά τη διάρκεια της νύχτας στον ρωσικό εναέριο χώρο, μετέδωσε νωρίς σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.