Δευτέρα, 14 Οκτ.
25oC Αθήνα

Ουκρανία: Στρατονόμοι παίρνουν σηκωτούς νεαρούς από κλαμπ και εστιατόρια για να τους στείλουν στον πόλεμο με την Ρωσία

Ουκρανία: Στρατονόμοι παίρνουν σηκωτούς νεαρούς από κλαμπ και εστιατόρια για να τους στείλουν στον πόλεμο με την Ρωσία

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από την Ουκρανία με άντρες από την στρατονομία να εισβάλλουν σε εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, ακόμα και εμπορικά καταστήματα.

Η Ουκρανία παραμένει σε πόλεμο με την Ρωσία και οι εικόνες στο εσωτερικό της χώρας προβληματίζουν. Νέα παιδιά που δεν θέλουν να πάνε στο μέτωπο, πέφτουν πάνω σε άντρες της στρατονομίας, το τελευταίο διάστημα. Ακινητοποιούνται και οδηγούνται σε γραφεία για έλεγχο. Αν διαπιστωθεί πως κανονικά έπρεπε να υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, παίρνουν το δρόμο για τις εμπόλεμες περιοχές. Τα βίντεο που ανέβηκαν στα social media, δείχνουν τα όσα έγιναν στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Είναι μια άλλη πτυχή της φρίκης του πολέμου. Νέα παιδιά που θέλουν να ζήσουν και όχι να παίξουν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν, επειδή προφανώς διαπιστώθηκαν ελλείψεις προσωπικού. Η Ρωσία είναι πανίσχυρη και η Ουκρανία προσπαθεί να την αντιμετωπίσει.

Βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που στρατονόμοι σέρνουν δύο άνδρες κατά την έξοδό τους την Παρασκευή (11-010-2024) από τον συναυλιακό χώρο «Palace of Sports» στο Κίεβο, όπου είχαν παρακολουθήσει συναυλία του ουκρανικού ροκ συγκροτήματος Okean Elzy.

Ένας εξ αυτών διακρίνεται να αντιδρά και να φωνάζει «Φύγετε! Αφήστε με!», καθώς τρεις αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού τον σέρνουν προς το τραπεζάκι που είχαν στήσει έξω από τον συναυλιακό χώρο, για να ελέγξουν τα πιστοποιητικά των παρισταμένων.

Στις εικόνες διακρίνεται ο πανικόβλητος άνδρας να προσπαθεί να ξεφύγει από τη λαβή του Ουκρανού στρατονόμου, με αρκετές γυναίκες να βιντεοσκοπούν με τα κινητά τους το περιστατικό και να φωνάζουν «ντροπή! Ντροπή σας!»

Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς νόμους της Ουκρανίας, όλοι οι άνδρες ηλικίας 25 έως 60 ετών είναι επιλέξιμοι για τον στρατό, ενώ απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα στους άνω των 18 και μέχρι την ηλικία των 60.

Λόγω της μεγάλης έλλειψης στρατιωτών η Ουκρανία μείωσε την ηλικία επιστράτευσης από 27 σε 25 έτη, κατήργησε τον περασμένο Απρίλιο τα «παραθυράκια» του νόμου για τους «μερικώς επιλέξιμους», ενώ μελετά και τη στράτευση καταδίκων.

Αναλυτές δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι η Ρωσία μετρά πάνω από 650.000 απώλειες, και μολονότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για τις απώλειες της Ουκρανίας, υπολογίζεται ότι είναι περίπου το ένα τέταρτο έως ένα τρίτο εκείνων των δυνάμεων της Μόσχας.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ορισμένοι Ουκρανοί προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τη στράτευση και την αποστολή τους στα μέτωπα διακινδυνεύοντας τις ζωές τους για να το σκάσουν από τη χώρα.

Τον περασμένο Απρίλιο η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της Ουκρανίας ανέφερε ότι τουλάχιστον 30 άνδρες έχασαν τις ζωές τους στην προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα από την έναρξη του πολέμου, ορισμένοι εκ των οποίων πνίγηκαν επιχειρώντας να κολυμπήσουν στην απέναντι όχθη ποταμών ή πάγωσαν σε ορεινά περάσματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις