Site icon NewsIT
13:33 | 10.01.23

Ουκρανία: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει τη στήριξή του» λέει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Ουκρανία: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει τη στήριξή του» λέει ο Γενς Στόλτενμπεργκ

FILE PHOTO: NATO Secretary-General Jens Stoltenberg speaks during a joint news conference with U.S. Secretary of State Antony Blinken (not pictured) in Brussels, Belgium September 9, 2022. REUTERS/Jonathan Ernst/Pool/File Photo

Newsit Newsroom

Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξή του προς την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας της Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, που προσέθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «απέτυχε» στις προσπάθειές του να διχάσει τους Δυτικούς συμμάχους αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως ο στρατηγός Αλεξάντερ Λαπίν έγινε ο νέος αρχηγός του στρατού ξηράς, παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για τις επιδόσεις του στην Ουκρανία.

Ο Λαπίν, πρώην διοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, δέχθηκε σφοδρά πυρά από συμμάχους του Ρώσου Πούτιν αφού οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την πόλη Λίμαν στην ανατολική Ουκρανία.

Ο διορισμός του ακολούθησε μια σειρά σαρωτικών αλλαγών στην ηγεσία του στρατού της Ρωσίας στη διάρκεια των 11 μηνών που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η κοινή δήλωση ΝΑΤΟ – ΕΕ με αναφορά και στην Κίνα

Το ΝΑΤΟ και η EE δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που απειλεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, επισημαίνει η τρίτη κοινή δήλωση ΝΑΤΟ-ΕΕ που υπέγραψαν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η στρατηγική εταιρική σχέση ΝΑΤΟ-ΕΕ βασίζεται στις κοινές μας αξίες, την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις και την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή μας να προωθήσουμε και να διαφυλάξουμε την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία στον ευρωατλαντικό χώρο. Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια των τελευταίων δεκαετιών. Ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει επιδεινώσει μια κρίση τροφίμων και ενέργειας που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στην κοινή δήλωση ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Οι δύο οργανισμοί εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία και επαναλαμβάνουν τη συνεχή υποστήριξή τους για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Τονίζουν επίσης, ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσυρθεί από την Ουκρανία.

Η κοινή δήλωση περιλαμβάνει και μια σύντομη αναφορά στην Κίνα: «Ζούμε σε μια εποχή αυξανόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού. Οι αυξανόμενες διεκδικήσεις και πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τους Συμμάχους του και απαραίτητο για την ευρωατλαντική ασφάλεια. «Αναγνωρίζουμε την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ», αναφέρεται στη δήλωση, ενώ στη συνέχεια επισημαίνεται ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ διαδραματίζουν “συμπληρωματικούς, συνεκτικούς και αμοιβαία ενισχυόμενους ρόλους” για την υποστήριξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. «Θα κινητοποιήσουμε περαιτέρω το συνδυασμένο σύνολο μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, είτε είναι πολιτικά, οικονομικά είτε στρατιωτικά, για να επιδιώξουμε τους κοινούς μας στόχους προς όφελος του ενός δισεκατομμυρίου πολιτών μας», αναφέρει η νέα κοινή δήλωση ΝΑΤΟ-ΕΕ, η οποία βασίζεται στην Κοινή Διακήρυξη της Βαρσοβίας του 2016 και στην Κοινή Δήλωση των Βρυξελλών του 2018, οι οποίες διεύρυναν την εταιρική τους σχέση που δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν τη συνεργασία τους « στο επόμενο επίπεδο», ειδικότερα στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου γεωστρατηγικού ανταγωνισμού, στα ζητήματα ανθεκτικότητας, στην προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, στις αναδυόμενες τεχνολογίες, στο διάστημα, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και στη χειραγώγηση και παρέμβαση ξένων πληροφοριών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version