Μπροστά σε μια ρευστή πραγματικότητα είναι η Ευρώπη στο θέμα της Ουκρανίας και την ώρα που η Ρωσία ανοίγει χαραμάδα διαλόγου με την Δύση, η ΕΕ εμφανίζεται από διστακτική στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή και λόγω της μεγάλης εξάρτησης από το φυσικό αέριο.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος υπό το καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν γνωρίζει ακριβώς τι σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα.
Ο ίδιος είπε ακόμα ότι οι αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία δεν «αποδίδουν πολύ», αλλά πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ακόμα ανοικτός μέσω των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Αυτό, το οποίο καταδεικνύει την διστακτικότητα της ΕΕ είναι ότι σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο, υπάρχει το εξής πρόβλημα:
Όσο πιο σκληρές είναι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για την ΕΕ εάν ανταπαντήσει η Μόσχα. Εξήγησε, ότι το 40% του αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία και ότι ήδη διαπραγματεύεται με τη Νορβηγία και το Κατάρ, μεταξύ άλλων, για αυξημένες ενεργειακές προμήθειες εάν χρειαστεί.
Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ εξετάζει πόσο γρήγορα η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τις ενεργειακές της προμήθειες προς την Κίνα, εάν μειώσει τις πωλήσεις της προς την Ευρώπη.
Η πηγή δήλωσε ότι η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για περαιτέρω μακροοικονομική στήριξη για την Ουκρανία και ότι το Κίεβο επιδιώκει περισσότερη πολιτική στήριξη.
«Κάποιοι στην ΕΕ ήθελαν να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις για να αποθαρρύνουν τη Ρωσία από την όποια επίθεση αλλά άλλοι είπαν ότι θα αυτό θα ισοδυναμεί με κλιμάκωση της έντασης και ότι το μπλοκ θα πρέπει να αντιδράσει μόνο αργότερα εάν χρειαστεί», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου έτσι ώστε να εξεταστούν σενάρια για την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας μας με φυσικό αέριο σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.
Σήμερα επίσης έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τους ηγέτες της ΕΕ για την ουκρανική κρίση.