Κυριακή, 30 Ιουν.
29oC Αθήνα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλλας δηλώνουν ικανοποίηση για τις υποψηφιότητές τους

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλλας δηλώνουν ικανοποίηση για τις υποψηφιότητές τους
ΦΩΤΟ Reuters

Ικανοποίηση για την έγκριση των υποψηφιοτήτων τους εξέφρασαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κάγια Κάλλας και ο Αντόνιο Κόστα, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ως γνωστόν, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έδωσε μετά τα μεσάνυχτα το «πράσινο φως» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναλάβει για άλλα πέντε χρόνια την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας να πάρει τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου και στον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, να διαδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αποστολή εξετελέσθη», «τα καταφέραμε», δήλωσε ο απερχόμενος, πλέον, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τρία πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ηγεσία της ΕΕ και τη Στρατηγική Ατζέντα της περιόδου 2024 – 2029.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους Ευρωπαίους ηγέτες που ενέκριναν την υποψηφιότητά της για μία 2η θητεία. «Είμαι χαρούμενη που μοιράζομαι αυτήν τη στιγμή με τους φίλους μου Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλλας», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει την επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού παρουσιάσει τις πολιτικές της κατευθυντήριες γραμμές.

Κληθείσα να σχολιάσει την αποχή της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, κατά την ψηφοφορία της υποψηφιότητάς της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε: «Είναι σημαντικό να συνεργαστώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την Ιταλία, όπως και με όλες τις άλλες χώρες. Αυτή είναι η αρχή που ακολουθώ πάντα».

«Είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή που ορίστηκα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Η εμπιστοσύνη σας σημαίνει πολλά», δήλωσε από την πλευρά της, η Κάγια Κάλλας. «Είμαι πολύ χαρούμενη που θα εργαστώ μαζί με την Ούρσουλα και τον Αντόνιο Κόστα. Θα κάνουμε πολύ καλή ομάδα για να επιτύχουμε τους στόχους της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ακρόασή της και η στήριξή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Αντόνιο Κόστα, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του που θα συνεργαστεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κάγια Κάλλας. «H οικοδόμηση ενότητας μεταξύ των κρατών – μελών θα είναι η προτεραιότητά μου, όταν θα αναλάβω τα καθήκοντά μου το Δεκέμβρη», δήλωσε.

πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις