Παρασκευή, 19 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Φιλοευρωπαία, μαμά 7 παιδιών, με αυστηρό λουκ και ξανά πρόεδρος της Κομισιόν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Φιλοευρωπαία, μαμά 7 παιδιών, με αυστηρό λουκ και ξανά πρόεδρος της Κομισιόν
Reuters

Γερμανίδα πολιτικός και μάλιστα η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας στην ιστορία της Γερμανίας, φιλοευρωπαία, γιατρός και μητέρα επτά παιδιών είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που θα μείνει το τιμόνι της Κομισιόν για ακόμα πέντε χρόνια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ψηφοφορία που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο με 401 ψήφους από το σύνολο των 707 ευρωβουλευτών που ψήφισαν.

Βασικό μήνυμα που απηύθυνε νωρίτερα η εκ νέου πρόεδρος της Κομισιόν στην εισαγωγική της τοποθέτηση στην Ευρωβουλή ήταν μια «ισχυρή Ευρώπη που μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις».

«Διανύουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και άγχους για τους Ευρωπαίους, με τον κίνδυνο πολέμου να βρίσκεται στο κατώφλι μας και την ανησυχία για το περιβάλλον να εντείνεται» τόνισε.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη, μια ισχυρή Ευρώπη, μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές και γι’ αυτό ζητώ την εμπιστοσύνη σας σήμερα».

Η ίδια δεσμεύτηκε ότι στο επίκεντρο μιας δεύτερης θητείας της θα θέσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί.

Ακόμα έκανε πολλές αναφορές στο αυξημένο κόστος ζωής, στο πρόβλημα εύρεσης κατοικίας, στους αγρότες και στην ανάγκη διαφάνειας, λογοδοσίας και ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Γερμανίδα πολιτικός που εξασφάλισε δεύτερη πενταετή θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι γεννημένη και μεγαλωμένη στις Βρυξέλλες. Εκτός από τα γερμανικά, μιλάει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά.

Έζησε τα πρώτα 13 της χρόνια στο Ιξέλ των Βρυξελλών, όπου εργαζόταν ο πατέρας της, Έρνστ Άλμπρεχτ, ως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 1971 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία, της οποίας πρωθυπουργός διετέλεσε ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990. 

Η 66χρονη σήμερα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει σπουδάσει οικονομικά καθώς και ιατρική, στην οποία κατέχει διδακτορικό.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Λονδίνο το 1978, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της, καθώς ήταν στόχος ακροαριστερών τρομοκρατών της Δυτικής Γερμανίας, επιλέγοντας το «Ρόουζ Λάντσον», καθώς έμοιαζε περισσότερο βρετανικό.

Είναι παντρεμένη από το 1986 με τον καθηγητή Ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν, μέλος της ιστορικής οικογένειας φον ντερ Λάιεν, με τον οποίο γνωρίστηκαν σε χορωδία του πανεπιστημίου στο Γκέτινγκεν.

Έκτοτε πήρε και κράτησε το επίθετό του.

Έχουν 7 παιδιά όλα γεννημένα μεταξύ 1987 και 1999. (David, Sophie, Donata, δίδυμα Victoria and Johanna, Egmont και Gracia). Για τα παιδιά της, πάντως, όπως η ίδια έχει δηλώσει ότι στο σπίτι η… μαμά είναι ο σύζυγός της καθώς εκείνη εργάζεται πολύ με αποτέλεσμα να λείπει ώρες από το σπίτι.

«Ο Χέικο ανέλαβε τον μητρικό ρόλο αφού αναγκάζομαι να λείπω ώρες και πολλές φορές μέρες από το σπίτι…».

Η Φον ντερ Λάιεν προσχώρησε στο CDU (Χριστιανοδημοκράτες) το 1990 και άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το 1999 στην περιοχή του Ανόβερου.

Από το 2003 ως το 2005 ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών, Οικογένειας και Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, από το 2005 ως το 2009 Ομοσπονδιακή Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας και από το 2009 ως το 2013 Ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το 2013 έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας στην ιστορία της Γερμανίας.

Το όνομά της ακούστηκε πολλές φορές για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU και ενδεχομένως στην καγκελαρία, την οποία διαδέχτηκε τελικά το 2021 ο Όλαφ Σολτς. 

Στις 2 Ιουλίου 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στις 16 Ιουλίου 2019 εκλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και την Πέμπτη, 18.07.2024 επανεξελέγη στην θέση αυτή με 401 ψήφους υπέρ.

Υπέρμαχη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, υπερασπίστηκε με πάθος τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και την ανάγκη των ευρωπαίων πολιτών να μιλούν όσες ευρωπαϊκές περισσότερες γλώσσες γίνεται.

Θεωρείται συντηρητική υπέρμαχος των οικογενειακών αξιών, χαρακηρίζεται «ικανή» και «επιμελής» πολιτικός αφοσιωμένη στο ρόλο της ως πρόεδρος της Επιτροπής.

Έγινε γνωστή για την αυτοπειθαρχία της, αφού λέγεται ότι κοιμόταν στην έδρα της Κομισιόν, ενώ δούλευε και πολλές ώρες και τα Σαββατοκύριακα.

Η ξανθιά «Σιδηρά Κυρία της Κομισιόν» διατηρεί ένα κοντό μαλλί που της δίνει έναν πιο αυστηρό τόνο ο οποίος συμπληρώνεται από το ενδυματολογικό της στυλ.

Δηλώνει φιλοευρωπαία, δεν καπνίζει, δεν πίνει, προσέχει την διατροφή της και κάνει τζόκινγκ.

Πρόσφατα, η ομάδα δημοσίων σχέσεων θέλησε να την βγάλει από το καλούπι της αυστηρής και πειθαρχημένης Ούρσουλα και προέβαλαν την εικόνα της τρυφερής «γιαγιάς» με «παραδοσιακές, συντηρητικές οικογενειακές αξίες», σε πλήρη αντίθεση με τη φήμη που ανέπτυξε ως σκληρή διαχειρίστρια κρίσεων, την περίοδο της πανδημίας και μετά.

«Ως μητέρα επτά παιδιών, θέλω τα παιδιά των παιδιών μου να μεγαλώσουν σε μια ασφαλή, ευημερούσα Ευρώπη», διαφημίζει στον ιστότοπο της εκστρατείας της. Η ίδια ατάκα χρησιμοποιήθηκε επίσης σε διάφορες ομιλίες και στο πρώτο ντιμπέιτ.

Σε αυτή τη νέα εκστρατεία δεν ήταν η πρώτη φορά που η φον ντερ Λάιεν προβάλλει δημόσια τις οικογενειακές της αξίες.

Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, μετά τη γέννηση του πρώτου της εγγονού, δημοσίευσε μια φωτογραφία που κρατούσε το βρέφος με τη λεζάντα «#ProudGrandma».

Κάτι τέτοιο δεν το συνήθιζε καθώς οι αναρτήσεις της στα social media ήταν συνήθως γεμάτες με επαγγελματικές φωτογραφίες από διεθνείς συγκεντρώσεις ή άλλες πολιτικές εκδηλώσεις.

Η διαδικτυακή της εικόνα δεν έχει πια φωτογραφίες που θυμίζουν την χαλαρή διασκεδαστική πλευρά της, συμπεριλαμβανομένης μιας στιγμής με τον ηθοποιό Χιου Τζάκμαν να τη βγάζει από έναν κάδο απορριμμάτων – φορώντας γόβες και φόρεμα –  κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής της σε ένα talk show, ενώ ήταν υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας, το 2008. 

Οι κατηγορίες για λογοκλοπή και το πλήγμα με τις συμβάσεις εμβολίων για την Covid-19

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε αντικρούσει τις κατηγορίες ότι το διδακτορικό της είναι προϊόν λογοκλοπής.

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες ιστοσελίδας, ζήτησε από το Πανεπιστήμιό της – την Ιατρική Σχολή του Βερολίνου – να επανεξετάσει την εργασία της. Τελικά η Ούρσουλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Μία μόλις μέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Στρασβούργο, η Κομισιόν (υπό την προεδρία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν) έχασε μια αμφιλεγόμενη υπόθεση διαφάνειας για τις συμβάσεις εμβολίων του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ, η Επιτροπή δεν έδωσε επαρκή πρόσβαση στις συμβάσεις αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς ζητεί εξηγήσεις από την πρόεδρο φον ντερ Λάιειν, με την Κομισιόν να απαντά ότι ως εκτελεστικό όργανο όφειλε να εγγυηθεί τόσο τις αγορές εμβολίων όσο και τα δικαιώματα των ευρωπαίων φορολογουμένων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις