Παρασκευή, 16 Αυγ.
34oC Αθήνα

Ουγγαρία: Υψώνουν τείχος στα σύνορα με την Κροατία κατά των προσφύγων

Ουγγαρία: Υψώνουν τείχος στα σύνορα με την Κροατία κατά των προσφύγων

Νέο φράκτη στα σύνορά της με την Κροατία για να εμποδίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, να περάσουν από το έδαφός της, άρχισε να υψώνει η Ουγγαρία.

Μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στα σύνορα, όταν ουγγρικές δυνάμεις επιτέθηκαν και χτύπησαν πρόσφυγες, η Βουδαπέστη αποφάσισε όχι να καταπατήσει τη Συνθήκη Σέγκεν αλλά να κλείσει κυριολεκτικά τα σύνορά της, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν από την Κροατία στο έδαφός της για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους: τη Γερμανία.

Έτσι, μετά τον συρμάτινο φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία, με τον οποίο “έστρεψε” τους πρόσφυγες στην Κροατία, τώρα η Ουγγαρία φτιάχνει κι εκεί φράκτη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διευκρίνισε στο ραδιόφωνο ότι ο φράκτης θα κατασκευασθεί γρήγορα και θα έχει μήκος 41 χιλιομέτρων για να καλύψει τα τμήματα της μεθορίου που δεν ορίζονται από ποταμό.

“Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα, όπως και στα ουγγρο-σερβικά σύνορα”, είπε ο Ορμπάν προσθέτοντας ότι 600 στρατιώτες εργάζονται για την κατασκευή του νέου φράκτη, άλλοι 500 θα προστεθούν σήμερα στο έργο και 700 ακόμη το σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ τα πλήθη των προσφύγων εξακολουθούν να συρρέουν στην Κροατία, προερχόμενοι από τη Σερβία, περπατώντας μέσα από τα χωράφια γύρω από το ένα από τα επτά συνοριακά περάσματα που οι αρχές του Ζάγκρεμπ έκλεισαν τη νύχτα.

Αργά χθες (17.09.2015), η Κροατία ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα περισσότερα από τα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Σερβία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Όμως η ροή συνεχίζεται σήμερα το πρωί καθώς οι πρόσφυγες φθάνουν με λεωφορεία στην σερβική συνοριακή πόλη Σιντ και, περνώντας μέσα από τα χωράφια, ενώνονται με το τεράστιο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα υπό την επίβλεψη των κροατικών αστυνομικών δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε