Site icon NewsIT

Ουκρανία: Συγκρούσεις φιλορώσων με υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης – ΦΩΤΟ

09.03.2014 | 23:39
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Πιο έντονο από ποτέ είναι το κλίμα εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία...

Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ φιλορώσων διαδηλωτών και υποστηρικτών της νέας κυβέρνησης του Κιέβου…

Δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφερεαν ότι φιλορώσοι διαδηλωτές ξυλοκόπησαν αντιδιαδηλωτές που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου. Μάλιστα υπήρξαν και καταγγελίες για δράση παραστρατιωτικών ομάδων και κουκουλοφόρων που προπηλακίζουν και τρομοκρατούν κατοίκους και δημοσιογράφους δυτικών και ουκρανικών μέσων.

Περίπου 10.000 φιλορώσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας επίδειξη ισχύος κι αναγκάζοντας τον φιλοευρωπαίο πολιτικό Βιτάλι Κλίτσκο να ακυρώσει τη συγκέντρωση που προγραμμάτιζε.

Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, εξήγησε στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στο προπύργιο αυτό του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θέλει να πείσει τους κατοίκους να «μείνουν ενωμένοι» απέναντι στις «προκλήσεις» όσων εκδηλώνουν αποσχιστικές τάσεις. Κατήγγειλε την «πλύση εγκεφάλου» των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και τη συμμετοχή Ρώσων στις κινητοποιήσεις εναντίον της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο.

Οι υποστηρικτές της προσάρτησης του Ντόνμπας —μιας περιοχής της Ουκρανίας όπου βρίσκονται ορυχεία, μεταλλεία και σημαντικές βιομηχανίες και η πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ντονέτσκ— στη Ρωσία πλημμύρισαν το μεσημέρι την Πλατεία Λένιν, όπου την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.

«Ρωσία!», «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «πρόεδρος Πούτιν», φώναζαν πολλοί από τους συγκεντρωμένους, ανεμίζοντας ρωσικές σημαίες και σημαίες του κομμουνιστικού κόμματος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμή των αστυνομικών οι οποίοι σκοτώθηκαν στο Κίεβο σε συγκρούσεις με φιλοευρωπαίους διαδηλωτές.

«Δεν θέλουμε να μπούμε στο NATO, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υποστηρίζουμε την κυβέρνηση στο Κίεβο: κανένας τους δεν εξελέγη, διορίστηκαν μόνοι τους», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

«Ο κόσμος κινητοποιείται διότι η υπομονή του έχει φτάσει στα όριά της, η Ουκρανία έχει παρασυρθεί στο πολιτικοοικονομικό παιγνίδι της Ευρώπης και των Δυτικών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Ντόνια, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Διαδηλωτές προχώρησαν στην έπαρση της ρωσικής σημαίας στο τοπικό αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Κλίτσκο ακύρωσε τη συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει να κάνει μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Πλατεία Λένιν.

Στο μεταξύ στη Λούγκανσκ, μια άλλη μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και απαίτησαν από τον κυβερνήτη της περιοχής να παραιτηθεί, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη ο Αρσένι Γιατσενιούκ

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρόκειται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη 12η Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Η επίσημη αυτή επίσκεψη έχει σκοπό να υπογραμμίσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία, καθώς και στην προσφορά διεθνούς οικονομικής βοήθειας στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.

Η διμερής συνάντηση θα γίνει μόλις μερικές ημέρες πριν διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας με το ερώτημα εάν οι πολίτες της επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία, για θα στείλει ένα μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τρόπους να αναζητηθεί «ένας ειρηνικός τρόπος επίλυσης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Κριμαία, ο οποίος θα τηρεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητας της Ουκρανίας», επέμεινε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει «κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα. . . εξασφαλίζοντας μια ευρεία διεθνή υποστήριξη. Προσκάλεσε τον Ουκρανό πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο την Τετάρτη για να επιδείξει ακόμη περισσότερο την υποστήριξή του» προς τη χώρα αυτή, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Τόνι Μπλίνκεν, βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Γιατσενιούκ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσει σχετικά με τον τερματισμό της κρίσης στην Κριμαία. «Την προσεχή Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου διότι θα έχω φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσω στο ανώτατο επίπεδο τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία», είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax κατά την έναρξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην περίπτωση που οι κάτοικοι της Αυτόνομης Δημοκρατίας ταχθούν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διεμήνυσε σήμερα ο Τόνι Μπλίνκεν, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Το δημοψήφισμα στην περιοχή αυτή, όπου οι Ρωσόφωνοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, προκηρύχθηκε από αξιωματούχους στην Κριμαία για την Κυριακή 16η Μαρτίου

Το ΝΑΤΟ στο πλευρό του Κιέβου

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο βρίσκεται «στο πλευρό της Ουκρανίας» κι απαίτησε από τη Ρωσία να τηρήσει τις «διεθνείς δεσμεύσεις της» σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε γερμανική εφημερίδα.

«Όταν συναντήθηκα με τον (μεταβατικό) πρωθυπουργό (Αρσένι) Γιατσενιούκ την Πέμπτη, τον συνεχάρην για την δέσμευσή του υπέρ μιας ειρηνικής λύσης. Τον διαβεβαίωσα ότι το NATO βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε ο Ράσμουσεν στην γερμανική εφημερίδα Bild.

«Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της, θα αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν θα επέμβει σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Στο χάρτη της Ευρώπης του 21ου αιώνα, κανένας δεν πρέπει να αποπειραθεί να χαράξει καινούργια σύνορα», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι το Σύμφωνο αποφάσισε να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Ουκρανία και να αναθεωρήσει αυτή με τη Ρωσία.

«Θέσαμε το σύνολο της συνεργασίας NATO-Ρωσίας υπό επανεξέταση», ενώ ανεστάλησαν οι κοινές συναντήσεις των δύο μερών, είχε δηλώσει ο Ράσμουσεν μετά το πέρας της διμερούς συνόδου σε επίπεδο πρεσβευτών στην έδρα της Ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δε “μασάει” ούτε από τη Μέρκελ ο Πούτιν – Τι συζήτησαν στο τηλέφωνο για την Κριμαία

Ουκρανία: Χάκερς χτύπησαν το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας και το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων

“Δεν παραχωρούμε ούτε εκατοστό στη Ρωσία” – Απάντηση στον Πούτιν η επίσκεψη Γιατσενιούκ στις ΗΠΑ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version