Site icon NewsIT

Ουκρανία: Ζωντανοί οι αγνοούμενοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ – Ένας φιλορώσος δημοσιογράφος κρατείται για 3 εβδομάδες

03.06.2014 | 20:21
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Τα μέλη από δύο ομάδες παρατηρητών του ΟΑΣΕ, που είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία και πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών «είναι ζωντανά», διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, την ώρα που η μητέρα ενός φιλορώσου δημοσιογράφου καταγγέλλει πως ο γιος της κρατείται για περισσότερο από τρεις εβδομάδες από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Γνωρίζουμε πού βρίσκονται. Είναι ζωντανοί και είναι καλά», δήλωσε ο Λαμπέρτο Ζανίερ, ο οποίος συμμετείχε σε ένα συνέδριο ενός ινστιτούτου μελετών στην Ελβετία.

«Προτεραιότητά μου είναι να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι, χωρίς όρους»

Εξάλλου, ο Ζανίερ υπερασπίστηκε το έργο των παρατηρητών διαψεύδοντας κάθε κατηγορία περί «κατασκοπείας». «Θεωρώ σκανδαλώδες το γεγονός ότι οι παρατηρητές μας, που ενεργούν βάσει μιας εντολής, που μας ενημερώνουν για την κατάσταση ασφαλείας, μπορούν να κατηγορούνται ότι είναι κατάσκοποι», κατήγγειλε.

Το χρονικό για τους αγνοούμενους παρατηρητές

Μια πρώτη ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ αγνοείται από τις 26 Μαΐου, αφού χάθηκε η επαφή μαζί της όταν βρισκόταν στην επαρχία Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία. Ακόμη τέσσερις παρατηρητές του οργανισμού και ένας διερμηνέας εξαφανίστηκαν στις 29 Μαΐου στην επαρχία Λουχάνσκ.

Μια άλλη ομάδα 11 παρατηρητών του ΟΑΣΕ κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στις 28 Μαΐου στην επαρχία Ντονέτσκ. Επιπλέον επτά παρατηρητές κρατήθηκαν για διάστημα οκτώ ημερών από τους φιλορώσους στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των ανταρτών, προτού αφεθούν ελεύθεροι στις 3 Μαΐου.

Ο ΟΑΣΕ διαθέτει αυτή τη στιγμή 296 ξένους εργαζόμενους και 20 ντόπιους σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την παρουσία του.

Παρόλα αυτά, για λόγους ασφαλείας, ο οργανισμός περιόρισε την παρουσία του προσωρινά στα ανατολικά, τόνισε ο Ζανίερ, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Καταγγελίες από τη μητέρα φιλορώσου δημοσιογράφου

Ο 36χρονος φιλορώσος δημοσιογράφος, Άρτεμ Λαριόνοφ, κρατείται εδώ και περισσότερο από τρεις εβδομάδες από την ουκρανική Εθνοφρουρά, η οποία τον συνέλαβε σε ένα οδόφραγμα στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα από το Ντονέτσκ η μητέρα του, Ταΐσια Λαριόνοβα.

“Ο Άρτεμ είχε πάει στο Σλαβιάνσκ για να βιντεοσκοπήσει τις μάχες. Στις 10 Μαΐου εγκατέλειψε το Σλαβιάνσκ για να επιστρέψει στο Ντονέτσκ. Κοντά στο Κραματόρσκ συνελήφθη από στρατιώτες της Εθνοφρουράς. Έκτοτε δεν έχουμε κανένα νέο του”, σημείωσε η μητέρα του Λαριόνοβα.

Η περιοχή του Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ, κοντά στο Ντονέτσκ, είναι αυτή στην οποία σημειώνονται οι περισσότερες μάχες ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και στις ουκρανικές δυνάμεις.

“Ο Άρτεμ είχε αφήσει ανοιχτό το τηλέφωνό του για να μπορέσουν να βεβαιωθούν φίλοι του στο Κραματόρσκ ότι θα περάσει χωρίς πρόβλημα τα οδοφράγματα. Έτσι άκουσαν ότι συνελήφθη. Πήγαν σε αυτό το οδόφραγμα, είδαν ότι η Εθνοφρουρά τον έχει συλλάβει, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε”, πρόσθεσε η μητέρα του δημοσιογράφου.

Εκπρόσωπος της Εθνοφρουράς, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο στο Ιζιούμ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των ουκρανικών δυνάμεων στην ζώνη του Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση για την σύλληψη του δημοσιογράφου.

Ο Λαριόνοφ εργάζεται ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος και μεταδίδει μέσω φιλορωσικών ιστοσελίδων και μέσω youtube (ψευδώνυμο artem77) τα βίντεό του για την κατάσταση στο Ντονέτσκ και στις ζώνες στις οποίες σημειώνονται μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Μπορεί να δώσει τη λύση η Σύνοδος της G7;

Οι χώρες της G7 έχουν σήμερα την ευκαιρία να συνεργαστούν με τη Ρωσία για την εξεύρεση μιας “πολιτικής λύσης” στην ουκρανική κρίση, μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Ουκρανίας, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών θα συναντηθούν αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες, μετά την αποπομπή της Ρωσίας από την ομάδα τους με αφορμή την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

“Υπάρχει τώρα μια ευκαιρία την οποία θα πρέπει να αδράξουμε. Θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για άμεσες επαφές. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν” οι ηγέτες της G7, ανέφερε η πηγή αυτή.

Η σύνοδος της G7 θα διεξαχθεί ακριβώς πριν από τους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την Απόβαση της Νορμανδίας, την Παρασκευή, στους οποίους θα συμμετάσχουν τόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε συνομιλίες σήμερα με τον Ποροσένκο στη Βαρσοβία, κάλεσε τον Πούτιν να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο.

Κατά την παραμονή του στη Γαλλία, ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

“Η προτεραιότητα είναι να καταλήξουμε σε μια πολιτική και διπλωματική λύση επωφελούμενοι από την ευκαιρία που μας παρέχει η εκλογή του προέδρου της Ουκρανίας. Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας και ότι οι πράξεις αποσταθεροποίησης θα σταματήσουν”, τόνισε η ευρωπαϊκή πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η G7 ζητά από τον Πούτιν να αναλάβει δράση

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να ζητήσουν από τον Πούτιν να ασκήσει επιρροή για να σταματήσει η αποσταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία. “Η Ρωσία μπορεί να κάνει περισσότερα απ’ όσα κάνει σήμερα για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση”, συνέχισε η ίδια πηγή.

Όμως “δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι εάν αυξηθούν οι πράξεις αποσταθεροποίησης η ΕΕ θα είναι υποχρεωμένη να εξετάσει” το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων και κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, προειδοποίησε η πηγή. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν στοχευμένα μέτρα απαγορεύοντας την έκδοση βίζας σε συγκεκριμένα πρόσωπα και παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία ενώ επιφυλάχθηκαν να επιβάλουν και πιο διευρυμένες οικονομικές κυρώσεις.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα επανεισδοχής της Ρωσίας στην G8, η πηγή είπε ότι δεν έχουν τεθεί “προϋποθέσεις”. “Είναι ακόμη πρόωρο, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι ηγέτες να συζητήσουν το μέλλον της G7 και της G8, να θέσουν αυτό το θέμα” πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι “η G7 υπερασπίζεται τις αρχές, το κράτος δικαίου, το σεβασμό στη δημοκρατία” και ότι “η Ρωσία αποκλείστηκε λόγω των ενεργειών της στην Κριμαία”.

“Χάσαμε την Κριμαία όμως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να επανεντάξουμε τη Ρωσία στην ομάδα”, εκτίμησε μια διπλωματική πηγή επισημαίνοντας ότι “υπάρχει ακόμη υπερβολική αποσταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Ρωσία ότι εξακολουθεί να επιτρέπει σε “μαχητές” να περνούν στην Ουκρανία

Ουκρανία: Τουλάχιστον 5 νεκροί και 15 τραυματίες σε συγκρούσεις στα ανατολικά

Ε.Ε: “Όσο η Ρωσία δεν κάνει πίσω για την Ουκρανία, δεν θα υπάρξει εξέλιξη για το φυσικό αέριο”

Νέες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία – 2 νεκροί, 7 τραυματίες

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ολάντ για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Ερντογάν για την Ουκρανία

Νέα ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ συνελήφθη από ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία

Μόσχα προς Δυτικούς: “Πιέστε την Ουκρανία για να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version