Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Πάει Ιράκ ο Πάπας Φραγκίσκος εν μέσω πανδημίας, επιθέσεων με ρουκέτες και διαδηλώσεων

Ιράκ
Φωτογραφία: Reuters

Δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, νέα καραντίνα, ρίψεις ρουκετών και κατεστραμμένες υποδομές. Στο Ιράκ, η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου είναι ένα ιστορικό γεγονός αλλά και πονοκέφαλος όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι με την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου αλλά αυτή πραγματοποιείται σε μια αρκετά περίπλοκη στιγμή”, ομολογεί χωρίς περιστροφές ένας από τους αξιωματούχους που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση της επίσκεψης στους κόλπους της ιρακινής προεδρίας.

Αυτή η “αρκετά περίπλοκη στιγμή” άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες με τη νέα κορύφωση των λοιμώξεων από κορονοϊό — 4.000 ημερήσια κρούσματα έναντι μερικών εκατοντάδων πρωτύτερα. Και, ανάμεσα στους νέους ασθενείς, είναι ο πρεσβευτής του Βατικανού στη Βαγδάτη Μίτια Λέσκοβαρ.

Αυτή η αύξηση προκαλεί φόβο μήπως οι λειτουργίες εξελιχθούν σε τεράστιες εστίες μόλυνσης.

Ο Ποντίφικας, όπως οι δεκάδες δημοσιογράφοι και εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι στο αεροπλάνο του, εμβολιάστηκε. Αλλά οι πρώτες δόσεις των εμβολίων –50.0000 μόνο — έφθασαν μόλις σήμερα στο Ιράκ. Μερικοί γιατροί εμβολιάστηκαν αμέσως με την πρώτη δόση.

Παρά την κοινωνική αποστασιοποίηση, τη χρήση μάσκας και άλλα μέτρα, επιλογές που οι Ιρακινοί απαξιώνουν εδώ και μήνες, οι διοργανωτές της παπικής επίσκεψης περιόρισαν σημαντικά τον αριθμό των χώρων για τις λειτουργίες.

Το στάδιο της Ερμπίλ (20.000 θέσεων) μπορεί να δεχθεί σχεδόν 4.000 πιστούς για την κυριακάτικη λειτουργία, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Και ο Πάπας θα στερηθεί τα πλήθη που συναντά συνήθως

Για να αποφευχθεί το χειρότερο, θα επιβληθεί καραντίνα σε εθνικό επίπεδο καθόλη τη διάρκεια της παπικής επίσκεψης, από την Παρασκευή 5 έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, και οι “δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν για να υπάρχει ασφάλεια στους δρόμους”, εξηγεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Νιζάρ Χεϊράλα.

Bία και τζιχαντιστές στο Ιράκ

Στη Βαγδάτη, τη δεύτερη πιο πολυπληθή πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου με σχεδόν 10 εκατομμύρια κατοίκους, ο αναβρασμός είναι αισθητός.

Γυαλίζουν τις καμπάνες στις εκκλησίες, κατεβάζουν τις αφίσες των πολιτικών για να τις αντικαταστήσουν με μηνύματα για το καλωσόρισμα του Ποντίφικα, του πρώτου στην ιστορία που θα επισκεφθεί το Ιράκ, χώρα μουσουλμανική με την πλειοψηφία των κατοίκων του να είναι σιίτες

Ιράκ

“Θελήσαμε να ρυθμίσουμε κάποια μικρά πράγματα ώστε η ιστορική μας πόλη, ένα σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα, να μπορέσει να υποδεχτεί τον Πάπα”, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της Βαγδάτης ‘Αλαα Μάαν.

Αλλά η γενικότερη χαρά και οι προετοιμασίες δύσκολα να κάνουν να ξεχαστεί ένα εκρηκτικό περιβάλλον και ένα ταξίδι στο οποίο ξεχειλίζουν οι φιλοδοξίες.

Σε τρεις ημέρες, ο Πάπας προβλέπει να διανύσει περισσότερα από 1.445 χιλιόμετρα αεροπορικώς, που σημαίνει συγκεκριμένα, σε μια χώρα όπως το Ιράκ, ότι το ελικόπτερό του ή το αεροπλάνο του θα πετάξει μερικές φορές πάνω από περιοχές όπου ακόμη έχουν τα λημέρια τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Πάπας θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη και την Ερμπίλ (στον βορρά), δύο πόλεις όπου επιθέσεις με ρουκέτες στοχοθέτησαν πρόσφατα αμερικανικά συμφέροντα. Κάτι που πρέπει να ανησυχεί αστυνομικούς και στρατιώτες που θα συνοδεύουν τον προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Παπικό όχημα ή όχι;

Όσον αφορά το διάσημο “παπικό όχημα”, το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο ο Ποντίφικας μπορεί να είναι ορατός στα πλήθη πίσω από τα θωρακισμένα τζάμια, εκ των προτέρων, δεν θα ταξιδέψει.

Οι ιρακινές αρχές προβλέπουν παρά ταύτα και οι κάτοικοι του νότου, που είναι κυρίως αγροτικός και όπου ζουν οι φυλές, οι οποίοι διαδηλώνουν τακτικά ζητώντας καλύτερες υποδομές, ότι θα επωφεληθούν από τις απροσδόκητες βελτιώσεις που έγιναν χάρη στην επίσκεψη του Πάπα.

Στην επαρχία Ζι Καρ, όπου ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί το Σάββατο την αρχαία Ουρ, δρόμοι κατασκευάζονται, ασφαλτώνονται και βάφονται όπως τίποτε άλλο σε αυτή την περιοχή! Ξύλινοι διάδρομοι, κουρτίνες για την προστασία από τον ήλιο, πεζόδρομοι έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή

Στην ίδια αυτή επαρχία Ζι Καρ είναι που οι κάτοικοι, πρωτοστάτες της “εξέγερσης του Οκτώβρη’ κατά της κυβέρνησης το 2019, επανέλαβαν τις διαδηλώσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες. Ο απολογισμός της εβδομάδας που πέρασε: έξι διαδηλωτές νεκροί και μια λαϊκή οργή που ξεχειλίζει πριν από την άφιξη του Πάπα, ο οποίος είχε καταδικάσει κατά το παρελθόν την καταστολή της εξέγερσης.

Μετά την Ουρ, ο Πάπας θα εκφωνήσει ομιλία απευθυνόμενος σε όλο τον κόσμο από τη Μουσούλη, σύμβολο των ωμοτήτων του Ισλαμικού Κράτους από το 2014 έως το 2017, και θα μεταβεί στην Καρακός, χριστιανική πόλη που βρίσκεται νοτιότερα όπου μοναχές στις σκεπές των εκκλησιών βάφουν τους σταυρούς.

Κατά την επίσκεψή του, σωματοφύλακες και ιερείς θα βρίσκονται πάντα δίπλα στον Πάπα, που υποφέρει επίσης από ισχιαλγία.

“Το Βατικανό μας ανακοίνωσε ότι ο Πάπας δεν μπορεί να κάνει πάνω από δέκα βήματα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε πια”, ομολογεί ο αξιωματούχος της ιρακινής προεδρίας.

Αλλά το στοίχημα αξίζει τον κόπο. “Ποιος ξένος επίσημος θα μπορεί στο εξής να αρνηθεί να έρθει στο Ιράκ, αν το έκανε ο Πάπας;”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις