Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Παγκόσμια κατακραυγή για το Διάταγμα του Τραμπ – Μέι: “Είναι λάθος”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει ο σοφός λαός και ταιριάζει “γάντι” στην περίπτωση της Τερέζα Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός μπορεί να έβγαινε από τον Λευκό Οίκο χεράκι – χεράκι με τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν από κάτι μέρες, ωστόσο, σήμερα (01.02.2017) τα “έχωσε” για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα, χαρακτηρίζοντας το “λάθος”.

“Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ “είναι λάθος και σπέρνει τη διχόνοια” δήλωσε η Τερέζα Μέι απευθυνόμενη στο κοινοβούλιο. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αντέδρασε άμεσα μετά την υπογραφή του διατάγματος, είπε ότι η κυβέρνησή της θεωρεί “σαφέστατα ότι το διάταγμα του προέδρου Τραμπ είναι λάθος. Θεωρούμε ότι προκαλεί διαμάχες και είναι ένα λάθος”, επέμεινε.

Το περασμένο Σάββατο, πιεζόμενη από τους δημοσιογράφους που την συνόδευαν στο ταξίδι της στην Τουρκία, η Μέι είχε αρνηθεί αρχικά να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το διάταγμα αυτό. Μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε, η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε τελικά μια ανακοίνωση, τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αναφέροντας ότι η πρωθυπουργός “δεν συμφωνεί” με την προσέγγιση του Τραμπ στο ζήτημα.

Την Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι θεωρεί “λάθος” το διάταγμα, αλλά υπογράμμισε ταυτόχρονα πόσο σημαντικοί είναι οι δεσμοί μεταξύ του Λονδίνου και την Ουάσινγκτον.

Βέλγιο και Πορτογαλία κατά Τραμπ

Το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών είναι ένα “αυθαίρετο και άγριο” μέτρο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

“Έχουμε πληγεί από την απόφαση για τις βίζες, που είναι αυθαίρετη και άγρια” είπε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση που είχε στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, τον Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.  “Σκοπεύουμε να οργανώσουμε το συντομότερο δυνατόν μια σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μαζί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ”, συνέχισε ο Ρέιντερς.

Από την πλευρά του, ο Σάντος Σίλβα είπε ότι, απέναντι στη νέα αμερικανική κυβέρνηση η Ευρώπη έχει την ευθύνη να διατηρήσει τους διατλαντικούς δεσμούς. “Η παγκόσμια τάξη εξαρτάται πολύ από τη συμμαχία μεταξύ των δημοκρατιών” από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, σημείωσε.

Αυστριακοί με διπλή υπηκοότητα θα μπορούν να μπαίνουν στις ΗΠΑ

Αυστριακοί με διπλή υπηκοότητα δεν πλήττονται από το διάταγμα του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη), όπως διευκρινίζεται σε σημερινές ανακοινώσεις του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και της αμερικανικής πρεσβείας στην Βιέννη.

Ενώ αρχικά, οι Αυστριακοί πολίτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες, έχοντας διπλή υπηκοότητα, δεν είχαν πρόσβαση σε άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, τώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ κάνοντας χρήση του αυστριακού διαβατηρίου τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε