Στον αβάσταχτο πόνο των ανθρώπων που θρηνούν τον χαμό των 298 επιβατών στη συντριβή του Boeing 777 των Malaysia Airlines, έρχεται να προστεθεί και η οργή. Οργή για τις σορούς που είναι παρατημένες από την Πέμπτη στο σημείο της τραγωδίας και τώρα… αγνοούνται!
Ένοπλοι φιλορώσοι αντάρτες απείλησαν τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίας στην Ευρώπη, οι οποίοι ερευνούν την περιοχή, και φόρτωσαν 196 πτώματα σε σιδηροδρομικά βαγόνια-ψυγεία.
Μία ατμομηχανή τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος του τρένου, το οποίο ένας εργάτης του σταθμου δήλωσε ότι θα σταλεί νοτιοδυτικά σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία.
Η εκπρόσωπος των παρατηρητών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ιρίνα Γκουντίμα δήλωσε ότι τα πτώματα τοποθετήθηκαν σε τρένα στο Τορεζ, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τον τόπο του δυστυχήματος, με τελικό προορισμό, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων το Ντονέτσκ.
Η υπηρεσία του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι έχουν βρεθεί 196 σοροί στο σημείο, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines την Πέμπτη. Τόσο η Ουκρανή υπουργός Εξωτερικών, Νατάλια Μπιστρό, όσο και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ δεν γνωρίζουν τι απέγιναν οι άλλες 102.
Ο Σεργκέι Καβταράντζε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ των ρώσων αυτονομιστών, δήλωσε πως και τα 196 πτώματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής έχουν φορτωθεί στα βαγόνια στην Τορέζ, μία πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ.
“Θα μείνουν εκεί για την ώρα έως ότου επιλυθεί το θέμα (του τι θα γίνει με αυτά). Περιμένουμε τους ειδικούς”, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, λέγοντας πως δεν καταλαβαίνει γιατί οι ειδικοί καθυστέρησαν.
“Περιμένουμε τους ειδικούς για τρεις ημέρες. Από την πρώτη ημέρα έπειτα από αυτή την καταστροφή, καλωσορίσαμε τους ειδικούς από οπουδήποτε κι αν θα ερχόντουσαν. Ουκρανούς ειδικούς, διεθνείς ειδικούς, ρώσους ειδικούς… Είπαμε από την αρχή ότι θα προσφέρουμε τις μεγαλύτερες εγγυήσεις για την ασφάλειά τους στην περιοχή που ελέγχουμε”.
Ο Αλεξάντερ Πιλγιούσνι, μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, δήλωσε πως η ομάδα του είδε σακούλες με πτώματα στα βαγόνια, αλλά δεν μπόρεσε να τα μετρήσει. Είπε πως δεν γνωρίζει πού θα πάνε οι σοροί. “Έχουν όπλα, εμείς όχι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες οι φιλορώσοι αντάρτες ευθύνονται για τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.
“Οι ανακοινώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελούν μία απόδειξη της βαθύτατα εξωφρενικής αντίληψης της Ουάσιγκτον για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία” δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ.
“Παρά τον προφανή και αδιαμφισβήτητο χαρακτήρα των επιχειρημάτων που παρείχαν οι αντάρτες και η Μόσχα, η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κυνηγά τους δικούς τους σκοπούς”, προσέθεσε ο ίδιος.
“Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε αμηχανία βλέποντας τους επίσημους εκπροσώπους ορισμένων κρατών να βιάζονται να δώσουν τις δικές τους εκδοχές της καταστροφής, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο την εξέλιξη της έρευνας”, υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε μια ανακοίνωση.
Η εφημερίδα Moskovski Komsomolets δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο όπου ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επιβεβαίωνε ότι οι αντάρτες δε μπορούν να έχουν την εμπειρία και τις τεχνικές ικανότητες που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα τόσο περίπλοκο όπως ο πύραυλος Μπουκ, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι αποτέλεσε το όπλο που προκάλεσε την τραγωδία.
Η εφημερίδα Kommersant προσέθεσε από την πλευρά της ότι οι ζημιές που έχει προκαλέσει ο πύραυλος στο αεροσκάφος είναι όμοιες με εκείνες που είχαν προκληθεί σε ένα ρωσικό αεροσκάφος που είχε πληγεί από λάθος από έναν πύραυλο του ουκρανικού στρατού το 2001, μια τραγωδία που είχε προκαλέσει τον θάνατο 78 επιβατών.
Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση σήμερα παρουσίασε έναν κατάλογο με 10 «απλά» ερωτήματα που απευθύνονται προς την ουκρανική κυβέρνηση, τα οποία είναι, σύμφωνα με εκείνον, απαραίτητα για να ξεκαθαριστεί ποιος έριξε το αεροσκάφος.
“Η απάντηση στις ερωτήσεις αυτές θα μπορέσει να επιτρέψει σε όλους εμάς, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά επίσης στις χώρες της Δύσης και της Ασίας, να προσπαθήσουμε να βρούμε μία απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα: τι συνέβη στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου αυτό να μην επαναληφθεί;”, διερωτήθηκε.
Ζήτησε επίσης από την ουκρανική κυβέρνηση να παράσχει λεπτομέρειες της χρήσης από τον στρατό της των πυραύλων εδάφους- αέρος Μπουκ στην ανατολική Ουκρανία και να εξηγήσει γιατί βρίσκονται εκεί παρά το γεγονός ότι οι εξεγερμένοι δεν έχουν αεροπορία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, 27 πυραυλικά συστήματα Μπουκ που ανήκουν στον ουκρανικό στρατό έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή όπου συνετρίβη το μαλαισιανό αεροσκάφος.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυστραλός πρωθυπουργός για Boeing: Χάος στην περιοχής της συντριβής!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μαύρη λίστα των καταρρίψεων πολιτικών αεροσκαφών – Πώς και ποιοι τα κατέρριψαν
Boeing: Νέα (;) τροπή για την κατάρριψη – “Ήταν νεκροί για μέρες”!