Δευτέρα, 18 Νοε.
19oC Αθήνα

Παγκόσμιο “πατατράκ” από τους δασμούς Τραμπ – Αντίποινα από Καναδά και Μεξικό

Παγκόσμιο “πατατράκ” από τους δασμούς Τραμπ – Αντίποινα από Καναδά και Μεξικό

– “Πόλεμος” από την απόφαση Τραμπ για… τέλος των εξαιρέσεων από τους δασμούς
– Απαντούν με αντίποινα δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδάς και Μεξικό
– Εμφύλιος και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, με κορυφαία στελέχη να ζητούν εξηγήσεις
– Δικούς της δασμούς ετοιμάζεται να επιβάλλει η Ε.Ε
– Για πλήγμα και στην Αμερικανική οικονομία κάνει λόγο ο οίκος Moody’s

Παγκόσμιο “πατατράκ” προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο και σε Ε.Ε, Μεξικό και Καναδά.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι δύο χώρες μέχρι τώρα εξαιρούνταν, ωστόσο φαίνεται πως η αμερικανική κυβέρνηση σταμάτησε τις… εκπτώσεις.

Οργισμένες αντιδράσεις ηγετών, απάντηση των βιομηχάνων που πλήττονται από τα μέτρα, πτώση χρηματιστηρίων, εμφύλια “μουρμούρα”, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε σχεδόν… τα πάντα. Ακόμα και κρίση στην ίδια του την οικονομία, μιας και ο οίκος Moody’s προβλέπει πως οι δασμοί αυτοί θα “παρασύρουν” προς τα κάτω και τις ΗΠΑ.

Απαντά με δασμούς και ο Καναδάς

Ο Τραμπ με την απόφαση αυτή φαίνεται πως σπάει κάθε ρεκόρ αρνητικής σχέσης με τον παραδοσιακό “φίλο”, τον Καναδά, που ανακοίνωσε σήμερα ότι απαντά με δασμούς από την πλευρά του ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι».

Η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, από την πλευρά της, είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών.

Μεταξύ άλλων, η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Αντίποινα και από το Μεξικό

Σε αντίποινα ωστόσο φαίνεται πως προχωρά και η μεξικανική κυβέρνηση που ανακοίνωσε σειρά εμπορικών μέτρων.

“Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα”, όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργοί Οικονομικών. Οι δασμοί αυτοί “θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγκαράι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα του “καταδικάζει κατηγορηματικά τα μέτρα προστατευτισμού” εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για το θέμα αυτό.

Το Μεξικό είναι ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού αλουμινίου και ο δεύτερος σε ό,τι αφορά τον χάλυβα, υπενθύμισε η κυβέρνηση.

Παρά τα “άδικα και μονομερή” μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε, ο Βιδεγκαράι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη NAFTA.

“Μουρμούρα” και στο εσωτερικό

Αντιδράσεις ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν όχι μόνο απ’ έξω αλλά και… από μέσα, με κορυφαίο Ρεπουμπλικανό να τονίζει πως οι δασμοί “πλήττουν τον λάθος στόχο” και οι αρχές θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στο Κογκρέσο για τη ζημία που προκαλείται στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

“Σε ό,τι αφορά το άδικο εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου, το πρόβλημα δεν είναι Μεξικό, ο Καναδάς και η Ευρώπη – (το πρόβλημα) είναι η Κίνα” τόνισε ο Κέβιν Μπρέιντι, ο οποίος προεδρεύει σε μια από τις σημαντικότερες οικονομικές Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων (Ways and Means Committee). “Αυτοί οι δασμοί πλήττουν τον λάθος στόχο”, υπογράμμισε.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπρέιντι κάλεσε τον Λευκό Οίκο να εξαιρέσει από τους δασμούς “αυτούς τους σημαντικούς εταίρους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας”. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης “θα χρειαστεί να έλθουν στο Καπιτώλιο και να παράσχουν απαντήσεις για τη βλάβη που προκαλούν αδιακρίτως αυτοί οι δασμοί στις τοπικές επιχειρήσεις μας”.

Moody’s: Η επιβολή δασμών θα βλάψει την αμερικανική οικονομία

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, η επιβολή δασμών μπορεί να δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου, αλλά πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία.

Οι δασμοί “θα αυξήσουν το κόστος εισαγωγής για μια σειρά κατασκευαστών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και μπορεί να προκαλέσουν ανταποδοτικά μέτρα που θα πλήξουν ορισμένους εξαγωγείς” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Moody’s, Άτσι Σεθ.

Μέρκελ: “Θα απαντήσουμε με αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο» προειδοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί που εξετάζονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη την απόφαση» των ΗΠΑ.

Μακρόν: Παράνομη η επιβολή δασμών

Από την μεριά του ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε “παράνομη” την απόφαση των ΗΠΑ .

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την “παράνομη” και “λανθασμένη” απόφαση που, όπως είπε, “κλείνει την πόρτα” για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σκοπεύει να συζητήσει αργότερα σήμερα για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Γιούνκερ: “Θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών”

Ο Γιούνκερ εξέφρασε την πρόθεση της Ε.Ε να εφαρμόσει αντίμετρα. «Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (…). Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» για την επίλυση της διένεξης και «θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών».

«Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Λονδίνο: “Βαθιά απογοητευμένοι”

Ακόμα ένας παραδοσιακός σύμμαχος, η βρετανική κυβέρνηση, εξέφρασε τη βαθιά του απογοήτευση για την απόφαση του Τραμπ

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφαλεία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.»

“Τερατώδες” το επιχείρημά τους

Την δυσαρέσκειά τους ωστόσο εξέφρασε και η Ένωση Βιομηχανιών Χάλυβα της Γερμανίας, λέγοντας πως το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την επιβολή δασμών είναι «τερατώδες».

«Τα αμερικανικά μέτρα είναι μια παρέμβαση υπέρ του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και αντίκεινται στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση της Wirtschaftsvereinigung Stahl.

«Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι τερατώδης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αντιδράσεις και από τους Ευρωπαίους χαλυβουργούς

Και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χαλυβουργιών Eurofer “καταδίκασε” την απόφαση της Ουάσινγκτον και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να υιοθετήσει αμέσως ευρεία και πλήρη προστατευτικά μέτρα”.

“Το αμερικανικό μέτρο είναι καθαρός προστατευτισμός, μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα” τόνισε ο γενικός διευθυντής της Eurofer Άξελ Εγκερτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση “πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να υπερασπιστεί την εσωτερική αγορά”, πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες φοβούνται ότι τα προϊόντα που δεν θα εισάγονται στις ΗΠΑ λόγω των δασμών θα κατευθύνονται “στην πιο ανοιχτή αγορά του κόσμου για τον χάλυβα, την Ευρώπη”.

Ο Έγκερτ ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα “που θα καλύπτουν το σύνολο των προϊόντων τα οποία πλήττονται”. Σημείωσε επίσης ότι στόχος “δεν είναι να αποκλειστούν οι εισαγωγές χάλυβα” στην Ευρώπη αλλά να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να μην υπάρξει απειλή αύξησης των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τη Eurofer, οι εισαγωγές χάλυβα στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8,4% το πρώτο τετράμηνο του έτους, κάτι που η ομοσπονδία αποδίδει “σχεδόν μετά βεβαιότητας” στους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις