Συναγερμό σε όλο τον πλανήτη έχει σημάνει η μετάλλαξη του κορονοϊού με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και η ανησυχία είναι μεγάλη με το ερώτημα να είναι απλό. Το εμβόλια που έχουν ήδη ετοιμαστεί θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο στέλεχος του κορονοϊού;
Τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα είναι πάντως καθησυχαστικά όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο νέο στέλεχος του κορονοϊού την ώρα που η κατάσταση στη Βρετανία είναι εκτός ελέγχου. Μάλιστα στην χώρα ανακοινώθηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων και είναι σε ισχύ αυστηρό lockdown. Η Βρετανία κατέγραψε 35.928 νέα κρούσματα Covid19 κατά το τελευταίο 24ωρο, έναντι 27.052 κρουσμάτων χθες, Σάββατο (19.12.2020) στην μεγαλύτερη αύξηση που έχει αναφερθεί από την έναρξη της πανδημίας.
Η ανησυχία χτυπάει «κόκκινο», καθώς ουδείς γνωρίζει αν μετάλλαξη θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των διαγνωστικών τεστ. Το γεγονός ότι μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σημαίνει ότι θα δεχτούν μεγαλύτερη πίεση τα συστήματα υγείας των χωρών.
Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία
Μέσα στην κατάσταση πανικού που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη και περισσότερο στη Βρετανία το BBC μέσα από δημοσίευμά του επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, δίνοντας βάση στα τρία στοιχεία που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή.
Αντικαθιστά ουσιαστικά πολύ γρήγορα άλλες μορφές και μεταλλάξεις του ιού
Αυτή η νέα μορφή, διαθέτει μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αρχική μορφή του συγκεκριμένου κορονοϊού
Ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν ήδη δείξει στα εργαστήρια πως αυξάνει την ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα του ανθρώπου.
Όλα μαζί τα παραπάνω δημιουργούν μια κατάσταση για έναν ιό που μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. «Ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα», αναφέρει ο αρθρογράφος του BBC James Gallagher και συμπληρώνει πως τα νέα στελέχη μπορούν να γίνουν πιο κοινά απλώς με το να βρίσκονται «στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή -όπως το Λονδίνο, που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο επίπεδο 2».
Ποια η θέση του ΠΟΥ
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».
Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.
Click4more: Μετάλλαξη κορονοϊού: «Καμπανάκι» ΠΟΥ για ενίσχυση των ελέγχων στην Ευρώπη
Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία, όπως και ένα κρούσμα στην Ολλανδία και στην Αυστραλία.
Πέρα των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται “N501Y”.
Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη “N501Y” ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων.
Συναγερμός και στην Ιταλία
Τελευταία χώρα που εντοπίστηκε ασθενής με το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι η Ιταλία ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας της χώρας.
Ο ασθενής επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τον/την σύντροφό του με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο. Και οι δύο έχουν τεθεί σε απομόνωση, διευκρίνισε το υπουργείο.
Δεν είναι μια συνηθισμένη μετάλλαξη
Οι New York Times αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το «νέο στέλεχος» του κορονοϊού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να έχουν πει οι επιστήμονες στους Βρετανούς υπουργούς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας.
Click4more: Μόσιαλος για μετάλλαξη κορονοϊού: «Αν γίνει πιο ανθεκτικός τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν»
Η μετάλλαξη αυτή του Covid19, που έκανε την εμφάνισή της στη Βρετανία, δεν θεωρείται συνηθισμένη – και είναι γνωστή ως VUI 202012/01. Μολονότι εντοπίστηκε και σε αλλού, όπως οι Κάτω Χώρες, η Δανία και η Αυστραλία, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι τόσο για την επικινδυνότητά του, αλλά για το γεγονός ότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα – όπως επισήμανε στις ανακοινώσεις του, χθες, Σάββατο (19.12.2020) και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Το μεσημέρι της Δευτέρας (21.12.2020) στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τη γερμανική προεδρία προκειμένου να υπάρξει καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αναφορικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού.
Δεν αποκλείεται εξάλλου να ληφθούν νέες αποφάσεις και σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά στην αναστολή πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έκαναν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, πέρα από την καραντίνα των επτά ημερών. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα οριστικά.