Κόσμος

Τα παιδικά χρόνια της κόρης του διοικητή του Άουσβιτς: Έβλεπα τον καπνό από τα κρεματόρια

Μετά από δεκαετίες η Ingebirgitt Hannah Hoess αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της και να μιλήσει για την απόφασή της να κρύψει το γεγονός πως πατέρας της ήταν ένας από τους πιο διαβόητους δολοφόνους των Ναζί στην ιστορία.

Έζησε μια λαμπερή ζωή δουλεύοντας ως μοντέλο στην Ισπανία και αργότερα παντρεύτηκε έναν Αμερικανό και δούλεψε και σε πασαρέλες στην Ουάσιγκτον.

Χρησιμοποιούσε ψεύτικο όνομα και αναγκαζόταν να κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα της οικογένειάς της, ενώ στον τάφο της μητέρας της έγραψε απλά “μαμά” για να μην γίνει η μεγάλη αποκάλυψη.

Ενώ τον περιέγραφε ως τον καλύτερο άντρα στον κόσμο, αποφάσισε να αποκαλύψει ότι ήταν δολοφόνος και να μιλήσει για όλα όσα γίνονταν στη διπλανή πόρτα ενώ εκείνη απολάμβανε την ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή.

Θυμάται ότι επέπληξε τα παιδιά του μια φορά επειδή παραλίγο να γκρεμίσουν τον φράχτη και να αφαιρέσουν το πέπλο των φρικαλεοτήτων κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, λέγοντάς τους πως ποτέ δεν πρέπει να βλάψουν ανθρώπους.

Στη συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό Stern Magazine εξήγησε πόο υπέφερε κάθε φορά που προσπαθούσε να σκεφτεί το Άουσβιτς και όσων υπέφεραν εξαιτίας του πατέρα της.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας της δραπέτευσε για να κρυφτεί σαν ένας απλός στρατιώτης στο βόρειο γερμανικό κρατίδιο Schleswig-Holstein τις τελευταίες ημέρες του πολέμου, ενώ εκείνη με τη μητέρα της και τα αδέρφια της κρύφτηκαν σε ένα παλιό εργοστάσιο ζάχαρης σε άλλο μέρος της χώρας.

“Αυτή ήταν η χειρότερη στιγμή. Βρετανοί στρατιώτες μας φώναζαν ζητώντας να μάθουν που ήταν ο πατέρας μου.

Επειδή είχαν ξεκινήσει οι πονοκέφαλοι, έκατσα απλά κάτω από ένα δέντρο και ούρλιαζα. Το μόνο που μάθαμε ήταν πως ο πατέρας μας είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου”.

Στην πραγματικότητα είχε συλληφθεί από Βρετανούς στρατιώτούς που τον πήγαν πίσω στην Πολωνία και τον κρέμασαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Πριν πεθάνει ομολόγησε τα φρικτά εγκλήματά του.

“Υπέφερε από πονοκεφάλους και ο πατέρας μου και η μητέρα μου μας έλεγε ότι δεν πρέπει να τον ενοχλούμε”.

Ήταν μόλις 6 ετών όταν ο Hoess διορίστηκε διοικητής του Άουσβιτς. Ο αφοσιωμένος ναζί αργότερα έγραψε το δικό του ημερολόγιο υπερηφάνειας για “τη μεγαλύτερη καταστροφική μηχανή ανθρώπων όλων των εποχών”.

Η ταυτότητά της έγινε γνωστή στην Ουάσιγκτον το 2013 από μια εφημερίδα. Είχε δώσει συνέντευξη στην Washington Post για τη ζωή της στην οικογένεια Hoess με την προϋπόθεση πως δεν θα αποκάλυπταν την πραγματική της ταυτότητα.

Το οδυνηρό ταξίδι μνήμης υπαγορεύτηκε πρόσφατα από τη δίκη του 93χρονου Oskar Groening που κατηγορείται για υποβοήθηση και υποκίνηση δολοφονίας 300.000 Ούγγρων Εβραίων το 1944 ενώ εργαζόταν στο Άουσβιτς ως φρουρός υπό τις εντολές του πατέρα της.

Ενώ απολάμβανε όμορφα παιδικά χρόνια, αρνείται πως γνώριζε ότι λίγω πιο μακριά από τον κήπο τους δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 1.2 εκατομμύρια Εβραίοι.

“Δεν ήξερα ότι συνέβαιναν τέτοιες θηριωδίες. Ποτέ δεν ρώτησε γιατί υπήρχαν περιφράξεις και παρατηρητήρια. Όταν είσαι 9 και 10 ετών το μυαλό σου είναι γεμάτο άλλες σκέψεις. Θα έκανε διαφορά αν το ήξερα σε τόσο μικρή ηλικία;”

Θυμάται να υπνοβατεί και να βλέπει τον καπνό από τα κρεματόρια από το μπαλκόνι του σπιτιού της που βρισκόταν σε απόσταση 100 μέτρων.

“Το ξέχασα σαν έναν φευγαλέο εφιάλτη. Η μητέρα μου ανησυχούσε τόσο πολύ που μου άφηνε μια βρεγμένη πετσέτα στο κρεβάτι”.

Μετά τον πόλεμο και όσο γίνονταν γνωστά τα τρομερά μυστικά του Ολοκαυτώματος, στην αρχή σκέφτηκε ότι δεν μπορεί να είναι έτσι.

“Δεν διώχνω τις μνήμες μου πια”, σημείωσε, αναφέροντας πως δεν της ήταν εύκολο να συμβιβάσει τις αντικρουόμενες αναμνήσεις μιας όμορφης παιδικής ηλικίας και των φρικαλεοτήτων που γίνονταν δίπλα στο σπίτι της.

Αυτό συνέβη στην οικογένειά μας. Λυπάμαι όταν το σκέφτομαι. Ο πατέρας μου ήταν αυστηρός σε ό,τι είχε να κάνει με τα εθιμοτυπικά.

Στο τραπέζι επιτρεπόταν να μιλήσουν τα παιδιά μόνο αν τους το ζητούσαν. Αλλά δεν ήταν ποτέ θυμωμένος. Μιλούσε για θέματα της οικογένειας και τι θα κάναμε τα Σαββατοκύριακα. Αλλά ποτέ για ό,τι έκανε. Δεν γνωρίζαμε τίποτα. Ποτέ”.

Η Ingebirgitt Hannah Hoess, γνωστή ως Brigitte Höss, μετανάστευσε τα εφηβικά της χρόνια στην Ισπανία όπου γνώρισε και εργάστηκε για τον θρυλικό Couturier Cristóbal Balenciaga ως μοντέλο.

Παντρεύτηκε έναν Ιρλανδο-Αμερικανό μηχανικό και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ με τον οποίο απέκτησαν 2 παιδιά και εργάστηκε σε μια μπουτίκ μόδας στην Ουάσιγκτον που ανήκε σε Εβραίους.

“Μια μέρα αποκάλυψα στη διευθύντρια πως ήμουν κόρη του Rudolf Hoess. Ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες Sally και Ernest Marx, αλλά δεν υπήρξαν αντεγκλήσεις.

“Brigitte, δεν φταις για αυτά που έκανε, ήσουν απλώς ένα παιδί και πρέπει να αποδεχτείς ό,τι έχει συμβεί” μου είπε και τότε αποφάσισα να σταματήσω να αρνούμαι το Άουσβιτς.

Συνεχίζει να προστατεύει ακόμα και στα 80 της χρόνια την ταυτότητά της και παραχωρεί συνεντεύξεις μόνο με το πατρικό της όνομα.

Με τον σύζυγό της είχαν τον άγραφη συμφωνία να μη μιλήσουν ποτέ για το οικογενειακό της περιβάλλον και με τη δουλειά του ταξίδεψαν στη Λιβερία, την Ελλάδα, το Ιράν και το Βιετνάμ προτού εγκατασταθούν στην Ουάσιγκτον το 1972.

Ζούσε σε ένα σπίτι 650.000.000 δολαρίων στη βόρεια Βιρτζίνια και πολλοί από τους γείτονές της δεν είχαν ιδέα ότι ο πατέρας της διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στο Ολοκαύτωμα ή ότι πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα θανάτου όπως το Dachau και το Sachsenhausen.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα