Κόσμος

Παιδικοί καρκίνοι: Σπάνιοι, αλλά υπαρκτοί και… ανεξήγητοι!

Σπάνιοι αλλά υπαρκτοί και ανεξήγητης αιτιολογίας οι παιδικοί καρκίνοι -πιο συγκεκριμένα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία- με περίπου 80 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στη Βόρεια Ελλάδα.

Σπάνιοι αλλά υπαρκτοί είναι οι παιδικοί καρκίνοι, ενώ στη μεγαλύτερη πλειονότητα τα αίτια τους δεν μπορούν να εξακριβωθούν. Το ποσοστό τους ανέρχεται σε 4-5 περιστατικά ανά 100.000 παιδιά και εφήβους, ηλικίας έως 16 ετών και είναι πάρα πολύ μικρότερο από το ποσοστό των καρκίνων, που πλήττουν τους ενήλικες.

Οι παιδικοί καρκίνοι και τα στοιχεία για την Βόρεια Ελλάδα

Στον πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας παρατηρούνται κάθε χρόνο περίπου 80 νέα περιστατικά καρκίνου σε παιδιά και εφήβους. Στην πλειονότητα τα αίτια δεν μπορούν να εξακριβωθούν, ενώ χάρη στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στα τελευταία 30-40 χρόνια, η επιβίωση αυξήθηκε από ένα στα τέσσερα σε ένα στα τρία παιδιά. Τα παραπάνω επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Εμμανουήλ Χατζηπαντελής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την 1η Ημερίδα Παιδικής και Εφηβικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Βορείου Ελλάδος που θα διεξαχθεί στις 25 Ιανουαρίου (9.00 πμ στο Αμφιθέατρο Ι του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων )

Οι πιο συχνοί καρκίνοι στα παιδιά, όπως ανέφερε ο κ Χατζηπαντελής, είναι οι λευχαιμίες και οι όγκοι του εγκεφάλου, με ποσοστά 30% και 20% αντίστοιχα επί του συνόλου των καρκίνων

Λιγότερο συχνά παρατηρούνται άλλοι καρκίνοι, όπως είναι τα λεμφώματα, το λεμφοβλάστωμα και το νευροβλάστωμα. Στους εφήβους η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς τα ποσοστό των λεμφωμάτων είναι κάπως μεγαλύτερο, ενώ παρατηρούνται και άλλοι καρκίνοι, όπως ο καρκίνος τους θυρεοειδούς και τα σαρκώματα που είναι συχνά στο σύνολο των καρκίνων. Οι λευχαιμίες και οι όγκοι του εγκεφάλου εξακολουθούν να υπάρχουν και στους εφήβους.

“Στη μεγάλη πλειονότητα δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε κάποιο αίτιο για τους καρκίνους που εμφανίζονται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Εμφανίζονται τυχαία σε παιδιά οικογενειών που δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Σίγουρα υπάρχει κάποια γενετική βλάβη σε μικρομοριακό επίπεδο η οποία προδιαθέτει για την ανάπτυξη του όγκου και μάλιστα υπάρχουν αρκετοί καρκίνοι που μπορούν να εμφανιστούν από τη νεογνική ηλικία ή ακόμη πριν γεννηθεί το μωρό. Τα αίτια όμως δεν μπορούν να ανευρεθούν . Υπάρχουν και κάποιοι εξωγενείς παράγοντες όπως πχ μετά από ένα πυρηνικό πόλεμο ή ένα πυρηνικό ατύχημα παρατηρείται αύξηση των καρκίνων στα παιδιά” πρόσθεσε ο κ. Χατζηπαντελής.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Όσον αφορά την αντιμετώπιση, ο κ.Χατζηπαντελής επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο, αλλά διαχρονικά υπήρξε εξέλιξη στην αντιμετώπιση και το ποσοστό επιβίωσης που ήταν ένα στα τέσσερα παιδιά πριν από 30-40 χρόνια σήμερα έχει αυξηθεί σε ένα στα τρία παιδιά.

Στη διάρκεια της Ημερίδας Παιδικής και Εφηβικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Βορείου Ελλάδος, που διοργανώνεται από το Παιδοαιματολογικό-Ογκολογικό Τμήμα της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ. Θα συζητηθούν οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των συχνότερων αιματολογικών και ογκολογικών νοσημάτων της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Στην πρώτη ενότητα της Ημερίδας οι ειδικοί θα αναφερθούν σε θέματα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (κακοήθους και μη) και θα ακολουθήσει διάλεξη για το παρελθόν, παρόν και μέλλον του παιδικού καρκίνου. Στη δεύτερη (απογευματινή) ενότητα οι παιδίατροι και άλλοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο διαδραστικό σεμινάριο, με θέμα τη διαφορική διάγνωση και τη θεραπευτική προσέγγιση σε καθημερινά παιδιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν στην αιματολογία-ογκολογία.

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, του Ιατρικού Τμήματος και της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα