Site icon NewsIT
23:14 | 06.10.22

Πακιστάν: 9 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας μετά τις πλημμύρες

Πακιστάν: 9 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας μετά τις πλημμύρες

FILE PHOTO: A view shows tents of the displaced people, following rains and floods during the monsoon season in Sehwan, Pakistan September 14, 2022. REUTERS/Akhtar Soomro/File Photo

Newsit Newsroom

Έξι έως εννέα εκατομμύρια Πακιστανοί κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φτώχεια μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχές του μουσώνα, οι οποίες ήταν πρωτοφανούς μεγέθους, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι, ζουν σε καταυλισμούς μέσα σε σκηνές κοντά σε λιμνάζοντα νερά που έχουν καταστρέψει τα υπάρχοντά τους και τα μέσα διαβίωσής τους.

Το Πακιστάν έπαθε πολύ σοβαρές ζημιές φέτος από τις βροχές του μουσώνα, οι οποίες ήταν πρωτόγνωρης σφοδρότητας και προκάλεσαν τον θάνατο 1.700 ανθρώπων, κατέστρεψαν δύο εκατομμύρια κατοικίες και πλημμύρισαν το ένα τρίτο της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσοστό της φτώχειας στο Πακιστάν κινδυνεύει να αυξηθεί από 2,5 σε 4% ως άμεση συνέπεια των πλημμυρών.

Η απώλεια θέσεων εργασίας, ζώων, καλλιεργειών, κατοικιών και το κλείσιμο των σχολείων, καθώς και η διάδοση ασθενειών και η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής απειλούν να βυθίσουν στη φτώχεια περίπου 6-9 εκατομμύρια ανθρώπους.

“Για να ανατραπούν αυτές οι αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες χωρίς αμφιβολία θα χρειαστεί πολύς χρόνος”, υπογραμμίζει η έκθεση.

Σχεδόν το 20% των 220 εκατομμυρίων κατοίκων του Πακιστάν ζει ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να φθάσει στο 23% το οικονομικό έτος 2023.

Το Πακιστάν ευθύνεται μόλις για λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά συγκαταλέγεται στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Ισλαμαμπάντ ζήτησε από τις πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες των οποίων το αποτύπωμα άνθρακα είναι μεγαλύτερο να συμβάλλουν στη βοήθεια των λιγότερο ευνοημένων χωρών για περισσότερη δικαιοσύνη απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην οικονομία μας να επωφεληθεί από ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα παρείχε στους ανθρώπους τα βιώσιμα εισοδήματα που χρειάζονται”, υπογράμμισε την Τρίτη η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρέχμαν. “Βρισκόμαστε συνεχώς σε μάχη για να σώζουμε ζωές, κάτι που δεν έχει σταματημό”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version