Κόσμος

Πακιστάν: Αναβιώνει η σοκαριστική δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ

Συνελήφθησαν εκ νέου οι τέσσερις άνδρες που πέρασαν 18 χρόνια στη φυλακή για τον φόνο το 2002 του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, αφού την Πέμπτη δικαστήριο του Πακιστάν αθώωσε τους τρεις και ακύρωσε τη θανατική ποινή του τέταρτου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Πακιστάν.

«Όλοι οι κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση έχουν συλληφθεί και κρατούνται (…) για μια περίοδο τριών μηνών αναμένοντας την κατάθεση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν στη φυλακή. «Η κυβέρνηση του Πακιστάν επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να σεβαστεί τις νόμιμες διαδικασίες που ισχύουν στη χώρα προκειμένου οι τρομοκράτες να λογοδοτήσουν», συνέχιζε η ανακοίνωση.

Η υπόθεση στο Πακιστάν που προκάλεσε σοκ

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Σιντ, της επαρχίας πρωτεύουσα της οποίας είναι το Καράτσι, μετέτρεψε τη θανατική ποινή του Όμαρ Σέιχ, ενός Βρετανού εξτρεμιστή γνωστού και ως Άχμεντ Όμαρ Σαΐντ Σέιχ, σε επτά χρόνια κάθειρξη και αθώωσε τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενούς του.

Την απόφαση αυτή είχε επικρίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντάς την «προσβολή στα θύματα τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο».

Μάλιστα χθες Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να τιμούν την κληρονομιά του γενναίου δημοσιογράφου και να ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον βίαιο φόνο του».

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι είχαν καταδικασθεί σε σχέση με τον φόνο του 38χρονου Ντάνιελ Περλ, ανάμεσα στους οποίους ο γεννημένος στη Βρετανία Άχμεντ Όμαρ Σαΐντ Σέιχ, ο οποίος καταδικάσθηκε σε θάνατο το 2002 ως ο “εγκέφαλος” πίσω από τη δολοφονία. Βρισκόταν στη φυλακή επί 18 χρόνια αναμένοντας το αποτέλεσμα μιας έφεσης.

Η ιστορία του Ντάνιελ Περλ…

Ο Περλ απήχθη τον Ιανουάριο 2002 ενώ έκανε δημοσιογραφική έρευνα για τους μαχητικούς ισλαμιστές στο Καράτσι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Λίγες εβδομάδες αργότερα δημοσιοποιήθηκε το βίντεο του φόνου του.

Ο Σέιχ, ο οποίος γεννήθηκε στη Βρετανία και σπούδασε στο London School of Economics, είχε συλληφθεί στα χρόνια του 1990 στην Ινδία για την ανάμιξή του στην απαγωγή δυτικών τουριστών το 1994.

ΗΠΑ

Ήταν ένας από τους τρεις που απελευθερώθηκαν από μια ινδική φυλακή αφού μαχητικοί ισλαμιστές έκαναν αεροπειρατεία στα τέλη του 1999 σε αεροπλάνο ινδικών αερογραμμών και το οδήγησαν στο Αφγανιστάν, όπου οι τότε κυβερνώντες Ταλιμπάν βοήθησαν στη διαπραγμάτευση μιας ανταλλαγής.

Ωστόσο ανεξάρτητη έρευνα που διήρκησε τρία χρόνια στο πλαίσιο του “Pearl Project” είχε καταλήξει το 2011 στο συμπέρασμα ότι η πακιστανική δικαιοσύνη έσφαλε, με τους τέσσερις καταδικασθέντες για τη δολοφονία να μην ήταν καν παρόντες στην εκτέλεση του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με την Άσρα Νομάνι, πρώην συνάδελφο και φίλη του Ντάνιελ Περλ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ (KSM, όπως είναι τα αρχικά του ονόματός του στα αγγλικά), ο αυτοαποκαλούμενος εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ήταν αυτός που εκτέλεσε τον δημοσιογράφο.

Ο KSM, που συνελήφθη το 2003, κρατείται στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα. Ψυχολόγος που τον εξέτασε δήλωσε ότι ο κρατούμενος ομολόγησε ότι αποκεφάλισε τον Ντάνιελ Περλ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άουσβιτς: «Φτάσαμε νύχτα και μύριζε καμένα πτώματα» – Συγκλονίζουν επιζώντες στην 80η επέτειο της απελευθέρωσης
«Το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε με το Άουσβιτς, ξεκίνησε πρώτα με λόγια, και τράφηκε από τη σιωπή και την αδιαφορία της κοινωνίας», τονίζει η επιζήσασα Εύα Ζεπέσι
Άουσβιτς: «Φτάσαμε νύχτα και μύριζε καμένα πτώματα» – Συγκλονίζουν επιζώντες στην 80η επέτειο της απελευθέρωσης