Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται εκατομμύρια άνθρωποι σε Πακιστάν και Ινδία που πνίγονται στην κυριολεξία από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Χαρακτηριστικό είναι πως στα Λαχώρη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Πακιστάν, οι αρχές έδωσαν εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολειά ενώ τραγική είναι η κατάσταση με τη ρύπανση του αέρα και στη βόρεια Ινδία.
“Λόγω της ξαφνικής αύξησης του νέφους, όλα τα σχολεία της Λαχώρης θα είναι κλειστά” την Πέμπτη, έγραψε ο Ουσμάν Μπουζντάρ, ο τοπικός κυβερνήτης της επαρχίας Παντζάμπ στο Πακιστάν, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Λαχώρη.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν στο κέντρο της πόλης συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM2,5 που έφταναν τα 580 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σύμφωνα με το προξενείο των ΗΠΑ στη Λαχώρη, το οποίο χαρακτήρισε το επίπεδο αυτό “εξαιρετικά επικίνδυνο”.
Μάλιστα αυτή η συγκέντρωση μικροσωματιδίων ξεπερνά κατά 23 φορές τα επίπεδα που συστήνονται από τον ΠΟΥ, ο οποίος καλεί να μην υπερβαίνουν τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κατά μέσον όρο ημερησίως. Τα αιωρούμενα αυτά μικροσωματίδια αυξάνουν τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου των πνευμόνων.
Μετά από κάποιες ασθενείς βροχές, το επίπεδο της ρύπανσης μειώθηκε στη συνέχεια και παραμένει σήμερα στα 179 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Παντζάμπ.
“Χθες γύρισε ο αέρας στην Ινδία, όπου καίνε τεράστιες ποσότητες υπολειμμάτων θερισμού, με κατεύθυνση το Πακιστάν, και έφερε όλη την αιθαλομίχλη από την Ινδία, επηρεάζοντας σοβαρά τη Λαχώρη“, ανέφερε ο Νασίμ Ουρ Ρεχμάν, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής.
Η καύση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους αγρότες στην Ινδία, όπως και στο Πακιστάν, για να ξεφορτωθούν τα υπολείμματα του θερισμού.
Κάθε χρόνο στην αρχή του χειμώνα, ένας συνδυασμός φυσικών παραγόντων (κρύο, ασθενείς άνεμοι κτλ) και ανθρωπίνων (καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων, εκπομπές καυσαερίων από την βιομηχανία και τα αυτοκίνητα, καύσεις ξύλων για θέρμανση κτλ) καθιστούν ανθυγιεινό τον αέρα στην νότια Ασία, κυρίως στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα της Ινδίας και μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο.